7 Μαρ 2014

ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΩ ΠΟΤΑΣΑ ΑΠΟ ΣΤΑΧΤΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΞΥΛΩΝ 1ος τρόποςΓράφει η Μαρία Σαρίδου,
 αρωματοθεραπεύτρια:
1ος τρόπος – για ικανοποιητική ποσότητα


Για να φτιάξουμε μια μεγάλη ποσότητα ποτάσας από στάχτη ξύλων, μαζεύουμε τα παρακάτω υλικά:

·          
   * 30 lt ή και περισσότερη στάχτη από ξύλα, καλά κοσκινισμένη για να απομακρυνθούν τα καρβουνάκια


·  * 20 lt βρόχινο ή απιονισμένο νερό


· * 1 πλαστικό σκεύος που να αντέχει μεγάλη θερμοκρασία ή 1 ξύλινο βαρέλι


·  * πλαστικά γάντια κουζίνας, για την προστασία μας

·  
    * γυαλιά πλαστικά που καλύπτουν δεξιά – αριστερά τα μάτια


Προετοιμάζουμε το δοχείο που θα φτιάξουμε την ποτάσα.  Χρειάζεται να έχει μια μικρή τρύπα ή βρυσούλα, οπότε ανοίγουμε μια 5 εκατοστά πάνω από τον πάτο για να βγαίνει από εκεί η ποτάσα. Η τρύπα πρέπει να είναι πολύ μικρή, και πρέπει να έχει διάμετρο μιας οδοντογλυφίδας, ώστε να την κλείνουμε με μια οδοντογλυφίδα.  Προσθέτουμε στον πάτο λίγες πετρούλες και από πάνω λίγα άχυρα.  Πάνω από τα άχυρα βάζουμε τη στάχτη και πιέζουμε να μπει όσο το δυνατόν περισσότερη. 


Προσθέτουμε το βρασμένο νερό αργά και προσεχτικά μέσα στο πλαστικό δοχείο ανακατεύοντας λιγάκι με μια κουτάλα ξύλινη.  Η τρύπα πρέπει να είναι κλειστή με οδοντογλυφίδα. Η στάχτη θα αρχίσει να κάνει αρκετό θόρυβο και θα γίνει κάτι σαν ηφαίστειο, φουσκάλες και μεγάλη αναταραχή.  Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό και σταματάει όταν θα έχουμε προσθέσει όλο το νερό.  Όταν έχουμε βάλει όλο το νερό, μπορούμε να προσθέσουμε ακόμα λίγη στάχτη, όση χωρέσει ακόμα και ανακατεύουμε.  Κλείνουμε με ένα καπάκι το δοχείο και το αφήνουμε να σταθεί μια μέρα. 


Τοποθετούμε το δοχείο σε ένα πάγκο και από κάτω βάζουμε ένα άλλο σκεύος. Ανοίγουμε την τρύπα για να τρέξει η ποτάσα.  Για να βγει όλο το νερό, θα πρέπει να περάσουν ώρες ή και μέρες.  Παρατηρούμε πως το νερό έχει γίνει πια καφετί. 


Ελέγχουμε αν έχουμε πετύχει την ποτάσα με ένα αυγό.  Γεμίζουμε ένα ποτήρι με την ποτάσα και βάζουμε μέσα το αυγό.  Αν αυτό επιπλέει τότε τα έχουμε καταφέρει! Προσοχη η ποτάσα ειναι καυστική!!! Αλλιώς βράζουμε την ποτάσα και επαναλαμβάνουμε όλη τη διαδικασία.  Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και επιπλέον στάχτη.


Περνάμε την ποτάσα από ένα φίλτρο του καφέ για να μη μείνει καθόλου στάχτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: