14 Σεπ 2011

18η Πανελλαδική Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας & Χειροτεχνίας Στη Θεσσαλονίκη από 22 - 25 Σεπτ.

18η Πανελλαδική Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας Και Χειροτεχνίας
oikogiorti
Στη Θεσσαλονίκη από 22 έως 25 Σεπτ. 2011

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πάρκο Νέας Ελβετίας
22/9/2011-25/9/2011
Γίνεται και αλλιώς , καλλιεργούμε και δημιουργούμε
για καλύτερη ποιότητα ζωής .


Συμμετέχω με χαρά, στην 18η Πανελλαδική Οικογιορτή της Θεσσαλονίκης και περιμένω όλους τους φίλους του blog μου, να έρθετε να γνωριστούμε απο κοντά και να περάσουμε ωραία στην φανταστική γιορτή. Θα γίνει στο Πάρκο Νέας Ελβετίας, το απόγευμα της Πέμπτης  22/9/11 και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής 25/9/11. Θα βρίσκομαι στον χώρο maria's handmade.

Η 18η Πανελλαδική γιορτή οικολογικής γεωργίας και χειροτεχνίας διοργανώνεται για να αναδείχτεί ένας άλλος τρόπος ζωής, απέναντι στον βουλιμικό υπερκαταναλωτισμό, που να βασίζεται στις αξίες της αυτάρκειας, της αλληλεγγύης, του μοιράσματος, του κοινοτισμού, του σεβασμού προς την φύση!
Παράλληλα η Οικογιορτή είναι αυτοοργανωμένη και αυτοδιαχειριζόμενη. Δηλαδή χρειάζεται τη βοήθεια του καθενός και της καθεμιάς μας για να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του εγχειρήματος. Έτσι θα είμαστε όλοι οργανικά μέρη ενός συνόλου που έχει ένα σκοπό. Να αναδείξει το δικό της πολιτισμό. Και ο τρόπος που οργανώνουμε τις γιορτές μας σίγουρα είναι μέρος και δείγμα του πολιτισμού μας.
Η ανακοίνωση των διοργανωτών για την Πανελλαδική γιορτή οικολογικής γεωργίας και χειροτεχνίας:
Ο θεσμός των πανελλαδικών γιορτών οικολογικής γεωργίας και χειροτεχνίας, ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη πριν από 18 χρόνια. Πριν από 18 χρόνια στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε αυτό το ταξίδι της Γιορτής «οπότε διοργανώθηκε με στοιχειώδη μέσα, χωρίς να προηγηθεί καμιά διαφήμιση, χωρίς καμιά οικονομική στήριξη, αλλά με καρδιά και μεγάλο ενθουσιασμό. Η επιτυχία της, για όσους πήραν μέρος ως παραγωγοί και για όσους την είδα εντυπωσιακή. Χωρίς καμιά πιστοποίηση – ελάχιστοι ήταν οι πιστοποιημένοι – αλλά με πρόσωπα, όπου φαινόταν πεντακάθαρα η ειλικρίνεια καθώς και η ελπίδα πως γεννιέται κάτι πραγματικά όμορφο, με σύνθημα την επιστροφή στη φύση, οι συμμετέχοντες έπεισαν τον κόσμο με την πρώτη επαφή, κέρδισαν την εμπιστοσύνη του και εισέπραξαν πολλά εύγε και ευχές για την συνέχεια της προσπάθειας.»
18 χρόνια μετά, η πανελλαδική γιορτή της οικολογικής γεωργίας και χειροτεχνίας ξαναγυρνά στη Θεσσαλονίκη, στον τόπο που γεννήθηκε.
Γύρισε την Ελλάδα από άκρη σε άκρη, αφού κάθε χρόνο διοργανώνεται σε μια διαφορετική πόλη της Ελλάδας. Μεταφέροντας μηνύματα ενός άλλου τρόπου ζωής, που ρέει αρμονικά, φυσικά, αλληλέγγυα δίνοντας έμφαση σε ιδέες στήριξης και συνεργασίας, της άμεσης σχέσης παραγωγού – καταναλωτή, της οργανικής σχέσης των ανθρώπων με την τροφή τους, της τοπικότητας των προϊόντων, της καθα2ρής ποιοτικής τροφής για όλους, προτάσσοντας την επανασύνδεση φύσης – κοινωνίας και την αποσύνδεση του δούναι και λαβείν από τη σκληρή εμπορευματοποίηση των πάντων.
Λέμε λοιπόν, ότι δεν μας αρκούν οι «άψυχες» πιστοποιήσεις και μιλάμε για Οικολογική Γεωργία και όχι για βιολογικά εμπορεύματα. Ότι το πρωτεύον ζητούμενο μέσα από μια παραγωγική διαδικασία όπως η Οικολογική γεωργία δεν είναι μια ευσεβής πιστοποιημένη αντιμετώπιση του περιβάλλοντος – αυτό λέμε ότι το κάνουν οι οικοεπιχειρημετίες – αλλά η δημιουργία των συνεργατικών εκείνων δομών που θα παραμερίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα γνωρίσματα της καπιταλιστικής αγοράς.
Γιατί σε μια φυσική παραγωγική διαδικασία αγωνιζόμαστε πρώτιστα για την κοινωνία και όχι για την αγορά.
Τη γιορτή αυτή την οργανώνουν φέτος στην Θεσσαλονίκη καλλιεργητές της περιοχής, με τον ίδιο ενθουσιασμό που επικρατούσε και στην πρώτη οικογιορτή, με λίγο περισσότερη στήριξη και εμπειρία.  Δουλεύουμε όλοι μαζί, αρμονικά, με όρεξη και
Ελάτε στη γιορτή μας, για να γνωρίσετε:
  • Ανθρώπους που συνεργάζονται με τη φύση χωρίς να τη δηλητηριάζουν και να δοκιμάσετε τα προϊόντα μας.
  • Να έρθουν σε επαφή συμβατικοί καλλιεργητές με αυτούς της οικολογικής γεωργίας, ώστε να ενθαρρυνθούν και να στραφούν προς τη φιλική για το περιβάλλον γεωργία.
  • Να αποτελέσει κίνητρο για τη δημιουργία παρόμοιων τοπικών εκδηλώσεων και αγορών.
  • Να αποτελέσει ευκαιρία ώστε τα οικολογικά προϊόντα να διατίθενται άμεσα στους καταναλωτές χωρίς την παρεμβολή μεσαζόντων.
  • Μέσα από την οικολογική χειροτεχνία να δοθεί η ευκαιρία στους επισκέπτες να εκτιμήσουν το φυσικό, το γνήσιο, το διαφορετικό και το πρωτότυπο και να έχουν άμεση αντίληψη των υλικών που χρησιμοποιούνται.
  • Μέσα από σύντομα σεμινάρια, να μάθουν οι επισκέπτες να φτιάχνουν μόνοι τους με αγνά υλικά και φυσικές διαδικασίες, προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως σαπούνια, αλοιφές, κλπ, να μάθουν χρήσιμες παραδοσιακές συνταγές, όπως π.χ. ασουρέ, ψωμί και διάφορα άλλα. Αλλά και κοσμήματα, ιδιοκατασκευές κ.α.


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

geia sou maria.oti exeis kanei einai ekplhktika.tha hthela na mou peis ti ores einai h ekthesh.euxaristo

Maria's handmade είπε...

Γεια σου σε ευχαριστώ πολύ!
Η οικογιορτή ξεκινάει από το απόγευμα της Πέμπτης και τελειώνει την Κυριακή το βράδυ. Ωράρια δεν υπάρχουν, ξεκινάει από το πρωί ως το βραδύ.