11 Ιουλ 2007

Φυσικό Αντηλιακό Καρύδας

Υλικά

½ κουταλάκι οξείδιο του ψευδαργύρου

14 γρ βουτυροκακάο

206 γρ λάδι καρύδας

116 γρ σουσαμέλαιο

λεβάντας άνθη

άνθη ζαμπούκου

μισό καρότο τριμμένο

2 κουταλάκια άρωμα καρύδας γλυκιάς

Διαδικασία

1.Αρχικά φτιάχνουμε το λάδι λεβαντας-ζαμπουκου-καρότου με το σουσαμέλαιο. Μπορούμε να αφήσουμε στον ηλιο για 7 μερες τα βότανα λεβάντα-ζαμπούκου ανακουνώντας καλά και μετά σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία στο ίδιο μίγμα προσθέτουμε το τριμμένο καρότο και το αφήνουμε 4 ώρες περίπου μέχρι να δούμε ότι το λάδι έχει γίνει έντονο πορτοκαλί. Το σουρώνουμε πολύ καλα με τουλπάνι και το στύβουμε για να βγει και η τελευταία του σταγόνα.

2.Σε ένα άλλο κατσαρολάκι ζεσταίνουμε μια μικρή ποσότητα από το λάδι καρύδας και εκεί διαλύουμε το οξείδιο του τιτανίου. Ανακατεύουμε πολύ καλα μέχρι να διαλυθεί τελείως.

3. Στο ίδιο κατσαρολάκι αφού έχει διαλυθεί τελείως το οξείδιο του ψευδαργύρου ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι καρύδας, το βουτυροκάκαο ώστε να ενωθούν καλά.

4. Σ’ ένα μπουκαλάκι με σταγονόμετρο βάζουμε όλα μας τα λάδια με τη βοήθεια ενός χωνιού. Ανακουνάμε καλά.

Σχόλια

Το λάδι καρύδας περιέχει βιταμίνη Ε και γλυκερίνη, είναι ιδανικό για το μαύρισμα και πολύ καλό φίλτρο υπεριωδών ακτινών σε συνδυασμό με το σουσαμέλαιο και καροτέλαιο.

Το καροτέλαιο είναι πλούσιο σε βιταμίνες και κυρίως σε προβιταμίνη Α που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α (που βοηθάει στην παραγωγή κυττάρων). Προστατεύει τα εξωτερικά στρώματα του δέρματος αναζωογονώντας τους ιστούς και τα κύτταρα του δέρματος. Η πιο σημαντική του δράση είναι το βαθύ μαύρισμα.

Το σουσαμέλαιο περιέχει πρωτεΐνες, μέταλλα, βιταμίνες ε, Β1, Β12, ιχνοστοιχεία, Μαγνήσιο, Λεκιθίνη και αμινοξέα. Είναι πολύ πλούσιο σε ασβέστιο και πολυακόρεστα. Χρησιμοποιείται ενάντια στο κοκκίνισμα της επιδερμίδας και είναι πολύ καλό φίλτρο υπεριωδών ακτινών και έχει 7 βαθμούς προστασίας.

Το οξείδιο του ψευδαργύρου παρέχει αντηλιακή προστασία γιατί αντανακλά τον ήλιο.

Οι βιταμίνες που περιέχουν τα λάδια αυτά έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Κάθε φορά πριν το χρησιμοποιήσουμε πρέπει να το ανακουνάμε πολύ καλά.

Ποιοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα φυσικά φίλτρα?

Μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν όλοι όσοι δεν κάνουν αλόγιστη έκθεση στον ήλιο.

Είναι ιδανικό για παιδάκια και για όλες τις ηλικίες, και ιδιαίτερα για άτομα με ευαίσθητα και αλλεργικά δέρματα, καθώς δεν προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις.

Είναι απαραίτητη η ηλιοθεραπεία???

Η ηλιοθεραπεία, πάντα με μέτρο είναι απαραίτητη για τον οργανισμό γιατι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθάει την συνθεση της βιταμίνης D. Ο στόχος των αντηλιακών είναι να ενισχύσουν την αμυνα του οργανισμού απέναντι στις αντινοβολίες UVA και UVB. Επίσης περιεχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που τρεφουν το δέρμα και το διατηρούν υγιές.

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Προσπαθώ να βρώ τα υλικά και αυτό το οξείδιο του τιτανίου δεν βρίσκεται... Κάποιο φαρμακείο που ξέρουμε ότι σίγουρα πουλάει;

ευχαριστώ
εύη

Μαρία είπε...

Γεια σου Εύη,
Δεν γνωρίζω κάποιο φαρμακείο που το πουλάει. Εγώ το βρήκα από μαγαζί που έχει χημικά , στην Ομόνοια, δίπλα στον Πλάτων (που έχει αιθέρια έλαια), στην οδό Γερανίου, αριθμό δεν θυμάμαι.

Ανώνυμος είπε...

πολυ ωραιο και οικολογικο θελω και εγω να φτιαξω αλλα δεν ξερω απο που να αρογασω το οξείδιο του ψευδαργύρου εχει σιγουρα στην ομονια;

Maria's handmade είπε...

Γεια σου fenia, είναι πράγματι πολύ ωραίο αυτό το αντηλιακό και φυσικά προστατεύει!
Μπορείς αν θέλεις να παραλείψεις το οξείδιο του ψευδαργύρου, αφού και τα υπόλοιπα λάδια είναι και αυτά αντηλιακά. Νομίζω ότι στην Ομόνοια θα το βρεις.
Καλή επιτυχιά!

spyrko είπε...

Μαρία, πάλι εγω.... :)
Με βρίσκεις παντού μπροστά σου, γιατί έχω βαρεθεί να χρησιμοποιώ όλ' αυτά τα καρκινογόνα και ακριβά προϊόντα που μας πουλάνε.
Ήθελα να ρωτήσω:
1)μπορώ να αντικαταστήσω το οξείδιο του ψευδαργύρου με οξείδιο του τιτανίου;
2)πως μπορώ να αυξήσω τον δείκτη προστασίας;
3)μπορώ να προσθέσω λάδι αβοκάντο που είναι επίσης αντηλιακό;
4)αυτό το αντηλιακό, εκτός απο το σώμα, μπορώ να το βάλω και στο πρόσωπο;
:) συγνώμη για τις πολλές ερωτήσεις...είμαι ακόμα "μικρή", αλλά που θα πάει...θα μάθω!

Maria's handmade είπε...

Γεια σου spyrko,

Ναι μπορείς να χρησιμοποιήσεις οξείδιο του τιτανίου ή και να μην βάλεις κανένα από τα δυο είναι προαιρετικά γιατί τα συγκεκριμένα λάδια είναι από μόνα τους αντηλιακά και προσφέρουν μια προστασία 7 βαθμών περίπου, αρκεί να βάζεις συχνά.

Για να αυξήσεις τον δείκτη προστασίας μπορείς να το κανείς αλλά όχι φυσικά αγοράζοντας από το κατάστημα με τα χημικά ένα λάδι με υψηλό δείκτη και το βάζεις στο μίγμα σου.

Μπορείς να προσθέσεις οποιοδήποτε αντηλιακό λάδι και να φτιάξεις την δικιά σου συνταγή.

Φυσικά και το αντηλιακό μπαίνει και στο πρόσωπο!

DAVID είπε...

Τα συνηθέστερα ανόργανα συστατικά είναι το οξείδιο του ψευδαργύρου (ZnO) και διοξείδιο του τιτανίου (TiO2), τα οποία δεν απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολία, αλλά την αντανακλούν και τη διασπείρουν. Το οξείδιο του ψευδαργύρου είναι δραστικό κυρίως για την UV-A, ενώ το διοξείδιο του τιτανίου για την UV-B, oπότε είναι απαραίτητα και τα δυο!
Βέβαια από την άλλη, διαβάζουμε ότι,"Πρόσφατη μελέτη δείχνει πώς νανοσωματίδια του διοξειδίου του τιτανίου, που χρησιμοποιούνται στα αντηλιακά, μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο σε ποντίκια.

Αν και δεν υπάρχει απόδειξη ότι τα νανοσωματίδια μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο στον άνθρωπο, οι ερευνητές λένε πως η μελέτη εγείρει ανησυχίες για την ασφάλεια των εργαζομένων που εκτίθενται σε υψηλές συγκεντρώσεις των νανοσωματιδίων σε εργοστασιακές συνθήκες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, περαιτέρω μελέτες πρέπει να διεξαχθούν προκειμένου να εξετασθεί αν τα ίδια αποτελέσματα θα μπορούσαν να προκύψουν και στον άνθρωπο.

Η ιδέα ότι νανοσωματίδια διοξειδίου του τιτανίου θα μπορούσαν να προκαλέσουν καρκινογόνες επιδράσεις με την κατάποση είναι ανησυχητική, δεδομένου ότι τα νανοσωματίδια χρησιμοποιούνται σε τρόφιμα και οδοντόκρεμες.

Ταυτόχρονα, με τον περιορισμό της έκθεσης σε νανοσωματίδια διοξειδίου του τιτανίου των ανθρώπων που ασχολούνται με αυτά στη βιομηχανία, οι ερευνητές προτείνουν πως θα μπορούσε να είναι συνετό να περιοριστεί η κατανάλωσή τους σε κάθε τρόφιμο ή καλλυντικό προϊόν στο οποίο η παρουσία τους δεν είναι ουσιώδης.


Πηγή: ΚΕ.Π.ΚΑ"

Οπότε...βγάλτε άκρη!! ;)

Maria's handmade είπε...

Σε ευχαριστούμε πολύ David για τις πληροφοριες!

Ανώνυμος είπε...

Αυτό το αντιηλιακό λάδι απορροφάται από το δέρμα ή μένει και κολλάει?

Ανώνυμος είπε...

Εγώ τα πήρα όλα τα υλικά,αλλά το πρόβλημα μου είναι ότι το οξ.ψευδαργ. δεν μου διαλύεται με τίποτα.Τι να κάνω?Ευχαριστώ πολύ!!!

nanaly είπε...

καλημερα θελω πολυ να φτιαξω το αντηλιακο αλλα ειμαι απο επαρχια και δεν βρισκω τα υλικα μοιπως ξερεις πως μπορω να προμηθευτω καποια απο αυτα μεσω Internet "το βουτηροκακακο τα ανθη λεβαντας τα ανθη ζουμπουκου το λαδι και το αρωμα καρυδας" ευχαριστω

Unknown είπε...

Καρυδας?!!! Μμμμ θα μοσχοβολαει!

fotovoltaika ylika