6 Ιουλ 2008

Κομπούχα, ένα θαυματουργό ποτό απο την Άπω Ανατολή!

Η κομπούχα ή kombucha είναι ένα πεντανόστημο δυναμωτικό ποτό, το οποίο θεραπεύει πολλές αρρώστιες επειδή αποτοξινώνει τον οργανισμό και ενισχύει το ανοσοποιητικό.
Η κομπούχα δεν είναι ακριβώς ένας μύκητας και δεν ανήκει στην κατηγορία των μανιταριών. Κυρίως θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μια συμβίωση βακτηριδίων και μαγιάς σε μια καλλιέργεια που αποτελείται απο κυτταρίνη, ενώ το θρεπτικό διάλυμα στο οποίο αναπτύσσεται είναι τσάι με ζάχαρη.
Οι παραδόσεις της Ανατολής λένε ότι προήλθε απο την θάλασσα. Η παλιότερη αναφορά χρονολογείται απο την εποχή της δυναστείας Τσιν της Κινέζικης αυτοκρατορίας, το 221 π.Χ. Την εποχή εκείνη η Κομπούχα ήταν γνωστή σαν «Θεϊκό Tsche»
Η κομπούχα είναι μια πολύ θρεπτική τροφή. Περιέχει Γλυκουρονικό οξύ, γαλακτικό οξύ, οξικό οξύ, ουσνικό οξύ, κιτρικό οξύ, οξαλικό οξύ, γλυκονικό οξύ, βουτυρικό οξύ, φιλικό οξύ, νουκλεϊκά οξέα, όπως RNA και το DNA, περιέχει όλη τη σειρά των βιταμινών Β και ιδιαίτερα B1, B2, B3, B6 και B12, βιταμίνη C.
Υλικά:
Μια υγιή καλλιέργεια κομπούχα
Τσαγιέρα
Βάζα
μπουκάλια
Νερό
Τσάι μαύρο, πράσινο
Ζάχαρη άσπρη
Τουλπάνι
Χωνί
σουρωτήρι
Λαστιχάκι για να στερεώσουμε το τουλπάνι στο βάζο
Συνταγή:
1 καλλιέργεια κομπούχα
2 λίτρα νερό
2 έως 4 κουταλάκια μαύρο ή πράσινο τσάι ή μίγμα των 2
1 κούπα άσπρη ζάχαρη* (όχι λιγότερη από 160 γρ)
λίγο ποτό από την προηγούμενη κομπούχα
Παρασκευή:
Βράζουμε το νερό, το αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε την ζάχαρη μέχρι να λιώσει τελείως. Έπειτα προσθέτουμε τα τσάγια και το αφήνουμε να κρυώσει μέχρι να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου. Όταν κρυώσει το τσάι το σουρώνουμε σε καθαρά αποστειρωμένα βάζα προσθέτοντας την καλλιέργεια κομπούχα και το ποτό της προηγούμενης φοράς, Βάζουμε το τουλπάνι με το λαστιχάκι για να το προστατέψουμε από σκόνη και από σπόρια και άλλα.
Το αφήνουμε σε σκοτεινό, ζεστό μέρος χωρίς να το κουνάμε καθόλου μέχρι να γίνει. Θα χρειαστούν από 5 έως 10 μέρες ή και περισσότερο ανάλογα με την ζέστη που κάνει.
Μετά την δεύτερη ή τρίτη μέρα θα δούμε στην επιφάνεια υγρού να σχηματίζεται μια λεπτή μεμβράνη, σημαίνει ότι η ζύμωση προχωράει κανονικά. Μετά την τέταρτη ή πέμπτη μέρα μπορείτε να δοκιμάσετε για να δείτε αν έχει γίνει. Το ποτό θα πρέπει να μην είναι ούτε γλυκό ούτε ξινό. Αν είναι γλυκό, αφήστε το άλλη μια μέρα. Αν είναι ξινό σημαίνει ότι η διαδικασία συνεχίστηκε περισσότερο από όσο έπρεπε.
Όταν τελικά η γεύση του είναι ικανοποιητική, με καθαρά χέρια παίρνετε την καλλιέργεια κομπούχα και τον απόγονό της που σχηματίσθηκε και τα βάζετε σε ένα καθαρό βάζο με λίγο ποτό κομπούχα και βάζετε ένα τουλπάνι πάνω και το αφήνετε μέχρι να το χρησιμοποιήσετε σε επόμενο ποτό κομπούχας.
Το υπόλοιπο ποτό το σουρώνετε και το βάζετε σε μπουκάλι και στο ψυγείο, διατηρείται έως 3 μήνες. Αν μείνει εκτός ψυγείου θα γίνει ξύδι.
Οι καλλιέργειες της κομπούχας χρησιμοποιούνται 6-8 φορές, μετά αν θέλετε να τις πετάξετε, δεν πρέπει να τις πετάξετε στα σκουπίδια ή στον νεροχύτη αλλα σε χώμα.
Δοσολογία
Η συνιστώμενη δόση για ενήλικες είναι 1 ποτηράκι του κρασιού ημερησίως (150 ml). Αρχικά ξεκινάτε να πίνετε 1 με 2 κουταλάκια του γλυκού (πριν το πρωινό και μετά από γεύματα) και συνεχώς αυξάνετε την ποσότητα μέχρι να φτάσετε τη συνιστώμενη.
Δεν πίνουμε συνέχεια για πολύ καιρό γιατί μπορεί να μας πειράξει. Όλα αν γίνονται με μέτρο βοηθάνε πολύ, αλλα οι καταχρήσεις όχι.
Οι έγκυες και οι θυλάζουσες μητέρες είναι καλύτερα να μην πιουν κομπούχα γιατί θα επιβαρύνει την λειτουργία της πέψης .
*Ζάχαρη είναι απαραίτητη
Η ζάχαρη ειναι απαραίτητη για την λειτουργία του μεταβολισμού της κομπούχας, όπως το άζωτο και τα ιχνοστοιχεία που παίρνει από το τσάι. Η ζαχαρη διασπάται και μετατρέπετε σε οργανικά οξέα, βιταμίνες, ένζυμα και διοξείδιο του άνθρακα. Συμμετέχει και στην αναπαραγωγή της κομπούχας. Μετά την ολοκλήρωση της κομπούχας όλη η ποσότητα έχει μετατραπεί και ο οργανισμός μας δεν επιβαρύνετε από αυτήν.
Το είδος που χρησιμοποιούμε είναι η άσπρη ζάχαρη γιατί πειράματα που έχουν γίνει έχουν δείξει ότι με την άσπρη η κομπούχα έχει περισσότερα συστατικά και σε μεγαλύτερες τιμές. Με την μαύρη ζάχαρη ή το μέλι η κομπούχα είναι πιο φτωχιά, παράγει σκοτεινό ποτό, και δεν έχει τόσο ωραία γεύση. Και μετά από λίγο καιρό η κομπούχα μπορεί να χαλάσει γιατί η καινούρια καλλιέργεια που δημιουργείται δεν είναι καλή.
Βιβλιογραφία

27 σχόλια:

al είπε...

Γεια σου Μαρια ειμαι ο Αλεξανδρος απο το σεμιναριο.
Ξερεις που μπορω να βρω κομπουχα?

Maria's handmade είπε...

Γεια σου Αλέξανδρε, τι κανεις;
Μάλλον σε βιολογικά καταστήματα ή στο ιντερνετ μπορείς να βρεις κομπούχα. Αλλα μπορώ να σου δωσω κι εγω αν βρεθούμε, στείλε μου email.

nikos_t είπε...

Ψάχνω πολύ καιρό για το scoby (kombucha) αλλά δεν μπορώ να το βρώ εδώ στην Ελλαδα...
Παρακαλώ εαν το έχει κάποιος που θα είχε την διάθεση να το μοιραστεί ας επικοινωνήσει μαζί μου..

Ανώνυμος είπε...

Γεια σου Μαρια.Σε ξαναδιαβασα,νασαι καλα φανταστικες οι συνταγες σου,θα τις δοκιμασω ταχιστα.Ελπιζω στη βοηθεια σου για οτι δυσκολευτω.Το βασικο που θελω να ρωτησω,ψαχνω να βρω ενα ειδος Κομπουχας,αυτη με το Βραζιλιανικο Φυκι(ειναι στο καταπληκτικο βιβλιο του Φρανκ).Μηπως ξερεις καλη μου την ακριβη ονομασια του,& που μπορω να το βρω,η ξερεις καποιον που το εχει για να μου δωσει?Μενω Θεσσαλονικη & εσεις μαλλον Αθηνα ετσι?Κομπουχα φτιαχνω & γινεται υπεροχη(οσο για τον Νικο που ρωτουσε τον Μαρτη ελπιζω να βρηκε,αν οχι να του δωσω μολις θα εχω γεννητουρια!!)Ελπιζω σε μια συντομη απαντηση & σε ευχαριστω εκ των προτερων για το ωραιο σαιτ σου!

Ανώνυμος είπε...

Το ονομα μου ειναι Τανια,αλλα υπογραφω σαν ανωνυμος γιατι δεν το δεχεται αλλιως & βασικα πασχω ;απο Η/Υ.Ελπιζω να με διαβασεις συντομα,καληνυχτα.

Maria's handmade είπε...

Γεια σου Τάνια, χαίρομαι που διαβάζεις το blog με τα φυσικά προϊόντα! Δεν γνωρίζω καθόλου για το ειδος Κομπουχας με το Βραζιλιανικο Φυκι, πρώτη φορά το ακούω.

Γεια σου Νίκο, σου είχα στειλει ε-μαιλ για να σου δώσω κομπούχα αλλα δεν μου απάντησες.

nikos_t είπε...

Ευχαριστώ Μαρία..Δεν θυμάμαι εαν το είχα δει..είχα δουλειά με την σχολή μου..
Τελικά μετά απο πολύ καιρό έφτιαξα το "μανιτάρι" μόνος μου!
Υπάρχουν στο διαδίκτυο περισσότερες πληροφορίες..συνοπτικά αγόρασα ένα μπουκάλι κομπούχα απο κατάστημα με βιολογικά προϊόντα,το ανέμειξα με γλυκό τσάϊ,και δημιουργήθηκε ένα baby κομπουχάκι!!!

http://www.foodrenegade.com/how-to-grow-a-kombucha-scoby/


http://skepticblog.org/2008/11/14/kombucha-healthy-elixer-or-not/

Αλεξάνδρα είπε...

Γειά σου Μαρία.Είμαιη Αλεξάνδρα.Πολύ ωραίο το Blog . Ήθελα να ρωτήσω τον Νίκο που ακριβώς βρήκε κομπούχα . Αν δεν είναι δύσκολο ,θα μπορούσε να αναφερθεί σύντομα κάποια διεύθυνση στην Αθήνα; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων . Νά 'στε καλά

Γ. Μπίσιας είπε...

Παράγω εδώ και 12 χρόνια κομπούχα για την οικογένειά μου και διάφορους φίλους.
Δεν έχω βάλει ποτέ άσπρη ζάχαρη,
απεναντίας, η καφέ ανεπεξέργαστη μου δίνει
εξαιρετική και μεστή γεύση.

Unknown είπε...

Διαβασα τα σχολια και της συνταγες σας για την κομπουχα και εψαξα να βρω για δικη μου καλιεργεια επισεις και σπορο κεφιρ,δεν βρηκα πουθενα! η τουλαχιστον οπου εψαξα, κατοικω δυτικη Θεσσαλονικη ξερει κανεις που μπορω να βρω αυτες της καλιεργειες? Ευχαριστω! ! !

Maria's handmade είπε...

Γεια σου Γ. Μπίσια., σύμφωνα με τις έρευνες που είχαν γίνει πάνω στην κομπούχα είχαν διαπιστώσει ότι με την άσπρη ζάχαρη τα πάει καλύτερα παρά με την μαύρη. Ξέρω αρκετό κόσμο που φτιάχνει με την μαύρη ζάχαρη κομπούχα και τους γίνεται πολύ νόστιμο το ποτό.

Γεια σου Γιάννη, δυστυχώς δεν έχω κομπούχα να σου δώσω, δεν φτιάχνω πια και δεν ξέρω κάποιον στην Θεσσαλονίκη που να έχει. Αν έμενες στην Αθήνα θα ήταν πιο εύκολο γιατί ξέρω αρκετό κόσμο που συνεχίζει και φτιάχνει. Συνέχισε να ψάχνεις σίγουρα ρωτώντας θα βρεις. Καλή επιτυχία.

Νίκος είπε...

Αλεξάνδρα την κομπούχα την παρέγγειλα απο ένα καταστημα με βιολογικα στο κορωπί...και για αυτούς ήταν άγνωστη..!!
Εψαξα μόνος μου και βρηκα την εταιρεια που το προμηθευει..δεν ξερω αλλην στην Ελλαδα..λίγο τσιμπημενη η τιμή είναι αλήθεια!!!πολυ τσιμπημένη μαλλον!!!αλλος ένας λόγος για να φτιαξεις δικια σου σπιτικια..
και εγω όπου έχω διαβασει λενε για ασπρη επειδη έχει μεγαλύτερα ποσοστα κάποιου οξεος δεν θυμαμαι ποιο ακριβως,,

http://www.bionews.gr/bionews/017/Biotos.htm

Διανομή Βίοτος, Χλόης 62 Μεταμόρφωση τηλ.: 210 2855307-8

Ανώνυμος είπε...

ΧΑΙΡΕΤΑΙ ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΩ ΝΑ ΕΡΘΕΤΕ ΣΤΟ FACEBOOK KAI ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΚΟΜΠΟΥΧΑ(kombucha)ΕΚΕΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΛΕΜΕ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ.

ΕΧΩ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΕΦΙΡ ΚΑΙ ΚΟΜΠΟΥΧΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΑΣ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΣΤΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΚΟΥΡΙΕΡ ΣΑΣ ΣΤΕΛΝΩ(ΔΩΡΕΑΝ ΕΝΝΟΕΙΤΕ).
N.G

Ανώνυμος είπε...

καλησπερα φιλε μου απο τη θεσσαλονικη.ψαχνω πολυ καιρο να αγορασω σπορους κεφιρ αλλα δυστυχως δε μπορω.μηπως θα μπορουσες να με προμηθευσεις? iliaskatagis@yahoo.gr
ευχαριστω πολυ
ηλιας

Ανώνυμος είπε...

Μήπως μπορεί κανείς να με πληροφορήσει που μπορώ να βρω να αγοράσω Κομπούχα?

Παρακαλώ πολύ όποιος έχει κάποια πληροφορία παρακαλώ να επικοινωνήσει μαζί μου στο entiposis@yahoo.com

Ευχαριστώ πολύ όλους εκ των προτέρων?

Θοδωρής
.

anna είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
anna είπε...

Οι καλλιέργειες της κομπούχας χρησιμοποιούνται 6-8 φορές, μετά αν θέλετε να τις πετάξετε,

Ανδρέας είπε...

οποιος θελει κομπουχα ή κεφιρ ας μου στειλει: andkakkavas@gmail.com

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα σε όλους.
Θα παραλάβω σήμερα το "μανιτάρι" κοπούχα αλλά δυστυχώς δεν είχαν να μου στείλουν τη "μαγιά" δηλ. υγρό κομπουχα για να το χρησιμοποιήσω στην παρασκευή του νέου τσαγιού. Διάβασα κάπου ότι μπορώ να βάλω απεσταγμένο ξύδι, όμως στα μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα δεν γνωρίζουν κάτι για αυτό κ δεν κατάφερα να βρω πληροφορίες στο διαδίκτυο. Γνωρίζει κάποιος κάτι για αυτό; Αν δεν βρω απεσταγμένο ξύδι μπορώ να χρησιμοποιήσω κάτι άλλο;

fotovoltaika είπε...

Το τουλπάνι τι ειναι? Και που το βρισκουμε για να κανουμε την κομπουχα?

φωτοβολταικα

Maria's handmade είπε...

Το τουλπάνι ειναι η γάζα, ενα βαμβακερό ύφασμα και το βρίσκουμε σε μαγαζια με υφάσματα

Ανώνυμος είπε...

Ειμαι αθλητης και προσφατα εμαθα για την κομπουχα και ενδιαφερομαι να ξεκινησω να φτιαχνω...οποιος μπορει να μου δωσει ας με παρει τηλεφωνο στο 6982765236...ευχαριστω πολυ!

Ανώνυμος είπε...

Παράγουμε κομπούχα εδώ και 5-7 χρόνια. Έχουμε μανιτάρι από φίλους αλλά αγοράσαμε και από το εξωτερικό για σύγκριση (δεν έχει καμία διαφορά). Δυστυχώς λόγω χαρακτήρα δε τηρώ τις δοσολογίες στην κατανάλωση -πίνω σίγουρα 1 μπουκάλι στη καθισιά όχι όμως καθημερινά.

Πρόσφατα απέκτησα πρόβλημα με το συκώτι μου (αυξημένες τρανσαμινάσες - μη ιογενής ηπατίτιδα) και δε μπορούν να βρουν (είμαι ήδη σε Νοσοκομείο) από που προέρχεται. Πιθανολογούν αλκοόλ ή βότανα διάφορα.

Μήπως έχει κάποιος ανάλογο περιστατικό με κομπούχα ή μήπως γνωρίζεις κάποιος?

Ευχαριστώ
Κώστας

Unknown είπε...

παιδιά και η μάνα μου καλλιεργεί καμπούχα και κεφίρ

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά υπάρχει κάποιος που να μπορεί να μου δώσει ένα μικρό καμπουχάκι; ψάχνω εδώ και καιρό να βρω και τίποτα....

Unknown είπε...

Έχω μπόλικη.

Περιοχή Μεταμόρφωση Αττικής

Becreativeandcurious είπε...

Παιδια αν και αργα υπαρχει καποιος που να μπορει να μου δωσει λιγο scoby να φτιαξω και γω δικη μου κομπουχα?