1 Απρ 2011

Ρωτήστε εδώ!


Γεια σας, εδώ μπορείτε να θέσετε την ερώτησή σας σχετικά με τα φυσικά προϊόντα.
Επειδή καθημερινά δέχομαι πολλά ερωτήματα θα ήθελα να τα βάλω σε μία τάξη ώστε να μπορούν όλοι να τα διαβάζουν εύκολα, χωρίς να ψάχνουν πολύ.

49 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

καλημέρα,
θα ήθελα να γνωρίζω αν αυτό που διάβασα για την αλισίβα σαν αππορυπαντικό είναι για να το χρησιμοποιήσω μονο του ή μαζί με σαπούνι?
μήπως θα πρέπει να βαλω πράσινο σαπούνι για την πρώτη πλύση και μετά να ακολουθήσει η αλισίβα?

ευχαριστώ

Maria's handmade είπε...

Καλησπέρα,
Την αλισίβα σαν απορρυπάντικό μπορείς να την χρησιμοποιήσεις πάντα σε συνδιασμό με το σαπούνι (δικό σου ή πράσινο). Σαπούνι και αλισίβα πρέπει να μπαίνουν ταυτόχρονα.

Χριστοφορος είπε...

καλησπερα μαρια..με λενε χριστοφορο...ειμαι 26 χρονων κ εχω προβλημα τριχοπτωσης...θα ηθελα να βρω αυτο το σαπουνι που αναφερεις!

Maria's handmade είπε...

Γεια σου Χριστόφορε, αν θελεις στειλε μου εμαιλ. ευχαριστώ πολύ

Μαρίνα είπε...

Καλησπέρα, θα ήθελα σας παρακαλώ να μου πείτε αν γνωρίζετε ποια είναι η τιμή σαπωνοποίησης (SAP value) για το δαφνέλαιο. Έχω φτιάξει αρκετά σαπούνια, και θα ήθελα να φτιάξω ένα σαπούνι-σαμπουάν, το οποίο να περιέχει δαφνέλαιο, που γνωρίζω ότι ειναι εξαιρετικό για τα μαλλιά. Έχω ψάξει στο ίντερνετ, αλλά δεν βρίσκω το SAP ώστε να υπολογίσω πόση καυστική σόδα να χρησιμοποιήσω. Κάθε βοήθεια, ευπρόσδεκτη :) Ευχαριστώ, Μαρίνα

Maria's handmade είπε...

Γεια σου Μαρίνα, το δεφνέλαιο συνήθως φτιαχνεται με ελαιολαδο και εχει την ιδια τιμη SAP με του ελαιολαδου.

Μαρίνα είπε...

Ευχαριστώ πολύ! Δεν τό ειχα σκεφτεί :) Πάω να εξερευνήσω το υπόλοιπο πολύ ενδιαφέρον μπλογκ σας!

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα!
Τα απαραίτητα υλικά για την παρασκευή σαπουνιού από που μπορώ να τα προμηθευτώ; Δε θα ήταν προτιμότερο να είναι βιολογικά; Μετά από μία πρόχειρη αναζήτηση στο διαδίκτυο διαπίστωσα πως υπάρχει μεγάλη ποικιλία τιμών οπότε έχετε κάτι να μου προτείνετε; Ευχαριστώ για το χρόνο σας.
Νίκη

Maria's handmade είπε...

Γεια σου Νίκη,
πολύ καλης ποιοτητας υλικά φέρνει ο Άρης Μάνης, στην ομόνοια http://www.manischemicals.gr/
Τα υλικά θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο φυσικά, ειδικά αυτά που μπαίνουν στα πρόσθετα.
Για αγορές μέσω ιντερνετ δεν γνωρίζω.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα Μαρία, συγχαρητηρια για την υπεροχη ιστοσελιδα σου.
Δυστυχως κατοικω σε νησι και δεν μπορω να παρακολουθησω τα σεμιναρια ,ενω θα το ηθελα πολυ.
θα ηθελα να ζητησω την πολυτιμη συμβουλη σου σε ενα μικρο προβληματακι μου, εφτιαξα πριν 8 μερες ενα σαπουνακι και απο τοτε εχει παραμεινει μια ομορφη κρεμουλα ,δειχνει να εχει σαπουνοποιηθει διχως να εχει πηξει ακομη...
Λοιπον υπαρχει περιπτωση να φταιει το οτι, αντι για καυστικη σοδα εβαλα σπιρτο??
πως μπορω να το διωρθωσω...
σκεφτηκα την λυση να το ζεστανω σε μια κατσαρολα και να προσθεσω λιγο σπιρτο ακομη... μπορω να το χρησιμοποιησω μημπως ως υγρο σαπουνι? εσυ τι θα μου προτεινες??

Σ ευχαριστω πολυ εκ των προτερων!!

Υ.Σ. Η συνταγη ηταν η εξης
393 γρ λαδι καρυδας
255 φοινικελεαιο
594 ελαιολαδο
150 βουτυρο καριτε
189 γρ καυστικη σοδα ...εγω εβαλα σπιρτο
492 απεσταγμενο νερο
1,5 κουταλια σουπας αιθερια ελαια
1 κ.σ μελισσοκερι
1 κ.σ. κατεψυγμενο νερο

Maria's handmade είπε...

Γεια σου,
με το υδροξείδιο του καλίου, σπίρτο όπως το λες φτιάχνουμε υγρό σαπούνι. Για να την διορθώσεις την συνταγή σου, βάλε το μίγμα σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να πήξει. Όταν αρχίζει να πήζει άφησε το μια βραδιά. Mετά από 24 ώρες θα έχει γίνει στερεό, οπότε πρέπει να το λιώσεις με αποσταγμένο νερό.
Καλή επιτυχία σου εύχομαι, είναι λίγο δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο.

Αθηνά είπε...

Μαράκι καλημέρα!

θα ήθελα σε παρακαλω να κανεις μία αναρτηση για το φυσικό φαρμακειο που πρεπει να υπαρχει σε καθε σπίτι,για απλα πραγματα οπως πονοκέφαλος,ζαλαδες,πυρετος πονοδοντος κ.α και αν μπορείς να δωσεις και καποιες συνταγες να ειναι μαζεμενες σε μια αναρτηση.θα ήταν πολυ ενδιαφέρον..

ΥΓ:ανα καιρους εχεις κανει καποιες αναρτησεις αλλα θα ήταν εξυπηρετικό να υπάρχουν σε ενα θεμα..

Με εκτίμηση
Αθηνά

Maria's handmade είπε...

Γεια σου Αθηνα,
ωραια η ιδεα σου! Οταν βρω καποιο χρόνο θα γραψω γι' αυτό.
σε ευχαριστώ

Ανώνυμος είπε...

Καλησπερα Μαρια ,ειμαι η 7.29μ.μ. Ιολη με λενε , σε ευχαριστω πολυ για την απαντηση και τον χρονο σου,θα το λιωσω οπως ακριβως μου ειπες . Μακαρι να ηξερα κι εγω βεβαια τι ακριβως μου ειχαν πουλησει στο μαγαζι οταν ζητησα καυστικη σοδα...ελπιζω τελικως να καταφερω κατι.
Με τους συγκεκριμενους "αγνωστους ταυτοτητας ασπρους κοκκους" ειχα φτιαξει παλαιοτερα σαπουνι και επηξε οπως επρεπε...σ ευχαριστω και παλι απο καρδιας...να εισαι καλα!

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα Μαρία, με λένε Ρίτα και θα ήθελα να ρωτήσω εάν και πότε θα ξαναγίνει σεμινάριο σαπωνοποίησης... Φαίνεται πραγματικά πολύ ενδιαφέρον! Επίσης, θα ήθελα να ρωτήσω και ποιο είναι το κόστος του σεμιναρίου. Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

ΛΕΓΕΩΝΗΣ είπε...

Θα ηθελα να φτιαξω σαπουνι με μουργα και αλισυβα αντι για καυστικη ποτασσα?

Maria's handmade είπε...

Γεια σου,
Αυτό ειναι αρκετα, δύσκολο, απαιτει πολύ μεγαλη ποσότητα ποτασας που εχεις φτιαξει απο σταχτη.
Αυτη τη στιγμη κανω διαφορα πειραματα. Οταν τελικά πετυχω να φτιαξω σαπουνι θα το ανακοινωσω.

Ανώνυμος είπε...

ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΕΑΝ Η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΚΑΥΣΤΙΚΗ ΣΟΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΟ ΙΣΧΥΡΗ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΠΩΛΕΙΤΕ ΣΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΧΡΩΜΑΤΩΝ. ΕΣΕΙΣ ΣΥΝΗΘΩΣ ΠΟΙΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
ΣΤΑΥΡΟΣ

Maria's handmade είπε...

Στα σαπούνια μου χρησιμοποιώ πάντα την καθαρή 100% καυστική σόδα ( είναι σε κόκκους) γιατί η άλλη ποιότητα μπορεί να περιέχει διάφορα χημικά.

Ντινα Μ είπε...

Γεια σου θα ήθελα να ρωτήσω πως μπορώ να φτιάξω αμυγδαλέλαιο μόνη μου. Μήπως γνωρίζεις επίσης, εάν το gel από την αλόη μπορεί να βοηθήσει στα σημάδια της ακμής; Ευχαριστώ

Ανώνυμος είπε...

Γεια σου θα ήθελα να ρωτήσω πως μπορώ να φτιάξω μόνη μου αμυγδαλέλαιο. Μήπως, γνωρίζεις επίσης εάν το gel της αλόης μπορεί να βοηθήσει τα σημάδια από την ακμή; Ευχαριστώ.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ

ΜΗΠΩΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΩΣ ΤΑ ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΟΞΕΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΠΑΛΙΟ ΛΑΔΙ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΣΑΠΩΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ. ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑ ΝΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΩ ΣΑΠΟΥΝΙ ΑΠΟ ΠΑΛΙΟ ΛΑΔΙ ΜΕ ΤΗΝ ΨΥΧΡΗ ΜΕΘΟΔΟ ΚΑΙ ΕΠΗΖΕ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΤΗΣ ΒΑΣΗΣ. ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΛΥΘΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ; ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΕΑΝ Η ΒΑΣΗ ΜΑΣ ΑΡΑΙΩΘΕΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΝΕΡΟΥ;

Ανώνυμος είπε...

Γεια σας υπάρχει κάποιο φυσικό προιόν ίσως κάποια κρέμα για τα κόκκινα σημάδια από ακμή; για την περιοχή του προσώπου;

Maria's handmade είπε...

Γεια σου Ντίνα,

αμυγδαλέλαιο δεν μπορείς να φτιάξεις μόνη σου, παράγεται από την συμπίεση των αμυγδάλων που είναι πολύ δύσκολο να κάνουμε.

Η αλόη βοηθάει σε πολλά δερματικά προβλήματα ακόμα και της ακμής. Αλλά παράλληλα βοηθάει πάρα πολύ το αιθέριο έλαιο tea tree.

Maria's handmade είπε...

Το παλιό λάδι και αυτό με αυξημένα οξέα δίνει την καλύτερη ποιότητα σαπούνι, έτσι λειτουργεί η σαπωνοποίηση.

Αν το σαπούνι πήζει γρήγορα πιθανόν να προσθέσαμε μεγάλη ποσότητα βάσης.

Αν στο σαπούνι μας προσθέσουμε μεγαλύτερη ποσότητα νερού, αυτό θα γίνει μαλακό. Συνήθως προσθέτουμε νερό από 30 εως 38 % των λαδιών μας.

Maria's handmade είπε...

Ναι η κρέμα προσώπου με αιθέρια έλαια tea tree, λεβάντας και χαμομήλι που έχω στον κατάλογο με τα προϊόντα μου.

Ανώνυμος είπε...

Γεια σου Μαρία και ευχαριστώ για την πολύτιμη προσφορά σου! Ήθελα να ρωτήσω αν μπορούμε να φτιάξουμε αρώματα από αιθέρια έλαια...Ευχαριστώ θερμά!

Φωτεινή

aris είπε...

Μαρία καλημέρα!Οταν διαβάσεις τις ερωτήσεις που σου κάνω (είμαι ο Άρης απο τη θεσσαλονίκη)στην συνταγή με το λεμόνι μη τις δίνεις σημασία γιατί τελικά δεν θα κάνω αυτή την συνταγή(γιατί βλέπω οτι είναι για λιπαρά μαλλιά..)Θα κάνω αυτή που είναι για την τριχόπτωση, απλά θα βγάλω κάποια βότανα απο τα πρόσθετα που κάνουν πράσινο το σαπούνι(δεν μου άρεσε καθόλου το χρώμα) και θα τα αναπληρώσω με κάποια αιθέρια έλαια(που κάνουν καλό στο μαλλί) που θα βάλω στα πρόσθετα.Θέλω να σε ρωτήσω σχετικά με τη ζάχαρη που βάζεις.Οταν λές να την ανακατέψουμε με ζεστό νερό τι ακριβώς εννοείς? Πιο νερό θα χρησιμοποιήσουμε?Τμήμα αυτού που αναφέρεις στην συνταγή(απο τα 1036 gr?)Ξεχωριστή ποσότητα απο αυτή που αναφέρεις, και πόση? Και αφου την ανακατέψουμε τη ρίχνουμε στο νερό που θα βάλουμε το NAOH? Σε αυτή την συνταγή παράλληλα με τη ζάχαρη δεν μπορούμε να βάλουμε και αλάτι για να γίνει πιο σκληρό το σαπούνι?Και κατι ακόμη.Βλεπω στο βιβλίο σου οτι σε κάποιες συνταγές(όπως σε αυτή με το λεμόνι) επι συνόλου 3800 γρ των βασικών ελαίων της συνταγής στα πρόσθετα αναφέρει άλλα 540 γρ έλαια (ποσοστό περίπου στο 14%).Είναι φυσιολογική τόση μεγάλη ποσότητα υπερλίπανσης?Συγνώμη αν σε κούρασα αλλά είναι σημαντικές λεπτομέρειες που θέλουν προσοχή για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.Περιμένω με αγωνία την απάντηση γιατί λέω με το καλό να την κάνω το Σ/Κ.Πάντως οχι πριν μου απαντήσεις (μη κάνω και καμιά στραβή...)Να είσαι καλά....

Maria's handmade είπε...

Γεια σου Άρη,
το χρώμα που είδες στο σαπούνι της τριχόπτωσης είναι λίγο έντονο γιατί τράβηξα φωτογραφία όταν ήταν φρέσκο. Μετά από ένα μήνα το χρώμα είναι απαλό καφέ.
Βάζουμε λίγο (με το μάτι )νερό (μέρος του νερού της συνταγής) για να διαλύσουμε την ζάχαρη. Αν θέλεις αυτό το ρίχνεις μετά την ένωση της αλισίβας με νερό ή πριν. Το αλάτι θα πρέπει να μπει μετά την ένωση της αλισίβας με το νερό. Οπότε αν θέλεις να βάλεις ζάχαρη και αλάτι, θα πρέπει να τα διαλύσεις με λίγο νερό και να τα προσθέσεις στο διάλυμα αλισίβας - νερού.
Μέχρι και 16% υπερλίπανση μπορείς να κάνεις αρκεί να βάλεις μια καλή ποσότητα αλατιού για να γίνει σκληρό. Η μεγάλη υπερλίπανση δίνει πολύ καλό σαπούνι με μαλακτικές ιδιότητες και χαμηλό pH.
Σου εύχομαι καλή επιτυχία!

aris είπε...

Μαρία σε ευχαριστώ πάρα πολυ για τις διευκρυνιστικές σου απαντήσεις, να είσαι καλά!Αφού μου λές οτι έγινε στο μήνα απαλό καφέ(μου αρέσει!) θα την κάνω ως έχει.Απλά κάτι τελευταίο που ξέχασα στη προηγούμενη ερώτηση και δεν θα σε ξαναενοχλήσω μέχρι να κάνω την συνταγή(χε χε)Η ποσότητα νερού (νερό + χυμός λεμονιού)είδα οτι είναι γύρω στο 38%. Δεν είναι οριακή (ως προς το ανώτατο όριο) αυτή η ποσότητα?Οτι άλλες συνταγές έχω κάνει έχουν γύρω στο 33% (οπως και άλλες που βλέπω σε διάφορα blog)Μήπως βγεί πολυ μαλακό το σαπούνι και "γλυτσιάζει".Sorry που σε κουράζω αλλά αυτή θα είναι απο τις μόνιμες συνταγές που θα κάνω(μου άρεσε πολύ η ποικιλία και η ποιότητα των λαδιών,και γενικά όλα τα συστατικά της συνταγής)Και πάλι ευχαριστώ!!!

Ανώνυμος είπε...

καλησπέρα Μαρία,

Μάζεψα σημερα στην Βυτίνα αρκε λουλούδια
μολόχας και λίγα πέταλα παπαρούνας.
Θα ήθελα να τα βάλω σε ελαιόλαδο στον ήλιο . Πρέπει να τα αποξηράνω πρώτα? Σε αναλογία 1¨4 βότανο λάδι?
Το γυάλινο βάζο πρέπει να ειναι σκούρο? Πολλές ερωτήσεις αλλά αν μπορέσεις να μου απαντησεις θα χαρώ πολύ. Ευχαριστώ Κάτια Ρ.

aris είπε...

Μαρία καλησπέρα!Επειδή βλέπω οτι δεν μου έχεις απαντήσει ακόμη, ευκαιρία να κάνω μια συμπληρωματική ερώτηση άμεσα συνδεδεμένη με την προηγούμενη ερώτηση που σου έκανα.Πες μου σε παρακαλώ τι θα συμβεί αν σε κάποιες απο τις συνταγές σου βάλω 33% ποσότητα νερού αντι για το 38%+ που έχουν.

Maria's handmade είπε...

Γεια σου Άρη,
ανάλογα τι ποσοστό νερού θα χρησιμοποιούμε στην σαπωνοποίηση θα κανει το σαπούνι αρχικά μαλακό ή σκληρό. Επειτα απο ένα μήνα αυτό θα χάσει όλο το νερό του θα σκληρυνει όπως θα πρέπει. Οποτε μην σε ανησυχεί το ποσοστό αυτό.
Ενα ποσοστο 38% θα δωσει μαλακο σαπούνι αρχικά, ενα ποσοστο 30 με 33% θα δώσει αρχικά σκληρό σαπούνι. Και τα δυο σαπούνια μετα απο ενα μηνα θα εχουν το ιδιο αποτέλεσμα.

Maria's handmade είπε...

Γεια σου Κάτια,
τα βότανα καλύτερα να ειναι αποξηραμένα. Περιπου βάζουμε 1/4 βότανο σε λάδι, σε κανονικό βάζο.Οατν γινει το λάδι τότε το βαζουμε σε σκουρόχρωμο μπουκάλι.

aris είπε...

Μαρία καλημέρα. Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου και την διευκρίνηση που έκανες.Μου άρεσαν πολυ οι συνταγές σου αλλά είχα προβληματιστεί αρκετά με τις ποσότητες νερού που έδινες,γιατί και στις 3 άλλες συνταγές που έκανα αλλά και σε οτι συνταγή εχω δει( εγχώρια) να κυκλοφορεί στο internet το ποσοστό του νερού δεν ξεπερνούσε το 33%.Ξέρω οτι οι συνταγές σου είναι δοκιμασμένες και οτι τις κάνεις χρόνια, αλλά σαν αρχάριος και απο αυτά που διάβαζα προβληματίστηκα.Όπως και νάχει ξεκαθάρισες τα πράγματα.Εμένα αυτό με ενδιαφέρει,το πως θα καταλήξει να είναι το σαπούνι και όχι στην αρχή που το ξεκαλουπώνουμε.Να είναι σταθερό δηλαδή, να μήν γλιτσιάζει και να μην δυαλύεται στην πορεία....Περισσότερα και εντυπώσεις οταν θα φτιάξω το σαπούνι (μάλλον το Σαββατοκύριακο)Σε ευχαριστώ και πάλι,να είσαι καλά!

aris είπε...

SOS! Μαρία καλημέρα!Sorry που επανέρχομαι αλλά θα ήθελα μια διευκρίνηση σε παρακαλώ διότι θα κάνω την συνταγή το Σ/Κ και το πράγμα ψιλο-επείγει(εξου και το SOS χε χε χε)και πρέπει να αγοράσω και κάποια υλικά.Η ερώτηση είναι οτι η συνταγή αυτή κατά της τριχόπτωσης εκτός απο το site υπάρχει και στο βιβλίο που μου έστειλες.Είναι σχεδόν ίδια με κάποιες μικρές διαφορές.Το βούτυρο κακάο στο βιβλίο μπαίνει στα πρόσθετα ενω στην συνταγή απο το site στα κυρίως λάδια,οπως επίσης στο βιβλίο έχουμε αφέψημα ενω στο site κοπανισμένα βότανα.Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι οτι ενω έχουμε NAOH και στις δυο συνταγές 420 gr, στην συνταγή του βιβλίου έχουμε Σουσαμέλαιο 220 γρ ενω στο site σουσαμέλαιο 647 γρ. Μήπως υπάρχει κάποιο τυπογραφικό λάθος?Ποιο είναι το σωστό?Εμένα με ενδιαφέρει να κάνω την συνταγή του βιβλίου που έχει αφέψημα που με βολεύει περισσότερο.Πόσο σσουσαμέλαιο πρέπει να βάλω? Ποια είναι η σωστή ποσότητα για την συνταγή του βιβλίου? Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων και περιμένω την απάντηση σου.Το Σ/Κ πλησιάζει και δεν βλέπω την ώρα να κάνω την συνταγή!!!!!

aris είπε...

Μαρία συγνώμη που δεν το έγραψα στο προηγόυμενο μήνυμα αλλά μετά μου ηρθε η "φλασιά".Περιμένω την απάντηση σου βέβαια αλλά σε Lye Calculator που υπολόγισα τα έλαια της συνταγής του βιβλίου (με 420 gr NAOH) είναι:(απλά έβαλα ελαιόλαδο και δαφνέλαιο μαζί)

Discount Factor NaOH Amount
0% 371.27 g
5% 352.70 g
10% 334.14 g
15% 315.58 g

Ingredient Amount
Beeswax 66.00 g
Sunflower Seed Oil 430.00 g
Coconut Oil 740.00 g
Castor Oil 180.00 g
Olive Oil 850.00 g
Sesame Oil 220.00 g

ενω απο την συνταγή του site (πάλι με 420gr NAOH) αυτό:

Discount Factor NaOH Amount
0% 463.72 g
5% 440.53 g
10% 417.35 g
15% 394.16 g

Ingredient Amount
Beeswax 66.00 g
Sunflower Seed Oil 430.00 g
Cocoa Butter 255.00 g
Coconut Oil 740.00 g
Castor Oil 179.00 g
Olive Oil 851.00 g
Sesame Oil 647.00 g

Mάλλον πρέπει να έγινε κάποιο λάθος τυπογραφικό στο βιβλίο ,αλλά δεν κάνω τίποτε μέχρι να μου πείς εσύ.Και πάλι συγνώμη και ευχαριστώ!

Ειρήνη είπε...

Λέγομαι Ειρήνη και ζω στη Θεσσαλονίκη. Εδώ και 4 χρόνια φτιάχνω κομπούχα, έχω πάρει και ένα βιβλίο που με βοήθησε πολύ. Ωστόσο έχω ένα πρόβλημα που...επιμένει. Αφορά στην εμφιάλωση της κομπούχας μου: Παλαιότερα την εμφιάλωνα σε γυάλινα μπουκάλια του κρασιού που τα "έκλεινα" με φελό (με τη βοήθεια του ειδικού εργαλείου). Αυτό όμως προκαλούσε πολύ συχνά "εκρήξεις" του φελού κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας παραμονής του μπουκαλιού στη θερμοκρασία περιβάλλοντος. Ετσι, το άλλαξα και τελευταία το εμφιαλώνω όπως και τις σαμπάνιες δηλαδή ένα πλαστικό βιδωτό πώμα και από επάνω ένα σιδεράκι σύσφιξης. Πάλι όμως μου εμφανίζεται το ίδιο πρόβλημα της "έκρηξης", όχι βέβαια με τη συχνότητα που εμφανιζόταν παλιά. Μήπως υπάρχει καποια μέθοδος εμφιάλωσης που μου διαφεύγει; Αν ξέρετε κάτι, βοηθήστε..
Ευχαριστώ, Ειρήνη

Ανώνυμος είπε...

να σε ρωτησω κατι,εχω ιδιαιτερη αδυναμια στο αρωμα πευκό και θα ΄ήθέλα να σε ρωτησώ αν υπαρχει καποια ευκολη συνταγή με πευκα που μπορώ να κάνω και εγω μονη μου μιας και εχω αρκετα στην περιοχη μου (ΠΕΥΚΑ)

Μαρια είπε...

Γεια στη Μαρια κ σε ολους,

ειμαι αρχαρια οποτε θα δοκιμασω να φτιαξο το ασπρο αοσμο σαπουνι για πρωτη φορα.
Θα θελα να ρωτησω αν οι ποσοτητες που δινονται στη συνταγη ειναι ενταξει γιατι με μετρησεις που εκανα σε καποιο online προγραμμα βγαινουν καπως διαφορετικες!Φυσικα μπορει να παιζουν καποιοι παραγοντες που δεν τους γνωριζω.
Επισης τα αιθερεια ελαια στο τελος ειναι για να βαλουμε της αρεσκειας μας η να μη βαλουμε καθολου?

Μαρια είπε...

Επισης οταν λεμε ελαιολαδο οχι παρθενο τι εννοουμε?
Ευχαριστω για οποιαδηποτε απαντηση!

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα σας,
Ήθελα να ρωτήσω υπάρχει κάποιος πίνακας υπολογισμού που να περιέχει και το λάδι καλέντουλας ?Calentoula oil ?

Ευχαριστώ!

Ανώνυμος είπε...

Γειά σας,

Ξέρω ότι η καυτική ποτάσα καίει. Κάνει για να φτάξω σαπούνι για το δέρμα;

Maria's handmade είπε...

Λόγω χημείας, στο τελικό σαπουνι δεν ύπάρχει καθόλου καυστική σόδα και ειναι καταλληλο για το δέρμα!

Ανώνυμος είπε...

καλησπέρα.
εχω αρχίσει να φτιάχνω σαπούνια αλλά τα αρώματα γενικά δεν είναι έντονα (δεν μυρίζουν καθόλου θα έλεγα) . χρησιμοποιώ φυσικό χυμό πορτοκάλι, γάλα κτλ.
τί να κάνω για να μυρίζουν?
δεν θέλω όμως να βάλω οτιδήποτε άλλο εκτός από φυσικά συστατικά όπως χυμό φρούτων, γάλα, μέλι κτλ
ευχαριστώ.
νίκος

Ανώνυμος είπε...

γεια σας ευχαριστώ εκ των προτέρων θα ήθελα να κάνω την εξής ερώτηση :πως μπορώ να βάλω πρόπολη στο σαπούνι

Maria's handmade είπε...

Τη στερεη προπολη μπορεις να τη βαλεις κατευθειαν στα λαδια στην αρχη μεχρι να λιωσει.
Αν ειναι υγρη τοτε στα πρόσθετα.

Ανώνυμος είπε...

Καλημερα.Σχετικά με την συνταγη παρασκευής σαπουνιού με λεμονί θα ήθελα να ρωτήσω από τα πρόσθετα το ξύσμα λεμονιού μπορω να το παραλειψω? Πρέπει να το αντικαταστήσω με καποιο άλλο στοιχείο? Επιπλέον το βιβλίο σας Φυσικό Σαπούνι κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία? Ευχαριστω εκ των προτερων.

Maria's handmade είπε...

Γεια σου,
στη συνταγή σαπούνι με λεμόνι μπορείς να παραλείψεις το ξύσμα και μπορείς να προσθέσεις αιθέριο έλαιο αντί γι’ αυτό. Αλλά το σαπούνι με ξύσμα έχει περισσότερες ιδιότητες και καλό είναι να μη το παραλείψεις. Τα βιβλία προς το παρόν δεν πωλούνται σε βιβλιοπωλεία αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να με πάρετε τηλέφωνο.