29 Μαρ 2007

Δάφνη η ευγενής - Laurus nobilis – Δαφνέλαιο


Και συνεχίζω με την Δάφνη, το αγαπημένο φυτών θέων και ανθρώπων!!! Εχει μια μοιρωδιά γλυκιά και ταυτόχρονα πιπεράτη, που σε κάνει να χάνεσαι μεσα στα κύματα ενέργειάς της!

Ένα από τα πιο αγαπημένα φυτά των αρχαίων Ελλήνων υπήρξε η δάφνη του Απόλλωνα , αφού σε αυτή απέδιδαν θεϊκές ιδιότητες. Με τα φύλλα της έφτιαχναν στεφάνια και στόλιζαν τα κεφάλια των αθλητών ή των δοξασμένων.

Στη δάφνη αποδίδονται φαρμακευτικές ιδιότητες από τα προϊστορικά χρόνια. Ο Ιπποκράτης τη χορηγούσε ως αναλγητικό μετά τον τοκετό και σε διάφορα γυναικολογικά προβλήματα. Με δαφνέλαιο θεράπευε τη στειρότητα. Ο Διοσκουρίδης συνιστούσε το αφέψημα της σε παθήσεις της κύστης και της μήτρας, τους λιωμένους καρπούς της στο άσθμά και στη φυματίωση και το χυμό τους σε περιπτώσεις βαρηκοΐας και κόπωσης. Στη λαϊκή θεραπευτική θεωρείται ως αντιρρευματικό, εναντίον της παραμορφωτικής αρθρίτιδας και ως βοηθητικό της πέψης. Με μηχανική συμπίεση των καρπών παίρνουμε το δαφνέλαιο και από την απόσταξη των φύλλων αιθέριο έλαιο. Από το Άγιο Όρος εξάγεται άριστης ποιότητας δαφνέλαιων με βρασμό των καρπών. Το εκχύλισμα της δάφνης καταπολεμά τα φουσκώματα, ανοίγει την όρεξη και τονώνει τα τεμπέλικα στομάχια. Αντισηπτική, είναι πολύτιμη για το συνάχι και τη βρογχίτιδα. Το δαφνέλαιο είναι κατάλληλο για τους ρευματισμούς.

Κοινώς γνωστή ως Βαγιά ή Φυλλάδα
Οικογένεια: Lauraceae

Συναντάτε :Σε υγρές θέσεις μέσα σε μακκία βλάστηση και ανοιχτά δάση Χαλεπίου Πεύκης (Pinus halepensis), κυρίως σε ρεματιές και φαράγγια, σε ποικίλα υποστρώματα, σε υψόμετρο 150-500(-900) m. Συνηθίζεται να φυτεύεται μέσα ή κοντά σε οικισμούς.

Απαιτήσεις: Φοβάται τους δυνατούς παγετούς και στα βόρεια πρέπει να προστατεύεται. Κατάλληλο για ημισκιερούς χώρους και παραθαλάσσιες περιοχές. Κατάλληλο για συστάδες φράχτες και καλλιτεχνικό κλάδεμα.

Χημικό στοιχείο: Έλαιο, Πινένια

Γενικά: Αειθαλής θάμνος ή δέντρο ύψους (0.5-)2-5(-15) m.

Φύλλα: Κατ΄ εναλλαγή, με παράφυλλα, δερματώδη, αρωματικά, γυμνά, (20-)30-80(-110)x(12-)20-40 mm, επιμήκη-λογχοειδή έως πλατιά ωοειδή, με στρογγυλεμένη έως ελαφρά οξύληκτη κορυφή και σφηνοειδή βάση. Παρυφές ± κυματοειδείς, ελαφρά γυριστές. Aνω επιφάνεια γυαλιστερή σκουροπράσινη. Κάτω επιφάνεια θαμπά ανοιχτοπράσινη. Μίσχος γυμνός 5-12 mm.

Άνθη: Σε στρογγυλεμένες, μασχαλιαίες ομάδες, που βρίσκονται πάνω σε ποδίσκο 10 mm. Μονογενή, ακτινόμορφα, διαμέτρου 7-10 mm, με περιάνθιο 4- έως 6-λοβο, ανοιχτό κιτρινοπράσινο. Αρσενικά άνθη με 8-12 στήμονες, νήματα που φέρουν αδένες στη βάση και ανθήρες που ανοίγουν με 2 βαλβίδες. Θηλυκά άνθη με 2-4 στημονώδη και μια μονόχωρη ωοθήκη. Aνθηση Απρίλιο-Μάιο

Καρπός: Μαύρη ράγα, μήκους 10-20 mm, ωοειδής έως ελλειψοειδής..

Φλοιός: Λείος και γκριζωπός.

Ιδιότητες:
1 Αναλγητικό
2 Αντιπαρασιτικό (ψείρες, τσιμπούρια κ.α.)
3 Αντιπαροξυσμικό
4 Αντισπασμωδικό
5 Δερματικές παθήσεις
6 Διεγερτικό
7 Διουρητικό
8 Δυσπεψία
9 Εμμηναγωγό
10 Ενάντια στην πρόκληση πληγών
11 Ερεθιστικό δέρματος
12 Εφιδρωτικό
13 Καταπραϋντικό
14 Καταρροή
15 Οίδημα
16 Παράλυση
17 Πληγή
18 Ρευματικά
19 Στομαχικές παθήσεις
20 Στυπτικό-Αιμοστατικό
21 Τονωτικό
22 Υστερία

Δαφνέλαιο

Το δαφνέλαιο μπορούμε να το παρασκευάσουμε με τους καρπούς της δάφνης και φύλλα. Τα χτυπαμε στο γουδί και προσθέτουμε αναλογία βοτάνου – ελαιόλαδου 1:4. Το βάζουμε στον ήλιο για 2 μήνες.
Το δαφνέλαιο σταματάει την τριχόπτωση, και μαυρίζει το μαλλί.
Δεν κάνει καλό μόνο στο μαλλί αλλα και στους πιασμένους μύες και ειδικά στην τενοτίντιδα, στην αρθρίτιδα και τους ρευματισμούς, διάστρεμμα και θλάσεις.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

το δαφνελαιο δεν παρασκευαζεται απο τα φυλλα της δαφνης αλλα απο τον καρπο!!!!!

Μαρία είπε...

Καπου διάβασα οτι το δαφνέλαιο παρασκευάζεται και απο τα φύλλα δάφνης, το εχω δοκιμάσει και είναι αρκετά καλό.
Το δαφνέλαιο όντως παρακευάζευται απο τον καρπο, θα το αλλάξω αμέσως, ευχαριστώ.

Γεωργία είπε...

Χαζομάρες είπε ο ανώνυμος! Παρασκευάζεται ΚΑΙ με φύλλα συνδυασμένα με καρπους σε λάδι!!!

Unknown είπε...

ξερει κανεις εαν πινεται το δαφνελαιο και σε τι δοσολογια?

Maria's handmade είπε...

αν εχει φτιαχτει απο καρπούς δάφνης όπως τα περισσοτερα δαφνέλαια τότε δεν πίνεται. Γιατι να πιει κάποιος το δαφνέλαιο? Ενα τσάι δάφνης ειναι το ιδιο καλό οπως και στα φαγητα!