13 Δεκ 2007

Σαπούνι με λεμόνι


Από τους αρχαίους χρόνους το λεμόνι χρησίμευε σαν καλλυντικό, προστίθεται σε αρώματα, σαπούνια. Επίσης χρησιμοποιείται στην ζαχαροπλαστική, σε ποτά και φάρμακα. Οι γυναίκες που μαζεύουν λεμόνια έχουν πολύ ωραία και απαλά χέρια λόγω του αιθέριου ελαίου που περιέχει η φλούδα.

Σ’ αυτή τη συνταγή θα χρησιμοποιήσουμε από 6 με 7 κιλά λεμόνια, τον χυμό και το ξύσμα τους. Οι αναλογίες που δίνω είναι για μεγάλη ποσότητα η οποία δίνει 6,5 κιλά σαπούνι. Νομίζω πως για κάποιον που φτιάχνει πρώτη φορά σαπούνι καλό είναι να κάνει το 1/3 της ποσότητας (αρκεί να διαιρέσει όλα τα ποσά δια 3).

Αρχικά ετοιμάζουμε το ξύσμα και τον χυμό. Πρώτα παίρνουμε το ξύσμα από τα λεμόνια και μετά τα στύβουμε (καλό είναι να μην χρησιμοποιήσουμε αποχυμωτή).

Τον χυμό τον βάζουμε στο ψυγείο για να πέσει η θερμοκρασία του, στους 5 βαθμούς περίπου. Και όταν θα τον αναμίξουμε με το NaOH, θα έχουμε έτοιμο κρύο νερό και πάγο σε μια λεκάνη. Το μπολ με τον χυμό θα το βυθίσουμε στη λεκάνη με το κρύο νερό και θα ρίχνουμε πολύ αργά το NaOH, ώστε να μην βράσει ο χυμός και χάσουμε πολύτιμα συστατικά του!

Ακολουθούμε την διαδικασία της κρύας μεθόδου, για να φτιάξουμε το σαπούνι. Πριν ξεκινήσουμε διαβάζουμε αυτό.

Συνταγή

Λάδια

Kερί 108 γρ

Καστορέλαιο 338 γρ

Βούτυρο κακάο 370 γρ

Λάδι καρύδας 1206 γρ

Πυρηνέλαιο 1608 γρ

Σουσαμέλαιο 221 γρ


Αλισίβα & χυμός

Χυμός λεμόνι 1383 γρ

(πολύ κρύος, 4-7 βαθμούς Κελσίου)

NaOH (καθαρό) 535 γρ

Πρόσθετα

Χυμός λεμόνι 70 γρ

Ξύσμα λεμονιού 445 γρ

Βρώμη (σκόνη) 70 γρ

Αμυγδαλέλαιο 100 γρ

Βερικοκέλαιο 40 γρ

Συνολικό βάρος: 6494 γρ


Το σαπούνι από λεμόνι είναι με λίγα λόγια τέλειο!

Το δοκίμασα και μου άρεσε πάρα πολύ! Έγινε πια το αγαπημένο μου!

Δίνει λάμψη στο μαλλί, το κάνει έξτρα απαλό και ευκολοχτένιστο. Μοσχοβολάει το άρωμα λεμόνι καθώς χρησιμοποιείται και προσφέρει τόνωση και ευεξία, διώχνει το άγχος και τον πονοκέφαλο.

Διώχνει την πιτυρίδα και μειώνει την τριχόπτωση. To λεμόνι έχει την ιδιότητα να κλείνει τους πόρους, έτσι όταν χρησιμοποιείται στο μαλλί κλείνουν οι πόροι που συγκρατούν την τρίχα και έτσι αυτή δεν πέφτει. Ένα παράδειγμα, είναι ένας άντρας 90 με 100 χρονών, ο οποίος κάθε πρωί βάζει χυμό λεμονιού στο μαλλί του και έχει ακόμα πλούσιο και νεανικό !

Το δέρμα το κάνει απαλό και λαμπερό και εξαλείφει τις φακίδες. Αντενδείκνυται σε περιπτώσεις θεραπείας από κυτταρίτιδα για τον λόγο ότι κλείνει τους πόρους και η κυτταρίτιδα δεν θα φύγει.



Τωρα που ερχονται τα χριστούγεννα μπορούμε να κάνουμε αυτό το υπέροχο δώρο στα αγαπημένα μας πρόσωπα, που είναι σίγουρο οτι θα το χαρούν πολύ!

31 σχόλια:

Isida είπε...

Γειά σας! Πολλύ όμορφη συνταγή!
Είμαι "πρωτάρα" στα σαπούνια.
Μήπως γνωρίζετε από που θα μπορούσα να προμηθευτώ τα λάδια?
Συγχαρητήρια για το Blog!

Maria's handmade είπε...

Σ’ ευχαριστώ πολύ Isida! Χαίρομαι που σου αρέσει το Blog!
Αιθέρια έλαια και λάδια μπορείς να προμηθευτείς από τον Πλάτων (Γερανίου 17 & Αναξαγόρα, Ομόνοια, χημικά και λάδια από τον Άρη που είναι ακριβώς δίπλα στον Πλάτων στην Γερανίου. Ότι άλλο θελήσεις μπορείς να με ρωτήσεις :)

Isida είπε...

Ευχαριστώ!!!

Ανώνυμος είπε...

σας ευχαριστώ πολύ, μου αρέσουν οι συνταγές σας!

sardelina είπε...

εφτιαξα τα σαπουνακια που προτεινεις..(εβαλα μονο λιγο απ΄την φαντασια μου και προσθεσα κανελα στο σαπουνι με το πορτοκαλι)
φαινονται τελεια και μοσχοβολανε..περιμενω τωρα ποτε θα ωριμασουν! ευχαριστω πολυ για την συνταγη

Maria's handmade είπε...

Κωστα σε ευχαριστώ πολύ!

sardelina, χαίρομαι που εφτιαξες σαπούνια! Πες μου αποτελέσματα, πως σου φαίνονται? Τα χρησιμοποίησες?

spyrko είπε...

Σήμερα το βράδυ νομίζω οτι έγινε ένα θαύμα! Πάω να στεγνώσω τα μαλλιά για να σιγουρευτώ....μισό κι έρχομαι...

spyrko είπε...

....μάλιστα! Αυτό το σαπούνι είναι η απάντηση της φύσης (και της Μαρίας) στα χημικά πανάκριβα σαμπουάν για λιπαρά μαλλιά!
Είναι τέλειο!!!!!
Θα μαζέψω υλικά για να κάνω την εξάκιλη συνταγή!
Υποκλίνομαι Μαρία!!!!

Maria's handmade είπε...

Γεια σου spyrko πραγματικά χαιρομαι πολυ που σου ταιριαξε το σαπούνι!φιλακια

sadigi είπε...

Mαρία , μου άνοιξε τα μάτια η φίλη spyrko για το σαπουνάκι αυτό
έχουμε βαλθεί να βρόυμε κάτι κατάλληλο για τα λιπαρά μαλλιά μας
θα το φτιάξω άμεσα καθώς και αυτό για την τριχόπτωση
είμαι ενθουσιασμένη
σε ευχαριστούμε πολύ :)

Maria's handmade είπε...

Παρακαλω :) sadigi και σου ευχομαι καλη επιτυχία!

Ανώνυμος είπε...

I always inspired by you, your views and attitude, again, thanks for this nice post.

- Murk

Shakti yoga studio είπε...

Μαρία θα μπορούσαμε στα πρόσθετα να βάλουμε μέλι ή γιαούρτι??αν ναι περίπου ποια ποσότητα??

ευχαριστω πολυ!
shakti

Shakti yoga studio είπε...

Μαρία μου θα μπορούσαμε στα πρόσθετα να βάλουμε μέλι ή γιαούρτι???αν ναι ποιες περίπου ποσότητες νομίζεις?

ευχαριστω
Shakti

Maria's handmade είπε...

Αν και δεν εχω προσθέσει ποτέ τα υλικά αυτά, φανταζομαι πως θα μπορούσαν να μπορούν στο σαπούνι.
Το γιαουρτι ίσως θα μπορούσες να το προσθέσεις στο νερό πριν βάλεις το NaOh, αλλά δεν ξερω αν πρεπει να ακολουθήσεις την διαδικασια με το γάλα.
Το μελι πρεπει να το προσθέσεις στο τέλος στα πρόσθετα για να μην καταστραφεί.
Και πες μας αποτελέσματα αν τα δοκιμάσεις!
φιλακια

Shakti yoga studio είπε...

Μαρία μου είμαι κατενθουσιασμένη!Έφτιαξα σήμερα το σαπούνι με το λεμόνι και φαίνεται υπέροχο, το χρώμα του είναι καταπληκτικο, η μυρωδιά επίσης και από υφή άλλο πράγμα!το έβλεπα στη λεκάνη οταν το χτυπουσαμε με το μπλέντερ και μου ερχόταν να το φαώ!Το περίεργο ήταν οτι οταν ανέμειξ το NaOH με το χυμό το μίγμα πήρε ένα έντονο πορτοκαλί χρώμα, το ίδιο έγινε και με το ξύσμα στο τέλος, με το που το πρόσθεσα από κίτρινο έγινε πορτοκαλί. Τελικά αποφάσισα να μην πειραματιστώ ακόμα με το μέλι, οχι τιποτα άλλο αλλα φοβαμαι μη δεν πετύχει και πάνε χαμένα τόσα υλικά-πηρ και βιολογικα!!
περιμένω τώρα να ξεκαλουπώσω με το καλο αύριο!

φιλια!!

Maria's handmade είπε...

Χαίρομαι πολύ με τον ενθουσιασμό σου! Καλή επιτυχία σου ευχομαι, όμως όπως μου τα λές την έχεις σίγουρη! Μπράβο σου! φιλάκια

Ανώνυμος είπε...

υπέροχα όλα, λέω να δοκιμάσω. Θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω ελαιόλαδο αντί για πυρηνέλαιο; ίδια ποσότητα; τι θα αλλάξει; Επίσης, αν υποθέσουμε ότι θέλω να χρησιμοποιήσω ως καλούπια σωλήνες pvc π.χ. ύψους 20 εκ. πόσους περίπου θα χρειαστώ για τα 6,5 κιλά; Πάσα συμβουλή ευπρόσδεκτή... ευχαριστώ

aris είπε...

Μαρία καλησπέρα.Είμαι ο Αρης απο θεσσαλονίκη που πριν λίγο καιρό είχα παραγγείλει το βιβλίο σου αν θυμάσαι...Ενδιαφέρομαι να κάνω κάποια απο τις συνταγές σου για σαπούνι για τα μαλλιά.Είμαι ανάμεσα στην συνταγή με λεμόνι που λές οτι είναι τέλεια, και στην συνταγή για την τριχόπτωση και την πυτιρίδα(που βγήκε πράσινο το σαπούνι).Κλείνω περισσότερο προς την συνταγή με το λεμόνι(της άλλης δεν μου άρεσε και το χρώμα..)Ερώτηση:Απο τα πρόσθετα μπορώ να αντικαταστήσω τα 40 γρ βερυκοκέλαιο(που δεν εχω) με 40 γρ έλαιο αβοκάντο και β) αν και έχω αμυγδαλέλαιο να το αντικαταστήσω με δαφνέλαιο που κάνει καλό στο μαλλί και δεν έχει μέσα η συνταγή, ή να βάλω 50 γρ αμυγδαλέλαιο και 50 γρ δαφνέλαιο? ή να αφήσω το αμυγδαλέλαιο της αρχικής συνταγής???Πές μου την γνώμη σου σε παρακαλώ γιατί αυτή η συνταγή για τα μαλλιά θα είναι πάντα μέσα στις προτεραιότητες μου..

aris είπε...

Μαρία γειά σου και πάλι....Επανέρχομαι για μια διευκρύνιση.Η συνταγή που παρουσιάζεις εδώ και σε ρωτάω στο προηγούμενο post(με το λεμόνι) είναι ιδια με του βιβλίου?(διαφέρει βλέπω ως προς τα πρόσθετα) Γιατί στο βιβλίο πρόσεξα οτι αναφέρεις οτι είναι για λιπαρό μαλλί..Ισχύει αυτό ή είναι λίγο πολύ και αυτή για όλους τους τύπους?(το δικό μου μαλλί έρχεται προς το κανονικό)Και κατι ακόμη.Βλεπω στο βιβλίο οτι σε κάποιες συνταγές(όπως σε αυτή με το λεμόνι) επι συνόλου 3800 γρ των βασικών ελαίων της συνταγής στα πρόσθετα αναφέρει άλλα 540 γρ έλαια (ποσοστό περίπου στο 14%).Είναι φυσιολογική τόση μεγάλη ποσότητα υπερλίπανσης? Συγνώμη αν σε κούρασα....Περιμένω με αγωνία την απάντηση σου διότι η συνταγή για τα μαλλιά είναι η επόμενη στη λίστα....

Unknown είπε...

Πολυ ωραιες οι "συνταγες", εχω κατενθουσιαστει!!

fotovoltaika ylika

Maria's handmade είπε...

χαίρομαι πολύ :)

Ανώνυμος είπε...


θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση μπορεί να είναι λίγο παιδική: Το σαπούνι αυτό είναι για μαλλια ή για σώμα? Ευχαριστώ
Αλεξανδρος

Maria's handmade είπε...

Γεια σου Αλέξανδρε.
Το σαπουνι αυτο ειναι και για τα μαλλιά και για το σώμα!

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι πολύ μεγάλη η υπερλίπανση με την προσθήκη Αμυγδαλέλαιου και βερικοκέλαιου;

Maria's handmade είπε...

Οχι δεν είναι μεγαλη η υπερλίπανση, μέχρι και 15 % μπορούμε να κάνουμε.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπερα. Το σαπουνακι φαινεται τελειο. Μια ερωτηση θελω να κανω. Μπορω να αντικαταστησω καποιο απο τα παραπανω λαδια με ελαιολαδο και αμυγδαλελαιο? Αν ναι. Ποση αναλογια πρεπει? Γιατι αποτι βλεπω εχουν διαφορετικες αναλογιες το καθε ενα λαδι.

Αλεξανδρος

Ανώνυμος είπε...

Επισης ειδα οτι εχει 2 χυμους λεμονιου. Ποια ειναι η διαφορα. Και κατι αλλο. Μπορω να προσθεσω γαλα και μελι?

Maria's handmade είπε...

Γεια σου Αλέξανδρε,
δεν μπορεις να αντικαταστησεις το ελαιολαδο με αμυγδαλέλαιο σε καμια περιπτωση γιατι το σαπουνι δεν θα πετυχει. Δεν κανουμε αλλαγες στις συνταγες αλλιως υπαρχει ρισκο.

Unknown είπε...

Μαρία μου καλησπέρα μπορώ αντί για χυμό μόνο λεμονιού να φτιάξω έγχυμα λουίζας και έχω και έγχυμα λουίζας και το υπόλοιπο χυμο λεμονιού.στην περίπτωση αυτή πως χρησιμοποιώ τον χυμό λεμονιού?

Maria's handmade είπε...

αντι για χυμο λεμονιου μπορεις να βαζεις εκχυμα λουίζας για να φτιαξεις σαπουνι λουίζας αλλα δεν νομιζω πως θα μεινει καποιο άρωμα απο λουίζα...