1 Φεβ 2008

Πορτοκαλιά - citrus aurantium

Το πορτοκάλι είναι ένα υπέροχο χειμερινό φρούτο το οποίο έχει ένα πολύ έντονο χρώμα το οποίο φτιάχνει την διάθεση, τονώνει και συντελεί στην ανάπτυξη και στην δημιουργικότητα! Άριστο αποτοξεινωτικό και συμβάλει στην διατήρηση του νεανικού δέρματος.
Τα τελευταία χρόνια έχει βρεθεί μετά από μια σειρά πειραμάτων ότι ο χυμός και η φλούδα των εσπεριδοειδών μας προφυλάσσουν από λοιμώδεις αρρώστιες, εμποδίζουν και επουλώνουν γρήγορα τις παρενέργειες από τις ακτινοβολίες των κακοηθών όγκων.
Οι δραστικές ουσίες του πορτοκαλιού είναι το αιθέριο έλαιο, φλαβονοειδή, αρωματικό εκχύλισμα, λεμονένιο, ναριγκίνη, αουραντιαμαρίνη, βιταμίνη C, A, B, P, οργανικά άλατα, ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο, νάτριο, σίδηρο.
Τα πλεονεκτήματα του είναι παρόμοια με του λεμονιού αλλά είναι αρκετά πλούσιο σε βιταμίνη Β.
Κάνει καλό στον πονοκέφαλο, καταπραΰνει τα νεύρα, διώχνει την αϋπνία, είναι αντικαταθλιπτικό και αγχολυτικό κάνει καλό στα αρθριτικά, είναι αντιγριπικό λόγω της βιταμίνης C που περιέχει.

Vegan σαπούνι με πορτοκάλι για αποτοξίνωση και τόνωση

Το σαπούνι με πορτοκάλι είναι κατάλληλο για αποτοξίνωση και τόνωση του οργανισμού. Είναι υπέροχο στο μαλλί και στο δέρμα και είναι για κανονικά και προβληματικά δέρματα, γιατί το πορτοκάλι συμβάλει στην διατήρηση του νεανικού δέρματος. Συσφίγγει την χαλαρή επιδερμίδα, ευνοεί την εγκεφαλική λειτουργία και χαρίζει πνευματική διαύγεια.
Μην το φάτε λουστείτε!
Συνταγή

Λάδια
Καστορέλαιο 145 γρ
Βούτυρο κακάο 89 γρ
Λάδι καρύδας 1133 γρ
Πυρηνέλαιο 2271 γρ
Αλισίβα & χυμός
Χυμός πορτοκαλιού φρέσκος 1320 γρ
NaOH (καθαρό) 520 γρ
3 κουταλιές της σούπας αλάτι ψιλό
Πρόσθετα
Βρώμη (σκόνη) 1,5 κούπα
Ξύσμα πορτοκαλιού 800 γρ
Διαδικασία
Αρχικά ετοιμάζουμε το ξύσμα και τον χυμό των πορτοκαλιών που τέτοια εποχή είναι άφθονα στην αγορά! . Πρώτα παίρνουμε το ξύσμα και μετά τα στύβουμε (καλό είναι να μην χρησιμοποιήσουμε αποχυμωτή).
Τον χυμό τον βάζουμε στο ψυγείο να είναι λίγο κρύος. Και όταν θα τον αναμίξουμε με το NaOH, θα έχουμε έτοιμο κρύο νερό και πάγο σε μια λεκάνη. Το μπολ με τον χυμό θα το βυθίσουμε στη λεκάνη με το κρύο νερό και θα ρίχνουμε πολύ αργά το NaOH, ώστε να μην βράσει ο χυμός και χάσουμε πολύτιμα συστατικά του! Προσπαθούμε ο χυμός να μην ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου.
Μετά από την ανάμιξη της αλισίβας και του χυμού μπορούμε να προσθέσουμε το αλάτι, ανακατεύοντας πολύ προσεχτικά και για αρκετή ώρα ώστε να είμαστε σίγουροι ότι έχει τελείως διαλυθεί. Το αλάτι κάνει πιο σκληρό το σαπούνι.
Ακολουθούμε την διαδικασία της κρύας μεθόδου, για να φτιάξουμε το σαπούνι. Πριν ξεκινήσουμε διαβάζουμε αυτό.

37 σχόλια:

Isida είπε...

μμμμ υπέροχο φαίνετε!!!
Μα και χρήσιμο!
Θα το δοκιμάσω!
Ευχαριστω Μαράκι που μειράζεσαι τις γνώσεις σου μαζί μας!

Maria's handmade είπε...

να 'σαι καλά Ισίδα, σ' ευχαριστώ πολύ!

Isida είπε...

Μαράκι να ρωτήσω κάτι.
Σε αυτή τη συνταγή δεν χρησιμοποιείς κερί?

Maria's handmade είπε...

οχι είναι Vegan Σαπούνι!

Isida είπε...

Ευαριστώ να'σαι καλά Μαράκι!

Isida είπε...

Καλημέρα σας!
Χθες έφτιαξα το σαπούνι. Περριτό να σου πω πως μύρισε όοοολο το σπίτι.
Και ένα υπέροχο πορτοκαλί χρώμα....

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα!!!!!!!
Πολύ ωραίες συνταγές!!!!!!!!!!!
Συγχαρητήρια!!!
Μπορούμε και να λουστούμε με αυτά τα σαπούνια;; Τι γίνεται όταν έχουμε βαμμένα μαλλιά;;
Ευχαριστώ πολύ, Βίκυ

Maria's handmade είπε...

Μπράβο Isida που εφτιαξες αυτό το υπέροχο σαπούνι! Είναι πολύ μυρωδάτο και μετα απο πολύ καιρό! Και κάνει φανταστικό δέρμα και μαλλί και επιπλέον είναι φυσικό το αρωμα που εχει!!

Maria's handmade είπε...

Να 'σαι καλά Βίκυ!
Τα σαπούνια αυτά είναι κατάλληλα και για το μαλλί. Το πορτοκάλι συγκεκριμένα κάνει για όλους τους τύπους μαλλιών, το λεμόνι για λιπαρά ... και ανάλογα με τον τύπο του μαλλιού βάζουμε και τα βότανα. Αλλα στην περίπτωση των βαμμένων μαλλιών θα επιλέξουμε βότανα για ξηρά μαλλιά καλύτερα και νομίζω πως το πορτοκάλι θα κάνει εξίσου το ίδιο καλό.

Ανώνυμος είπε...

Είναι πολύ ωραία όλα αυτά που μοιράζεσαι μαζί μας και σε ευχαριστώ πολύ. Σήμερα έφτιαξα το πρώτο μου και εγώ με πορτοκάλι. Έβαλα μόνο πυρηνέλαιο γιατί δεν βρήκα εδώ (Αγρίνιο) κάποιο από τα άλλα. Θα ήθελα να σε ρωτήσω γιατί τα ποσοστά των λαδιών είναι τόσο αυστηρά καθορισμένα .Επίσης τι είναι αυτό που κάνει ένα σαπούνι κατάλληλο γι ξηρά ή λιπαρά΄; Τα λάδια ή τα πρόσθετα; Η αυξημένη ή μειωμένη ποσότητα ΝΑΟΗ τι ρόλο επίδραση μπορεί να έχει ;
Όλο το blog σου έχει έντονη τη γλύκα της δημιουργίας. Και οι ζωγραφιές σου μου άρεσαν πολύ. Ασχολούμαι λίγο και εγώ Να είσαι καλά .

Maria's handmade είπε...

Σ’ ευχαριστώ πολύ Λουκά για τα καλά σου λόγια! Καλώς ήρθες στο μπλογκ μου!
Έφτιαξες σαπούνι, μπράβο σου! Πόσο πυρηνέλαιο έβαλες? Χρησιμοποίησες την συνταγή μου και αντικατέστησες όλες τις ποσότητες λαδιών με το πυρηνέλαιο? Πέτυχε?
Το σαπούνι για να είναι κατάλληλο για κάποιον τύπο μαλλιών παίζουν μεγάλο ρόλο τα λάδια που θα χρησιμοποιήσουμε και φυσικά και τα βότανα. Για ένα καλό σαπούνι με μεγάλες καθαριστικές ιδιότητες, να κάνει πλούσιο αφρό και να κάνει απαλό μαλλί χρησιμοποιούμε διάφορες αναλογίες από κάθε λάδι, αν θέλεις διάβασε τα Έλαια για Σαπωνοποίηση.
Τα πρόσθετα μπαίνουν πάντα όταν το σαπούνι έχει σχεδόν γίνει για να μην καταστραφούν οι ιδιότητες που έχουν.
Το naoh σε μεγάλη ποσότητα μπορεί να κάνει αλκαλικό σαπούνι, ακατάλληλο για το δέρμα και σε μικρή να μην μπορεί να σαπωνοποιήσει όλη την ποσότητα των λαδιών.

Ανώνυμος είπε...

Μαρία γεια. Βασικά αντικατέστησα όλα τα λάδια με πυρηνέλαιο. Μου έκανε εντύπωση οτι δεν ανέβηκε η θερμοκρασία στο μείγμα χυμός +ΝΑΟΗ = 25 C. Περίμενα ρίχνοντας το NAOH να γίνει κάποιος αναβρασμός αλλά δεν έγινε. Το τελικό μείγμα το κτύπησα 15 λεπτά με το blender αλλά και πάλι δεν έγινε αρκετά παχύ. Μετά απο 1 ημέρα είναι σαν λίγο πιο μαλακό απο βιτάμ. θα σκληρύνει άραγε; Ισως πρέπει να χρησιμοποιήσω ολα τα λάδια . Πάντως φαίνεται πολύ χαρούμενο και εγώ επίσης.
Σκέφτηκες να 'ζωγραφίσεις' πάνω του αφού το έχεις βάλει στο καλούπι; Κάτι σε Κλέε , Ματίς. Λέω....

Πάντα καλά.

Maria's handmade είπε...

Γεια σου Λουκά, δεν έπρεπε να το κάνεις αυτό, έπρεπε να βρεις μια συνταγή που να έχει μόνο πυρηνέλαιο. Και επειδή φτιάχνεις πρώτη φορά σαπούνι καλό θα ήταν να μην χρησιμοποιήσεις κάποιους χυμούς αλλα αποσταγμένο νερό. Βέβαια μου κάνει μεγάλη εντύπωση που δεν ανέβηκε η θερμοκρασία στο μίγμα μείγμα ΧΥΜΟΣ +ΝΑΟΗ !!! Είναι παρά πολύ περίεργο. Σίγουρα χρησιμοποίησες ΝΑΟΗ? Μετά από μια μέρα δεν είναι φυσιολογικό το σαπούνι να είναι πιο μαλακό από βιτάμ. Σε τι καλούπια το έβαλες? Το έκοψες να δεις αν υπάρχει κάποιο εμφανές πρόβλημα όπως διαχωρισμός σαπουνιού με λάδι σαν βούτυρο. Πάντως μπορείς να τα αφήσεις σε δροσερό περιβάλλον και σίγουρα μετά από καιρό θα σκληρύνουν.
Καλό είναι να μην απογοητευτείς πάντως και να προσπαθήσεις να φτιάξεις σαπούνι με αποσταγμένο νερό που έχω στην σελίδα http://fysikaproionta.blogspot.com/2006/12/blog-post_2200.html . Αν δεν βρίσκεις τα υλικά που γράφω μην βιαστείς να την φτιάξεις με τον τρόπο που έκανες και την προηγούμενη, σύντομα θα βάλω και μια συνταγή μόνο με πυρηνέλαιο!
Σκέφτηκα να ζωγραφίσω διάφορα πάνω στα σαπούνια, θα ήταν πολύ ωραία! Αλλα μόνο με χρώματα ζαχαροπλαστικής, ίσως αργότερα θα δω!
Χαίρομαι που είσαι κι εσύ καλλιτεχνική φύση και βλέπεις το σαπούνι σαν έργο τέχνης όπως κι εγώ!!!

Ανώνυμος είπε...

Γειά σου Μαρία

Μόλις ψέκασα τον κήπο με εκχύλισμα τσουκνίδας , ύγρανα το κομπόστ και φύτεψα καλέντουλες.
Το σαπουνάκι πάει μια χαρά κι ας το έκανα αυθαίρετα και γρήγορα. Μοσχοβολάει ,έχει σκληρύνει και το ΡΗ του είναι 10+ μετά απο 5 ημέρες. Θα κατέβει άραγε ; Πάντως ο φαρμακοποιός που πήγα για τις ΡΗταινίες μου είπε οτι τα καλά σαπούνια έχουν χαμηλό ΡΗ και μου έδειξε μερικά με 4,5 και 5 ΡΗ .Αν δεν κάνω λάθος κάπου γράφεις οτι το κανονικό είναι στο 7. Τι ισχύει;
Το λάδι καρύδας πόσο κοστίζει περίπου; Στο ελαιόλαδο η αναλογία ΝΑΟΗ είναι 13,5% ,στο πυρηνέλαιο πόσο είναι; Το βερικοκέλαιο γίνεται με έκχυση κουκουτσιών βερίκοκου σε ελαιόλαδο; Στον κήπο έχω βερικοκιές ,λεβάντα ,θυμάρι ,δενδρολίβανο, τσουκνίδες, φράουλες λουίζα και λέω αν μπορώ να τα χρησιμοποιήσω . Αν κάποια στιγμή θελήσεις κάτι από αυτά μπορώ να σου στείλω .Καλλιεργούνται άλλωστε τόσο εύκολα όλα αυτά.
Για τις ζωγραφιές σκέφτηκα οτι θα μπορούσε ίσως να μπουν εσωτερικά και να εμφανιστούν αργότερα με τη χρήση και το λιώσιμο του σαπουνιού. Για τα χρώματα τα καρυκεύματα δεν κάνουν.;
Σκέφτομαι να κάνω ένα με ελαιόλαδο από λεβάντα δενδρολίβανο ,απλό .Οι ποσότητες που κάνω είναι το 15% αυτών που έχεις στις συνταγές , έτσι για να δοκιμάζω.

Να είσαι καλά ................

Ανώνυμος είπε...

Μαρία Γειά σου
Προχωρώ ακάθεκτος. Και πάω πολύ καλά Στο προηγούμενο σε ζάλισα στις ερωτήσεις.Σχεδόν όλα τα προβλήματα τα έχω λύσει. Αυτό που έκανα με το σκέτο πυρηνέλαιο και πορτοκάλι φαίνεται να πηγαίνει πολύ καλά .10 ημερών είναι και έχει σκληρύνει αρκετά.Το ΡΗ στο 10.
Σε ευχαριστώ να είσαι καλά.

Ανώνυμος είπε...

Μαρία πολύ ωραία τα σαπούνια σου. Μήπως μπορείς να μου πεις κι εμένα τα υπέροχα μυστικά σου;

Maria's handmade είπε...

Σ’ ευχαριστω πολύ! Όλα τα μυστικά μου είναι γραμμένα σ’ αυτές τις σελίδες! Aν κάποιος έχει απορίες μπορεί να με ρωτάει.

Maria's handmade είπε...

Γεια σου Λουκά,
με συγχωρείς που άργησα να σου απαντήσω. Χαίρομαι που τα πας καλά με την σαπωνοποίηση! Σ’ ευχαριστώ πολύ για τα φυτά που θέλεις να μου προσφέρεις, φυσικά και θα ήθελα! Έχω μια αδυναμία στις λεβάντες! Αν θέλεις στείλε μου φωτογραφίες από τα φυτά σου στο εμαιλ μου.

Από εκεί που διδάχτηκα να φτιάχνω σαπούνι έμαθα ότι το καλό σαπούνι έχει ph=7 με 9 και όσο παλιώνει τόσο πέφτει το ph. Δεν ξέρω για σαπούνια του εμπορίου τι ph έχουν και με ποιον τρόπο πετυχαίνουν χαμηλό ph, ίσως να έχουν άλλα συστατικά.

Το λάδι καρύδας κάνει 7 ευρώ περίπου το 1 λίτρο.
Η αναλογία ελαιόλαδο και πυρηνέλαιου είναι η ίδια αρκεί να χρησιμοποιείς την κατώτερη ποιότητα ελαιόλαδου (κατακάθι, μούργα) για να είναι πιο σύντομος ο χρόνος θεραπείας και το σαπούνι να έχει τέλειο αφρό και άλλα.

Το Βερικοκέλαιο γίνεται με έκχυση κουκουτσιών βερίκοκου σε αμυγδαλέλαιο νομίζω (κάποιο λάδι που δεν ταγκίζει εύκολα).

Ζωγραφική σε σαπούνι δεν έχω κάνει ακόμα. Τα μπαχαρικά χρησιμοποιούνται αντί για άλλα χρώματα αλλα δεν ξέρεις τι χρώμα θα δώσουν γιατί κατά την διάρκεια της σαπωνοποίησης τα χρώματα αλλάζουν.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα Μαρία!
Έχω μία ερώτηση... λίγο χαζή μάλλον. Από που μπορώ να προμηθευτώ τα διάφορα λάδια? Και αιθέρια έλαια?
Σ' ευχαριστώ!

Maria's handmade είπε...

Γεια σου Κατερίνα, τα σπάνια λάδια μπορείς να τα αγοράσεις από το ιντερνετ ή από την Ομόνοια, από τον Πλάτων που είναι στην Γερανίου με Αναξαγόρα γωνία και σε ένα ακριβώς διπλανό του μαγαζί.

Ανώνυμος είπε...

Σ' ευχαριστώ!! Θα ήθελα πολύ να προσπαθήσω να κάνω δικά μου πραγματάκια αλλά δεν ήξερα από που να προμηθευτώ τα διάφορα ηλικά. Σημείωσα τη διεύθυνση που μου είπες!!!

spyrko είπε...

Γεια σου Μαράκι!

Πριν απο 2 μέρες έφτιαξα το σαπούνι με το λεμόνι και με το πορτοκάλι, απο τα οποία δεν είμαι και τόσο ευχαριστημένη. Η μυρωδιά τους με χαλάει. Όταν έριξα τον χυμό στην ποτάσα, είχε μια πολύ απαίσια μυρωδιά η οποία υπέθεσα πως μετά το τέλος της διαδικασίας θα έφευγε. Δυστυχώς την μυρίζω ακόμα. Νομίζεις πως μετά απο ενάμιση μήνα που θα είναι προς χρήση το σαπούνι θα έχει φύγει και η μυρωδιά (βρώμα);

Maria's handmade είπε...

Στην αρχή το σαπούνι έχει μια βαριά μυρωδιά, αλλά μετά από ένα μήνα η μυρωδιά αυτή φεύγει και μπορείς να μυρίσεις τα αρώματα που έχεις βάλει. Μην σε ανησυχεί λοιπόν αυτό, θα περάσει!

Lover of Languages είπε...

Kalispera. Mporw na agorasw apo kapou ta sapounia sou i mono erasitehnika ta kaneis?

Maria's handmade είπε...

Γεια σου, για ότι θελεις μπορεις να μου στειλεις εμαιλ στο marias.space@gmail.com,
ευχαριστώ

Αθηνά είπε...

καλησπερα σας!
Μια ερώτηση:ο χυμός θα πρεπει να ειναι στην θερμοκρασία που αναφερεται ή σε θερμοκρασια δωματιου κατα την αναμιξη με το NAOH.Επισης θα μπορουσαμε στα προσθετα να βαλουμε σκονη κανελας ή καποιο αιθεριο ελαιο και σε τι ποσοτητα?Βλέπω οτι στα προσθετα δεν υπαρχουν λαδια αρα δεν εχει ποσοστο υπερλιπανσης το σαπουνι?Θα μπορουσαμε να βαλουμε το βουτυρο κακαο στο τελος?ή αμυγδαλελαιο?και ποσο?
Ευχαριστω!λέω να το επιχειρήσω!

Maria's handmade είπε...

Γεια σου Αθηνά,
ο χυμός πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, αν έχουμε ζέστη τον βάζουμε λίγο στο ψυγείο.
Τα αιθέρια έλαια μπαίνουν σε αναλογία 1 με 2 % των συνολικών ελαίων.
Η συνταγή αυτή έχει 5% υπερλίπανση, άσχετα που δεν προστίθενται στο τέλος κάποια λάδια.

Αθηνά είπε...

Καλημέρα!Εχω μια ιδέα!θα μπορουσαμε σε αυτήν την συνταγη να βαλουμε σκονη κανέλλας ή και αιθεριο ελαιο?και αν ναι ποσο?νομιζω αυτο το σαπουνακι με πορτοκαλι κανελλα θα ναι για φαγωμα τις γιορτες!
Ευχαριστώ!

Maria's handmade είπε...

Γεια σου Αθηνά, θα μπορούσε να μπει σκόνη κανέλας ή αιθέριο έλαιο, αλλά σε πολύ μικρή αναλογία. Η κανέλα είναι ερεθιστική στο δέρμα, οπότε το σαπούνι θα είναι κατάλληλο μονό για το σώμα ή χέρια. Σ’ αυτή τη συνταγή μπορείς να βάλεις είναι 1/2 κουτ. γλυκού αιθέριο έλαιο ή 1 - 2 κ.γ. σκόνη κανέλας. Η σκόνη δεν είναι ερεθιστική με το δέρμα, επειδή δεν περιέχει πολύ κανέλα πραγματικά. Δεν πρέπει όμως να βάλουμε πολύ και από αυτή, γιατί το σαπούνι δεν θα κάνει πολύ αφρό και θα γίνει καφετί.

Αθηνά είπε...

Μαράκι καλημέρα!
Χθες ειχαμε με την κουμπάρα μου καλλιτεχνικό οίστρο και φτιάξαμε το σαπούνι με πορτοκάλι!Περιττό να σου πω μυρισε όλο το σπίτι!Το βάλαμε σε καλούπια χθες βράδυ και ως περίεργη εγω εριξα μια ματια σημερα το πρωι.Είδα ενα δάχτυλο απο πάνω σαν λάδι πιο ανοιχτόχρωμο απο το μίγμα στον πατο(με προβλημάτισε αυτο!).Βέβαια αυτο πρεπει να μείνει 1-2 μέρες καλουπωμένο σωστα?τα ένωσα στους 32 φενόταν σχετικα πηχτο σαν μέλι.Δεν μπόρεσα να κρατησω πολυ χαμηλα την θερμ. του χυμού εφτασε 60.απο την εμπειρία σου λές να φυγει αυτο το στρωμα απο πανω γτ απλα είναι πολυ νωρίς και δεν εχει ολοκληρωθει η διαδικασιά????αγγιζοντασ το ελαχιστα ειχε σκληρυνει αλλα οχι πολυ,Θα το δω το βραδυ και αν δεν ειναι σκληρο θα το αφησω αλλη μια μερα καλουπωμενο,και θα σου πω.Ενθαρυντικό το γεγονός παντωσ οταν απλυνα την κατσαρόλα εκανε παρα πολυ καλη σαπουνάδα το υπόλλειμα και είχε φοβερή μυρωδιά!αν δεν σκληρυνει και φένεται ο διαχωρισμος μετα το πέρας της μέρας τί κανω?το αφήνω και 2η στα καλούπια?τα καλουπια είναι πλαστικα μπόλ.
σε ευχαριστώ που με μυησεσ σε αυτην την υ΄περοχη διαδικασία το καταευχαριστηθήκαμε!
(κακό πραγμα η περιέργια εεεε????)

Αθηνά είπε...

μια μερα μετα και ειναι μαλακο σαν βιταμ.ειχε και λαδι απο πανω αρκετο.τι να κανω?αν το αφησω στο καλουπι ετσι οπως το βλέπω δεν θα σφιξει.γιατι συμβαινει?τι εκανα λαθος?

Maria's handmade είπε...

Γεια σου Αθηνά,
Λυπάμαι για την περιπέτεια σου…Το σαπούνι είχε φτάσει να αφήνει ίχνη?
Πιθανόν να έγινε κάποιο λάθος στις μετρήσεις, πολύ λάδι ή λίγη αλισίβα. Δεν μπόρεσε η αλισίβα να σαπωνοποιήσει τόσο λάδι. Η συνταγή είναι δοκιμασμένη οπότε δεν υπάρχει λάθος σ’ αυτό.
Αν μετά από 24 ώρες έχει λάδι στην επιφάνεια, αφαίρεσε το και ξαναχτύπησε στο μπλέντερ το σαπούνι μέχρι να αφήσει ίχνη. Άφησε το ένα μήνα να γίνει. Αν δεν κάνει σαπουνάδα και είναι καυστικό θα πρέπει να το πετάξεις.
Καλή επιτυχία και μην φοβάσαι, αφού έκανε σαπουνάδα στο πλύσιμο των σκευών δεν θα έχει πρόβλημα.
Αν χρειαστείς κατι μπορεις να με πάρεις τηλέφωνο.

Αθηνά είπε...

Καλησπερα Μαρακι!
σημερα,2 μέρες μετα και αφου αφαιρεσα το λαδι χθες και το αφησα,σκληρυνε καπως.το ξαναλιωσα το ξαναχτυπησα ,αλλα δεν ελιωνε τελειως,εγινε συμπαγης κρεμα, το ξανακαλουπωσα και περιμενω.μαλλον θα χω θεμα στο σχημα γτ δυσκολευτηκα να το βαλω στα καλουπια αλλα βλεπω οτι ειναι αρκετα συμπαγης και πιστευω θα πηξει.το ενα καλουπι απο τα 3 το κρατησα ετσι οπως ηταν απλα να δω πως θα παει.Καυστικο σιγουρα ειναι τωρα αλλα κανει καλη σαπουναδα αυτο ειναι σιγουρο.ειναι σκληρο με λιγο σημαδι λαδιου πανω του,αλλα θα στεγνωσει εξω.τα 2 αλλα που ελιωσα τα βλεπω αρκετα συμπαγη τοσο που φοβαμαι οτι θα γινει τριμματα αν προσπαθησω να το κοψω..μαλλον λαθος στο μετρημα ή παιζει και το ιχνος γτ δεν ανακατεψα με μπλεντερ.

Παντως πιστεψε με κατι θα βγει!ασε που καταευχαριστηθηκαμε την διαδικασια!Και σιγουρα δεν απογοητευτηκαμε καθολου ισα ισα καταλαβαμε μαλλον τα λαθη και η επομενη φορα θα ναι συντομα!
Ευχαριστω πολυ!Θα σου πω την εξελιξη!φιλια!

Maria's handmade είπε...

Καλημέρα Αθηνά,
ευχομαι να σου πάνε όλα καλα.
Το καλό είναι που το χάρηκες και δεν απογοητευτηκες. Την επόμενη φορά θα είσαι πολύ προσεχτική.
Περιμένω να μου πεις πως έγινε το σαπουνι τελικά!
πολλα φιλακια

Αθηνά είπε...

Καλημέρα Μαρακι!
Τα σαπουνακια ξεκαλουπωθηκαν,κόπηκαν,αυτα που ξαναλιωσα εχουν ενα θεματακι με το σχημα τους,ναι μεν συνοχη καλη αλλα ενδιαμεσα εχουν τρυπουλες γτ δεν ελιωσε τελειως και με δυσκολεψε στο καλουπωμα,τα πατικωνα δλδ,αλλα τα βλεπω ομορφα!χρωμα οπως της φωτογραφιας,και μυρωδια υπεροχη!Το αλλο που εμεινε εχει εγινε πολυ καλο,σχημα και συνοχη πολυ καλυτερη!εχει λιγο λαδακι απο πανω αλλα θα στεγνωσει λογικα..Για προσπαθεια μονη μου εγιναν πολυ καλα!την επομενη φορα θα μαι πιο προσεχτικη!Μαλλον λαθος μετρημα ήταν στο λαδι,και εμεινε απο πανω.Ευχαριστω πολυ!Φιλια!

Ανώνυμος είπε...

Γεια σας!προ ημερων εφτιαξε μια φιλη μου σαπουνι,εγινε λοιπον η αιτια να πιασω να ψαχνω πως θα φτιαξω και εγω!Κατά καλη μου τυχη επεσα πανω στο ιστολογιο αυτο!Δεν θα μπορουσε καλυτερα να δωσει καποιος να καταλάβεις την διαδικασία,σήμερα εφτιαξα το πρωτο σαπουνακι μου με παλιό ελαιολαδο,αυτο ειχα μονο, και λιγα αιθέρια έλαια,με τη διαδικασια της κρυας μεθοδου,ενθουσιαστηκα με την όλη φάση,έπηξε πολυ ωραια και έδεσε, περιμενω τωρα να το δω αμα το βγαλω απο τα καλουπια,εβαλα μεσα και ξυσμα πορτοκαλιου!Σε ευχαριστω πολυ για τις ομορφες και πλουσιες πληροφοριες!!!
Αυτο ηταν μονο η αρχη,θα δοκιμασω και αλλες συνταγες σου!!Και παλι σε ευχαριστω και ευχομαι καλες γιορτες με υγεια!!!
Νικη!

Maria's handmade είπε...

Να ΄σαι καλά Νίκη,
καλή χρονιά και σε σένα!
Χαίρομαι που φτιάχνεις σαπουνάκια με τόση χαρά!