14 Ιουλ 2010

Σαπούνι με ελαιόλαδο

-->
Το σαπούνι με ελαιόλαδο είναι μια συνταγή που χρησιμοποιούσαν από πολύ παλιά οι γυναίκες  στην Ελλάδα αφού είχαν μεγάλες ποσότητες από ελαιόλαδο, μούργα κυρίως . Χρησιμοποιούσαν όμως την θερμή μέθοδο, που δεν έχω δοκιμάσει ακόμα . Εμείς εδώ μπορούμε να φτιάξουμε πολύ εύκολα αυτό το σαπούνι με την κρύα μέθοδο.

Το σαπούνι από ελαιόλαδο είναι ιδανικό για πολύ  λιπαρό μαλλί και δέρμα. Δεν είναι όμως καθόλου καλό για τους υπόλοιπους τύπους δέρματος επειδή τους  ξεραίνει. Αν χρησιμοποιηθεί μούργα, κατακάθι από ελαιόλαδο τότε είναι πιο φιλικό με το δέρμα μας. Όσο πιο κατώτερης ποιότητας είναι το ελαιόλαδο τόσο καλύτερο σαπούνι θα κάνουμε. Όμως είναι φανταστικό για το πλύσιμο των πιάτων και των ρούχων στο χέρι. Μπορεί να μπει και στο πλυντήριο αν έχουμε υπομονή και το τρίψουμε, όπως είναι και το Αρκάδι. Καθαρίζει τέλεια και διώχνει κάθε βρωμιά! Δεν επιβαρύνει το περιβάλλον όπως τα κοινά απορρυπαντικά που οι σαπουνάδες δεν αφομοιώνονται.

Συνταγή:
Ελαιόλαδο 1000 gr
NaoH     120 gr
Νερό 333 gr


Η παραπάνω  συνταγή είναι με 10 % υπερλίπανση, δηλαδή 10 % του ελαιολάδου δεν θα σαπωνοποιηθεί και θα χρησιμοποιηθεί σαν καλλυντικό στο σαπούνι.  Για να μην χάσουμε κάποια συστατικά του ελαιολάδου μπορούμε να θερμάνουμε τα δυο μίγματα στους 28 βαθμούς αντί για 47 που αναφέρω στην κρύα μέθοδο. Αν προσθέσουμε τηγανόλαδα τότε δεν είναι ανάγκη να είναι τους 28 η θερμοκρασία και αυτό το σαπούνι το χρησιμοποιούμε για πλύσιμο των ρούχων μόνο.  Για να φτιάξουμε την συνταγή ακολουθούμε με προσοχή την διαδικασία της κρύας μεθόδου σαπωνοποίησης.


Καλή μας επιτυχία!

17 σχόλια:

sadigi είπε...

Μαρία με αυτή τη τέλεια συνταγή που δίνεις ξεκαθαρίζει το τοπίο μέσα μου γύρω από το θέμα λάδια σαπουνιών, σ ευχαριστώ πολύ

δλδ είναι μύθος το ότι το τηγανόλαδο δεν κάνει για σαπούνι σώματος?γιατί κάπου διάβασα πως λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε οξέα, αυτά τα λάδια κάνουν καλό

και κάτι ακομα
στο σαπούνι λεμονιού τί ποσοστό υπερλίπανσης έβαλες?

Maria's handmade είπε...

Γεια σου sadigi, εξαρτάται τι τηγανόλαδο είναι για να χρησιμοποιηθεί για το σώμα, αν είναι από πατάτα μια φορά τηγανισμένο εντάξει, αλλά αν είναι χιλιοτηγανισμένο καμμένο λάδι εγώ δεν θα ήθελα να το βάλω στο σώμα μου. Όμως αυτό χιλιοκαμμένο τηγανόλαδο θα καθαρίζει τέλεια τα ρούχα και δεν θα έχει καμιά μυρωδιά από το λάδι.
Όταν έλεγα για κατώτερη ποιότητα λαδιού εννοούσα για το λάδι την μούργα που μένει στο κάτω μέρος του δοχείου και είναι πηχτή σαν βούτυρο, αυτή κάνει φανταστικό σαπούνι για το σώμα.
Στο σαπούνι λεμόνι και στα υπόλοιπα δεν έχω χρησιμοποιήσει υπερλίπανση.

sadigi είπε...

ευχαριστώ για τη διευκρίνηση
οπότε θα χρησιμοποιώ το τηγανόλαδο μόνο για απορρυπαντικό ρούχων γιατί κάπου πρέπει να το ανακυκλώνουμε και να μην το πετάμε στο νεροχύτη,έτσι διάβασα
αυτή τη μούργα την βλέπω κι εγώ στο μεγάλο δοχείο και ως τώρα την πετούσα

όταν λες ,δεν χρησιμοποίησες υπερλίπανση εννοείς ότι το ποσοστό αυτό ήταν 0% στα καλκουλέιτορς του ίντερνετ?

Maria's handmade είπε...

Ναι σωστά δεν πρέπει να πετάμε το τιγανόλαδο και καλό είναι να το μαζεύουμε για να φτιάξουμε σαπούνι. Στον νεροχύτη δεν πρέπει με τίποτα να πετάμε το τηγανόλαδο γιατί μολύνει το νερό πάρα πολύ.
Και η μούργα είναι το καλύτερο, την μαζεύεις και αυτή και όταν εχεις αρκετη φτιαχνεις σαπούνι και θα γίνει φανταστικό!
Χρησιμοποίησα ένα πρόγραμμα από το ιντερνέτ που δεν ανάφερε καθόλου για υπερλίπανση, μπορεί να είχε και να μην την ανέφερε. Συνήθως όμως στα σαπούνια μου βάζω ένα ποσοστό 10%.

sadigi είπε...

κι εγώ αυτό το ποσοστό ακολουθώ
τώρα περιμένω να δω πως θα είναι τα σαπούνια λεμονιού στο λούσιμο

τη μούργα δεν πρόκειται να την ξαναπετάξω
ως τώρα έφτιαχνα απορρυπαντικό με το "αρκάδι"

sadigi είπε...

α ξέχασα
Μαρία μου πρέπει μάλλον να έχουν κάποιο ποσοστό υπερλίπανσης τα σαπ. λεμονιού
γιατί θυμάμαι πως τότε που τα έφτιαξα ,έβαλα έτσι στα βιαστικά τις ποσότητες σε καλκουλέιτορ και μου έβγαλε κάποιο ποσοστό,αν θυμάμαι καλά ήταν 5%
οπότε είμαστε μια χαρά, τι λες κι εσύ?

Maria's handmade είπε...

5% μια χαρά είναι! Περαε αρκετος καιρός απο τοτε που εφτιαξα το σαπουνι λεμόνι και το ξέχασα.

sadigi είπε...

ok θα σου πω εντυπώσεις μόλις θα είναι έτοιμο

θεμη είπε...

τα κατάφερα και χάρις στο βίντεο του Youtube
http://www.youtube.com/watch?v=mNmTYQr0SvE

Ιόλη είπε...

Καλησπέρα Μαράκι με την υπεροχη ιστοσελιδα σου.
Δυστυχως κατοικω σε νησι και δεν μπορω να παρακολουθησω τα σεμιναρια ,ενω θα το ηθελα πολυ.
θα ηθελα να ζητησω την πολυτιμη συμβουλη σου σε ενα μικρο προβληματακι μου, εφτιαξα πριν 5 μερες ενα σαπουνακι και απο τοτε εχει μεινει μια ομορφη κρεμουλα ,χωρις να εχει πηξει ακομη... ενω ακολουθησα πιστα τις οδηγιες της κρυας μεθοδου,μιας συνταγης που βρηκα τυχαια.
Λοιπον υπαρχει περιπτωση να φταιει το οτι, αντι για καυστικη σοδα εβαλα ποτασα??
πως μπορω να το διωρθωσω...
σκεφτηκα την λυση να το ζεστανω σε μια κατσαρολα και να προσθεσω λιγη ποτασα ακομη... εσυ τι θα μου προτεινες??
Σ ευχαριστω πολυ εκ των προτερων!!

Νίκος Τσίκας είπε...

Η καυστική ποτάσα (υδροξείδιο του καλίου - ΚΟΗ) δίνει κρεμοσάπουνα ενώ η καυστική σόδα (υδροξείδιο του νατρίου - NaOH) δίνει σαπούνια...

Νίκος

Maria's handmade είπε...

Γεια σου Ιόλη, δεν ειχα δει το μηνυμά σου και γι 'αυτό αργησα να σου απαντήσω. Σε τετοιες περιπτώσεις είναι πολύ δυσκολο να διωρθώσεις ένα σαπουνι που καταλάθος προσθεσες ποτάσα. Απλά το χρησημοποιείς σαν κρεμοσάπουνο.
Σε ευχαριστώ πολύ Νίκο για την απάντησή σου.

Νάντια είπε...

Πολύ ωραίες πληροφορίες,πολύ ενδιαφέρον ιστολόγιο. Ηθελα να ρωτήσω σε περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε μούργα πρέπει να τη σουρώσουμε? αλλάζει το ποσό σόδας που θα χρησιμοποιήσουμε ή σαν να ήταν ελαιόλαδο? Ευχαριστώ.

Maria's handmade είπε...

Γεια σου Νάντια,
το κατακάθι του ελαιολάδου χρησιμοποιείται ακριβώς όπως και το απλό ελαιόλαδο, δεν αλλάζει τίποτα!

Λεμονιά είπε...

Με λένε Λεμονιά. Καλησπέρα .Με έχετε βοηθήσει πάρα πολύ. Σας ανακάλυψα πριν λίγες μέρες και άρχισα φτιάχνω σαπούνια. Θα ήθελα μία συμβουλή. Έχω πολύ ξηρά μαλλιά και αν δε βάλλω μαλακτικό δεν μπαίνει ούτε χτένα. Χρησιμοποίησα μία συνταγή παρόμοια με τη δικιά σας που είναι 1000 γρ ελαιόλαδο , 128 γρ NaOH .315γρ. αφέψημα χαμομηλιού. Έφτιαξα δύο φορές σαπούνι. Την δεύτερη φορά έβαλα μισό ελαιόλαδο μισό δαφνέλαιο . Ήθελα να βγει σαπούνι για λούσιμο . Το αποτέλεσμα…Τα μαλλιά στο ξέπλυμα κολλούσαν είχαν κόμπους, ήταν βαριά. Το χρησιμοποίησα τριμμένο και στα πιάτα .Αλλά σα να αφήνει υπολείμματα λαδιού. Το PH μετά από δύο μήνες που τα έχω φτιάξει είναι περίπου 10. Αν γίνει υπερλίπανση στο 15% θα είναι για λούσιμο ;;; Δεν βρήκα στην ιστοσελίδα σας κάτι για ξηρά μαλλιά. Λέτε ότι το ελαιόλαδο δεν είναι για ξηρά μαλλιά. Μήπως αν μπουν κάποια βότανα ;; Λόγο της περιοχής (Βόλος-Πήλιο) έχω αρκετό λάδι .Πριν από καιρό το πετούσα το χρησιμοποιημένο . Και τι βότανα να βάλλω για ξηρά και βαμμένα μαλλιά:; Προσπαθώ να απαλλαγώ από σαμπουάν ,και απορρυπαντικά.
Εκδίδεις κάποιο βιβλίο; Στα βιβλιοπωλεία που ρώτησα δεν υπάρχει κάτι.
Σας ευχαριστώ

φωτοβολταικα είπε...

Η φύση μας δίνει τα πάντα απλά και καθημερινά

Unknown είπε...

Εχω σαπούνι με ελαιόλαδο,το έχω σε σκόνη.πως μπορώ να το χρησιμοποιήσω στο πληντύριο χωρίς να μου κάνει αφρό;υπάρχει κάποιο συστατικό ή τρόπος να το χρησιμοποιήσω;άν κάποιος μπορεί να μου ώσει πληροφορίες θα χαρώ διότι το έχω αχρησιμοποίητο!!!ευχαριστώ.