13 Δεκ 2007

Η λεμόνια - Cirtus medica sativa


Οι λεμονιές ευδοκιμούν σε παραθαλάσσια εδάφη και σε μικρό υψόμετρο. Τα χρήσιμα μέρη είναι ο καρπός, τα φύλλα, η φλούδα και οι σπόροι.

Ο χυμός περιέχει κιτρικό οξύ (Βιταμίνη C), μηλικό οξύ, κιτρικό κάλιο, κιτρικό ασβέστιο, σάκχαρο, θερμίδες, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και μεταλλικά άλατα (κάλιο, ασβέστιο, φώσφορος, μαγνήσιο, νάτριο, πυρίτιο), βιταμίνη P (εσπεριδίνη), Α, Β, και Β2.

Η φλούδα του λεμονιού περιέχει το αιθέριο λάδι, πηκτίνη και δυνατό άρωμα. Σ’ όλα τα μέρη του φυτού υπάρχουν φλαβόνια, τα οποία χρησιμοποιούνται στη θεραπευτική.

Το λεμόνι είναι αντισκορβουτικό, αντιμολυσματικό, είναι πολύ καλό απολυμαντικό, στυπτικό και αντισηπτικό. Είναι διουρητικό, και βοηθάει στην πέψη. Ποτέ όμως δεν το πίνουμε με άδειο στομάχι. Καθαρίζει το αίμα και τονώνει τον οργανισμό. Διαλύει τις πέτρες των νεφρών, θεραπεύει το κρυολόγημα, το βήχα, πονόλαιμο. Εμποδίζει την αρτηριοσκλήρυνση, τη συσσώρευση αλάτων στον οργανισμό. Σταματάει την ευκοιλιότητα και σκοτώνει τα παράσιτα των εντέρων. Προλαβαίνει τις δηλητηριάσεις, ενεργεί σαν αντίδοτα.

Εξωτερικά, ο χυμός χρησιμοποιείται σε εγκαύματα από τον ήλιο, χιονίστρες, κάλους, για τα μαλλιά (πιτυρίδα, τριχόπτωση), διώχνει τον πονοκέφαλο, εξαφανίζει τις φακίδες. Καθαρίζει και λευκαίνει το δέρμα και κλείνει τους ανοιχτούς πόρους.

1 σχόλιο:

fotovoltaika είπε...

Πολυ χρησιμες οι πληροφοριες σου για το λεμονι.. Θα εχω υποψην αυτα στα οποια βοηθαει για να το χρησιμοποιω σε αυτες τις περιπτωσεις που μας γραφεις!

φωτοβολταικα