11 Απρ 2011

Αλισίβα για το πλύσιμο των ρούχων

Από πολύ παλιά χρησιμοποιούσαν την αλισίβα στο πλύσιμο των ρούχων. Η γιαγιά μου έφτιαχνε αλισίβα για τα ασπρόρουχα από την στάχτη που μάζευε από τον ξυλόφουρνο. Στην μπουγάδα που έφτιαχνε πρόσθετε και φλούδες λεμονιού για να γίνουν ακόμα πιο άσπρα τα ρούχα. Τα φρεσκοπλυμένα ρούχα μοσκοβολούσαν φρεσκάδα, καθαριότητα και υγιεινή!

Μπορούμε και εμείς να φτιάξουμε αλισίβα για να πλένουμε τα ρούχα μας, όπως κάνανε παλιά αλλά χρησιμοποιώντας το πλυντήριο. Η αλισίβα κάνει καλό στο πλυντήριο για να μην πιάνει άλατα αφού περιέχει σόδα, μαλακώνει το νερό και καθαρίζει.

Αλισίβα για τα ρούχα (4 lt περίπου)
Το αριστερό ποτήρι περιέχει αλισίβα που έχει γίνει
ένω το δεξί δεν έχει γίνει ακόμα.
5 με 6 lt βρόχινο ή απιονισμένο νερό

3 με 4 lt λευκή στάχτη κοσκινισμένη από 100% ξύλα

1 μεγάλη ανοξείδωτη κατσαρόλα περιεκτικότητας 6 lt

Διαδικασία:
Γεμίζουμε την κατσαρόλα μέχρι τη μέση στάχτη και μετά ρίχνουμε σιγά-σιγά το νερό μέχρι γεμίσει. Η στάχτη μετά από λίγες μέρες ή ώρες θα καθίσει στον πάτο της κατσαρόλας και το νερό πάνω, αυτό είναι φυσικό φαινόμενο.

Βράζουμε το μίγμα για 10 λεπτά κάθε μέρα για ένα μήνα περίπου και περιμένουμε το νερό να γίνει καφέ- κίτρινο, τότε θα είναι έτοιμη η αλισίβα.

Όταν τελικά έχει γίνει η αλισίβα μας πρέπει να την περάσουμε από ένα φίλτρο του καφέ. Βάζουμε σε ένα χωνί ένα φίλτρο του καφέ και παίρνουμε σιγά-σιγά την αλισίβα με ένα ποτήρι χωρίς να ταράξουμε την στάχτη που έχει καθίσει κάτω. Βάζουμε την αλισίβα που έχουμε περάσει από το φίλτρο του καφέ σε ένα δοχείο.

Μπορούμε να προσθέσουμε και αιθέρια έλαια όπως λεμόνι, λεβάντα και θα μυρίζει τέλεια! Στα 4 lt αλισίβας μπορούμε να βάλουμε 1 κουταλάκι του γλυκού (ή και λιγότερο) αιθέριο έλαιο, κλείνουμε καλά το δοχείο και το ανακινούμε. Το καταπληκτικό είναι ότι το αιθέριο έλαιο διαλύεται μέσα στην αλισίβα και δεν κάθεται στην επιφάνεια όπως κάνει σε άλλα υγρά, όπως το νερό!

Η δόση που μπορούμε να βάλουμε σε κάθε πλύση είναι 1 ποτήρι του νερού κατευθείαν μέσα στον κάδο.

Συμβουλές:

Δεν χρησιμοποιούμε αλουμινένια κατσαρόλα ή κάτι άλλο έκτος από ανοξείδωτη γιατί η αλισίβα αντιδρά με τα μέταλλα και μπορεί να έχει προβλήματα το τελικό προϊόν.

Δεν χρησιμοποιούμε την κατσαρόλα αυτή για φαγητό.

Το κατακάθι της αλισίβας (την λάσπη από στάχτη) δεν την πετάμε, την κρατάμε και την χρησιμοποιούμε στον καθαρισμό της τουαλέτας.

Tip: Την κατσαρόλα της αλισίβας την είχα πάνω στην σόμπα, το χειμώνα και ζεσταινόταν - έβραζε κάθε μέρα, τώρα που αρχίζει να καλοκαιριάζει την έχω πάνω στην κουζίνα και όταν κάποιο μάτι είναι ζεστό την βάζω πάνω για να βράσει.

Η συνταγή για την αλισίβα για το πλύσιμο των ρούχων είναι διαφορετική από την αλισίβα που χρησιμοποιείται στα φαγητά. Είναι και τα δύο αλκαλικά διαλύματα σόδας. Η αλισίβα για τα ρούχα έχει όμως πολύ υψηλό pH=14, ενώ για τα τρόφιμα έχει pH=10. Το χρώμα της αλισίβας για τα ρούχα είναι καφέ-κίτρινο σκούρο, ενώ για τα τρόφιμα είναι ελαφρώς κίτρινο.

Για περισσότερες πληροφορίες για την στάχτη διαβάστε εδώ.

6 σχόλια:

Unknown είπε...

ευχαριστω .Θα ηθελα να μου πεις αν αυτη ειναι και η συνταγη για να κανεις σαπουνια και ποιες ειναι οι αναλογιες?

Maria's handmade είπε...

γεια σου,
με αυτη τη συνταγη δεν μπορεις να κανεις σαπούνι, οταν τα καταφερω τοτε θα αναρτησω σχετικό θέμα.

Unknown είπε...

ευχαριστω να σε καλα

eleni είπε...

Μαρία,τα ασπρόρουχα έλαμπαν με την αλισίβα.Σε συνδυασμό με το πράσινο σαπούνι ήταν αχτύπητο δίδυμο.

Είδα μόλις χτες το σχόλιο,που ρωτάς για τον πηλό.
Τα έίδη αυτά τα είχα βρει στο Χόντο Ν. Σμύρνης.Υπήρχε ειδικό σταντ με βιολογικά,ελάχιστα ήταν.Είναι από Κρήτη.
Φιλιά!

Maria's handmade είπε...

Γεια σου Ελένη,
σε ευχαριστώ πολύ,
φιλια και απο μένα!

Ανώνυμος είπε...

Σε ευχαριστώ πολύ, για την συνταγή Αλισίβας