2 Σεπ 2008

Σαπούνι με Γάλα καρύδας

Γεια σας! Σας ευχομαι καλό φθινόπωρο!


Γυρισα πίσω από τις υπέροχες διακοπές, ανανεωμένη με πολλές καινούριες ιδέες που θελω να μοιραστώ μαζί σας! Περιμένω τα σχόλια σας!


Καρύδα – cocos nucifera


Η καρύδα είναι ο καρπός του δέντρου κοκκοφοίνικα (cocos nucifera), οικογένεια Arecaceae. Ο κοκοφοίνικας μπορεί να φτάσει τα 30 μέτρα ύψος και ευδοκιμεί σε τροπικά παραθαλάσσια κλίματα. Κάθε φοίνικας «παράγει» περίπου 75 καρύδες.


Τα τρία «μάτια» της αντιπροσωπεύουν τα μάτια του θεού Shiva και ο κοκοφοίνικας είναι το Ιερό Δένδρο των Ινδών, που εκπληρώνει όλες τις επιθυμίες.

Η καρύδα περιέχει γλυκερίνη, βιταμίνη Ε, κορεσμένα και ακόρεστα λιπαρά, φυσικά καροτένια, λαουρικό οξύ το οποίο ενισχύει το ανοσοποιητικό.


Το λάδι καρύδας δημιουργείται από το λευκό μέρος του φρούτου, το οποίο χρησιμοποιείται στα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας. Το παρθένο έλαιο καρύδας που μοιάζει με βούτυρο τον χειμώνα το γάλα καρύδας και η αποξηραμένη καρύδα χρησιμοποιούνται σε πολλες χορτοφαγικές ή ωμοφαγικές συνταγές. Αξίζει να δοκιμάσετε το πιάτο Βίγκαν Καρμπονάρα !


Το γάλα της καρύδας δεν είναι το νερό που περιέχει η καρύδα. Το γάλα μπορούμε να το φτιάξουμε μόνοι μας με βάση μια συνταγή ή να το αγοράσουμε σε κονσέρβα.

Το γάλα είναι χρήσιμο σε όλες τις φλεγμονές του πεπτικού συστήματος.


Το νερό της καρύδας είναι χρήσιμο στα νεφρά, επειδή έχει αντιφλεγμονώδη και διουρητική δράση.


Για εξωτερική χρήση η καρύδα είναι ιδανική για όλους τους τύπους δέρματος, ενυδατώνει και τρέφει την επιδερμίδα, προστατεύοντας το δέρμα από τη δημιουργία ελεύθερων ριζών. Είναι αντιμικροβιακό, αντιοξειδωτικό και χρησιμεύει στην αντιμετώπιση δερματικών παθήσεων, όπως ψωρίασης και εκζέματος, τα επιφανειακά εγκαύματα, στις μυκητιάσεις, την τριχόπτωση και την πιτυρίδα.



Συνταγή


Λάδια


Καστορέλαιο 145 γρ


Βούτυρο κακάο 89 γρ


Λάδι καρύδας 1133 γρ


Ελαιόλαδο 2271 γρ


Αλισίβα & γάλα


γάλα καρύδας 1320 γρ


NaOH (καθαρό) 520 γρ


Πρόσθετα


Βρώμη (σκόνη) 1,5 κούπα


Αμυγδαλέλαιο 60 γρ


αιθέριο έλαιο λεβάντα 40 γρ



Η διαδικασία της διάλυσης του NaOH στο γάλα καρύδας είναι διαφορετική γιατί δεν πρέπει το γάλα να βράσει ή να ξεπεράσει τους 37 βαθμούς Κελσίου. Το 1/3 της ποσότητας του γάλατος το κρατάμε σε υγρή μορφή και το υπόλοιπο γάλα το κάνουμε παγάκια. Πριν ξεκινήσουμε φροντίζουμε να έχουμε μεγάλη ποσότητα από παγάκια νερού και κρύο νερό.

Οπότε κρατάμε το 1/3 της ποσότητας του γάλατος σε υγρή μορφή (από το ψυγείο) και το βάζουμε στο μπολ. Το μπολ το βάζουμε σε μια λεκάνη με κρύο νερό και πάγο, προσέχοντας να μην ξεπεράσει η στάθμη του νερού – πάγου, την στάθμη του γάλατος, γιατί το μπολ μας θα επιπλέει. Ρίχνουμε μια μικρή ποσότητα NaOH, ανακατεύουμε και όταν διαλυθεί προσθέτουμε λίγο πάγο γάλατος. Ξαναρίχνουμε πάλι μια μικρή ποσότητα NaOH και ανακατεύουμε και περιμένουμε λίγο να πέσει η θερμοκρασία του για να ρίξουμε αργότερα κι άλλο NaOH. Αν πάει να βράσει ή να ανεβεί η θερμοκρασία ρίχνουμε λίγο πάγο γάλατος. Αν το επίπεδο στάθμης του γάλατος- NaOH ξεπεράσει την στάθμη του νερού-πάγου, ρίχνουμε και άλλο πάγο στο νερό. Και έτσι συνεχίζουμε, προσέχοντας η θερμοκρασία να μην ξεπεράσει τους 37 και αφήνοντας το διάλυμα γάλα- NaOH να κρυώσει μέχρι να ρίξουμε την υπόλοιπη ποσότητα.


Αυτή η φωτογραφία δείχνει την τελική φάση που πρέπει να έχει το διάλυμα. Θα είναι πηχτό μην σας ανησυχεί αυτό, επει το NaOH αντιδρά με το λιπος του γάλατος και προσπαθεί να το κάνει σαπούνι, αλλα το λίπος δεν είναι αρκετό για να γίνει σαπούνι.


Συνεχίζουμε με την διαδικασία της κρύας μεθόδου, με τη μόνη διαφορά οτι τώρα θα αναμίξουμε τα 2 διαλύματα στους 37 βαθμούς Κελσίου. Ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερο χτύπημα απο άλλες φορές με το μπλέντερ χειρός.


Πριν ξεκινήσουμε διαβάζουμε αυτό.

18 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ χαίρομαι που πέρασες τόσο καλά στις διακοπές σου αλλά περισσότερο χαίρομαι που το λες . Συνήθως οι άνθρωποι βρίσκουν λόγια να υποβαθμίζουν ότι καλό τους συμβαίνει.
Με τα σαπούνια πάω τέλεια θα έλεγα Σήμερα ετοιμάζομαι να κάνω 2 παρτίδες.Είναι πραγματικά μαγευτικό.
Προσπαθώ να σου φτιάξω ένα μικρό ασφαλές αποστακτήριο , περιμένω κάποια πράγματα από Αθήνα.
Να περάσεις ένα ακόμη πιο όμορφο φθινόπωρο

Λουκάς

Μαρία είπε...

Γεια σου Λουκά!

Καλό φθινόπωρο! Σχεδόν πάντα περνάω καλά στις διακοπές μου γιατί έχω βρει τον τρόπο να νοιώθω και να είμαι ελεύθερη! Η ελευθερία στις μέρες μας είναι σπάνια.

Χαίρομαι και εγώ που συνεχίζεις και τα πας καλά με τα σαπούνια! Τι σαπούνια θα φτιάξεις σήμερα?

Φιλιά
Μαρία

Ανώνυμος είπε...

Με βάση ελαιόλαδο λάδι καρύδας και φοίνικα και προσθήκη φύλλων δενδρολίβανου και τσουκνίδας , άνθη καλέντουλας , τριαντάφυλλα έκανα 3 μέρη με αιθέρια λεβάντας , δενδρολίβανου , λεμονιού αντίστοιχα. Το νερό ήταν απόσταγμα χαμομηλιού.
Θέλω να δοκιμάσω τα αιθέρια γενικά .Αν έχεις κάποιο καλό συνδιασμό θα το ήθελα.

Φιλιά
Λουκάς

Maria's handmade είπε...

Μπράβο Λουκά :)! Πολύ ωραία, καλή επιτυχία!
Δεν χρησιμοποιώ συνδυασμούς συνήθως, κάθε αιθέριο το χρησιμοποιώ μόνο του, αλλα κάποιοι συνδυασμοί που μ’ αρέσουν είναι πορτοκάλι - κανέλα, λεβάντα - περγαμόντο, χαμομήλι – καλέντουλα.
Φιλιά
Μαρία

Ανώνυμος είπε...

Γεια σου Μαρια είμαστε οι μαθήτριεσ του κύριου Λουκα και σήμερα μασ εφερε το σαπούνι που έφτιαξε με την βοήθεια σ κ ειναι τέλειο..Χριστίνα κ Νίκη..

Maria's handmade είπε...

Γεια σας κορίτσια! Χαίρομαι πολύ που σας άρεσε το σαπούνι του δασκάλου σας! Εύχομαι να μάθετε κι εσείς να φτιάχνετε ωραία σαπουνάκια, θα ΄χετε σίγουρα την δικιά μου βοήθεια αλλα και του κυρίου Λουκά!

mary είπε...

Γεια σου Μαρία. Ειμαι ολοκαινουρια εδω. Αρα σε χαιρετω. Εδω κ καιρο φτιαχνω σαπουνακια, εχω αρκεστει στο κλασικο σαπουνι με λαδι ελιας, καθως εδω στην Κρητη υπαρχει αρκετο λαδι, χεχεχε. Η αληθεια ειναι οτι μου ειναι δυσκολο να βρω εδω λαδι καρυδας κ.λ.π.
Το μειγμα που βαζω στα καλουπια (μετα το χτυπημα) αλλοτε ειναι αραιο κ αλλοτε αρκετα πιχτο. Δε συνηθιζω να κανω την ιδια συνταγη. Το αποτελεσμα μετα την ωριμανση οπτικα ειναι το ιδιο, ποιοτικα ειναι ομως το ιδιο? Με λιγα λογια, μηπως γνωριζεις να μου πεις,αν θα εχω το ιδιο αποτελεσμα αν το μειγμα ειναι πιχτο ή οχι στο αρχικο σταδιο πριν μπει σε καλουπι?
Μαιρη

Maria's handmade είπε...

Γεια σου Μαίρη, καλώς ήρθες στο blog μου!
Το πόσο πηχτό είναι το μίγμα πριν μπει στα καλούπια έχει να κάνει με την ώρα που το έχεις χτυπήσει, με την θερμοκρασία περιβάλλοντος, με τη θερμοκρασία των 2 αρχικών μιγμάτων (αλισίβα+λαδια).
Νομίζω πως δεν παίζει ρόλο στην ποιότητα του σαπουνιού αλλα στο σχήμα του και θα δυσκολευτείς να το βάλεις στα καλούπια. Γι΄ αυτό προσπάθησε να μην ανακατεύεις το μίγμα πολύ ώρα απο την στιγμή που θα είναι έτοιμο και ειδικά με μπλέντερ χειρός αλλα με μια κουτάλα.
Ελπίζω να βοήθησα

Σπύρος είπε...

Το λαδί καρύδας εκτός από τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει, χρησιμοποιείται και ως μέσο για να αυξάνει τον αφρό που δημιουργεί το σαπούνι.

spyrko είπε...

Γεια σου Μαρία!
Ελπίζω να δεις το σχόλιο γιατί βλέπω πως το ποστ είναι περσινό.
Έχω φτιάξει ήδη μια φορά σαπούνι, αλλά ήθελα να φτιάξω αυτό με την καρύδα. Θα ήθελα ένα σαπούνι κατάλληλο για λούσιμο και νομίζω πως το ελαιόλαδο είναι μεν θρεπτικό, αλλά και πολύ βαρύ για τα μαλλιά. Σκεφτόμουν να φτιάξω κάτι με βερικοκέλαιο, λάδι καρύδας, καστορέλαιο και αμυγδαλέλαιο.
Έχεις να μου κάνεις καμιά πρόταση;
Τα σαπούνια που υπάρχουν στο μπλογκ είναι και για τα μαλλιά;

Σ' ευχαριστώ

Maria's handmade είπε...

Γεια σου spyrko, όλες οι συνταγές σαπουνιού που έχω βάλει στο blog είναι κατάλληλες για το μαλλί και για το σώμα. Στο σπίτι μου χρησιμοποιούμε μόνο αυτά τα σαπούνια. Τα σαπούνια μόνο με ελαιόλαδο δεν είναι για τα μαλλιά γιατί τα ξεραίνουν και εμείς τα χρησιμοποιούμε μόνο για να πλένουμε τα ρούχα μας και τα πιάτα. Μπορείς να διαλέξεις μια συνταγή και να φτιάξεις ένα σαπούνι για το μαλλιά.
Ότι άλλο θέλεις μπορείς να με ρωτήσεις.

spyrko είπε...

Γεια σου Μαρία!
Σ' ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου. Έχω λιπαρά μαλλιά, ποιό νομίζεις πως θα ήταν καλύτερα να φτιάξω; Το λεμονάκι μου έχει γυαλίσει ;)

spyrko είπε...

...ξέχασα...
Βλέπω οτι παντού προτείνεις βρώμη...εγω την έβαλα σε μια μάσκα και τρόμαξα να την βγάλω απο τα μαλλιά μου! Να υποθέσω οτι θα πρέπει να την περάσω απο το μπλέντερ για να γίνει πούδρα;

Maria's handmade είπε...

Γεια σου spyrko, το σαπούνι με λεμόνι είναι για πολύ λιπαρά μαλλιά, μπορείς να το φτιάξεις αφού σου γυάλισε :) , και μετά μπορείς να δοκιμάσεις και τις υπόλοιπες συνταγές που οι περισσότερες είναι για όλους τους τύπους μαλλιών. Καλή επιτυχία! Περιμένω να μου πεις τις εντυπώσεις σου!

Shakti yoga studio είπε...

Γεια σου Μαρία!
Εχω ενθουσιαστεί με το μπλογκ σου!Σήμερα έφτιαξα το σαπουνάκι με καρύδα, μόνο που αντικατέστησα μερικά γρααμμάρια αιθέριου έλαιος λεβάντας με αιθέριο έλαιο από τειόδενδρο που μου αρέσει πολύ!Οπτικά είναι πολύ όμορφο και το χρώμα του είναι τέλειο όμως έχει πολύ έντονο το άρωμα της λεβάντας. Εξασθενεί να φανταστώ με το πέρασμα των ημερών?
Φιλιά,
Shakti

Shakti yoga studio είπε...

Γεια σου Μαρία!
Εχω ενθουσιαστεί με το μπλογκ σου!Σήμερα έφτιαξα το σαπουνάκι με καρύδα, μόνο που αντικατέστησα μερικά γρααμμάρια αιθέριου έλαιος λεβάντας με αιθέριο έλαιο από τειόδενδρο που μου αρέσει πολύ!Οπτικά είναι πολύ όμορφο και το χρώμα του είναι τέλειο όμως έχει πολύ έντονο το άρωμα της λεβάντας. Εξασθενεί να φανταστώ με το πέρασμα των ημερών?
Φιλιά,
Shakti

Maria's handmade είπε...

Γεια σου Shakti,
χαίρομαι που έφτιαξες το σαπούνι αυτό γιατί είναι πολύ καλό! Το άρωμα της λεβάντας εξασθενεί δυστυχώς με το χρόνο, τα αιθέρια έλαια είναι πτητικές ουσίες. Δεν σου αρέσει και πολύ η λεβάντα? Αλλά την πρώτη μέρα το σαπούνι μυρίζει κάπως έντονα όχι από τα αιθέρια έλαια αλλά αυτή η μυρωδιά μετά από ένα μηνa φεύγει και μυρίζει περισσότερο το βότανο.
φιλάκια και από μένα!

Shakti yoga studio είπε...

H αλήθεια είναι οτι δεν μου αρέσουν οι έντονες μυρωδιές για αυτό ρωτησα αν εξασθενεί η λεβάντα.
Θα περιμένω λοιπόν με ανυπομονησία μιας και είναι η πρώτη φορά που κάνω σαπούνι. Είμαι πάντως πλεόν φανατική!την επόμενη φορά θα κάνω σαπουνακι με λεμόνι!

Φιλια,
Shakti