Διαδικασία
1. Ετοιμάζουμε το μίγμα νερό*-καυστικό νάτριο ΝαΟΗ.
Έχουμε πάρει όλα τα μέτρα ασφαλείας (γάντια, μακριά μπλούζα, μάσκα και δεν αναπνέουμε τους ατμούς!). Μετράμε ακριβώς τις ποσότητες. Βάζουμε το αποσταγμένο νερό σε μια πλαστική λεκάνη η οποία αντέχει σε μεγάλη θερμοκρασία και ρίχνουμε λίγο λίγο το καυστικό νάτριο, ανακατεύοντας με κουτάλα πλαστική ή ξύλινη. Ποτέ δεν ρίχνουμε νερό μέσα στην καυστική ποτάσα και ποτέ δεν χρησιμοποιούμε ζεστό νερό!!! Καθώς ανακατεύουμε η θερμοκρασία του νερού θα ανεβεί και το νερό θα γίνει διαυγές.
Αφήνουμε το διάλυμα να ηρεμίσει και φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου.
*Σε περίπτωση που η συνταγή μας χρησιμοποιεί χυμό ή οποιοδήποτε άλλο υγρό, αντικαταστήσουμε το νερό με το άλλο υγρό. Η διαδικασία με άλλο υγρό εκτός του νερού διαφέρει (διαβάστε προσεχτικά την καθε συνταγή) και δεν χρησιμοποιείται απο αρχάριους.
*Αν χρησιμοποιούμε νερό πρεπει να χρησιμοποιήσουμε αποσταγμένο που είναι πολύ μαλακό και δεν έχει μέταλλα. Το μεταλλικό ή το νερό βρύσης αποκλείονται.
*Αν θέλουμε το σαπούνι μας να γίνει πιο σκληρό μπορούμε να προσθέτουμε λίγο αλάτι στο μίγμα του νερού και του καυστικού νάτριου, μετά απο την ανάμιξή τους και όχι πριν. Πχ. 2 με 4 κουταλιές της σούπας στις συνταγές μου. Το αλάτι οχι μόνο θα κάνει πιο σκληρό το σαπούνι αλλά θα μας απαλλάξει απο επιπλέον χτύπημα με το μπλέντερ χειρός.
*Το μιγμα νερού και καυστικού νάτριου μπορούμε να το κάνουμε απο βραδύς και να το αφήσουμε μια βραδιά, ετσι πιστεύω πως το σαπούνι θα γίνει καλύτερο.
2. Ετοιμάζουμε το μίγμα λαδιών.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τα λάδια και την βάζουμε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία ώστε τα λάδια να αναμιχθούν τέλεια.
3. Ελέγχουμε την θερμοκρασία μίγμα λαδιών και του μίγματος νερό- NaOH.
Είναι σημαντικό τα δύο μίγματα να είναι στην ίδια θερμοκρασία απο 28 εως 43 βαθμούς κελσίου. Συνήθως προτιμάμε τους 28 βαθμούς κελσίου για να μην χαθούν τα συστατικά του λαδιού απο την υψηλή θερμοκρασία. Βάζουμε στο καθέ μίγμα ένα θερμόμετρο και ανάλογα αν πρέπει να ανεβεί ή να κατεβεί η θερμοκρασία του το βάζουμε σε μια λεκάνη με ζεστό νερό ή κρύο νερό. Έτσι κάποια στιγμή θα πετύχουμε την θερμοκρασία να είναι η ίδια και στα 2 μίγματα για να τα αναμίξουμε.
4. Ενώνουμε τα λαδιά με το νερό- NaOH (γάντια-μάσκα φοράμε μέχρι το τέλος της διαδικασίας).
Ρίχνουμε σιγά σιγά μέσα στα λάδια το νερό-NaOH (χωρίς να πιτσιλάμε) ανακατεύουμε απαλά με κουτάλα. Ανακατεύουμε συνεχώς. Μπορούμε να συνεχίσουμε ανακατεύοντας μια ώρα περίπου. Αλλά αν πάρουμε ένα μπλέντερ χειρός θα ανακατεύουμε περίπου 10 λεπτά. Θα σταματήσουμε το ανακάτεμα όταν αρχίζει το μίγμα να πήζει και να αλλάζει χρώμα και όταν πάρουμε λίγη ποσότητα με την κουτάλα και την ρίχνουμε πάνω στο μίγμα θα πρέπει να σχηματίζεται μια γραμμή η οποία θα αργεί να σβηστεί, αυτό σημαίνει οτι το σαπούνι μας αφήνει ίχνη. Σ' αυτό το βήμα το μίγμα έχει σαπωνοποιηθεί κατά 80%.
5. Ρίχνουμε τα πρόσθετα
Όταν δούμε οτι το σαπούνι μας αφήνει "ίχνη", μπορούμε να ρίξουμε τα πρόσθετα και να ανακατέψουμε καλά με την κουτάλα και όχι με το μπλέντερ γιατί το μίγμα μας θα πήξει γρήγορα και δεν θα μπορούμε να το βάλουμε στα καλούπια.
Τα πρόσθετα είναι βότανα, ξύσματα, βρώμη, αιθέρια έλαια και άλλα τα οποία είναι ευαίσθητα σε μεγάλες θερμοκρασίες και μπαίνουν πάντα στο τέλος.
6. Ρίχνουμε το μίγμα στα καλούπια
Στα καλούπια από πριν πρέπει να βάλουμε βαζελίνη (για να βγει εύκολα το σαπούνι όταν γίνει). Το βάζουμε σε καλούπια με μια βαθιά κουτάλα. Προσοχή είναι ακόμα καυστικό!!! (Αν χρησιμοποιήσετε σωλήνες pvc στο κάτω μέρος τους βάλτε ραπ και δέστε το κάποιο λαστιχάκι).
7. Σκεπάζω το σαπούνι και το αφήνω 24-48 ώρες.
Όταν γεμίσουν τα καλούπια τα τυλίγω πολύ καλά με πολλά ζεστά υφάσματα. Και δεν τα κουνάω ξανά για 24 έως 48 ώρες μέχρι το σαπούνι γίνει.
8. Βγάζω το σαπούνι από τα καλούπια.
Μετά από 24 ή 48 ώρες το σαπούνι θα είναι ακόμα ζεστό. Δοκιμάστε να το βγάλετε από το καλούπι αν δεν βγαίνει αφήστε το λίγο στην κατάψυξη.
9. Αφήνω το σαπούνι να γίνει 1 με 2 μήνες.
Τα κομμάτια από το σαπούνι τα αφήνουμε στον αέρα να σκληρήνουν. Καθώς περνάει ο καιρός γίνεται πιο άσπρο και δημιουργείται μια άσπρη σκόνη πάνω του. Όσο περισσότερο σταθεί τόσο καλύτερο γίνεται.
*Αυτή η σκόνη πιθανόν να μην εμφανιστεί καθόλου σε σαπούνια που έχουμε κάνει με υψηλή υπερλίπανση και έχουμε χρησιμοποιήσει μικρή ποσότητα υδροξείδιου του νατρίου.
10. Έλεγχος PH.
Μπορείτε να ελέγξετε το PH του σαπουνιού σας με κάποια ειδικά χαρτάκια για PH. Ένα καλό σαπούνι πρέπει να έχει 7-9 Ph. Αρχικά τα σαπούνια έχουν 9 με 10 Ph, αλλά με τον χρόνο που περνάει πέφτουν στο 7 με 8.
Τελευταία ανανέωση 11/2/2011
36 σχόλια:
χωρις ποσοτητες,στα κουτουρου??????????
Φυσικά και με συγκεκριμένες ποσότητες!!!!
Εδω περιγράφω μόνο την διαδικασία, αν διάβασες. Οταν βρεις την κατάλληλη συνταγή με τις ποσότητες θα ακολουθήσεις τα παραπάνω.
Κάλλιο αργά παρά ποτέ
Μαρία πολύ χαίροναι με τις αναρτήσεις σου γι ατα σαπούνια. Είχα δει το blog σου πριν μερικούς μήνες αλλά έχασα την επαφή για λίγο(με παρέσυρε η "μάγισσα" - ξέρεις). Παρόλα αυτά τα καταφέρνω καλύτερα με το σαπούνι παρά με τις κρέμες, χρησιμοποιώ την ζεστή μέθοδο των 60ο Κελσίου( όχι όμως το "μαγείρεμα" του σαπουνιού που έχω δει σε άλλες ιστοσελίδες)
Φτιάχνω σαπούνι για πλύσιμο(έχω καταργήσει τα απορρυπαντικά) και για το δέρμα χρησιμοποιώ κυρίως ελαιόλαδο, χαμομήλι, καλέντουλα, δαφνέλαιο, αμυγδαλέλαιο και διάφορα αιθέρια έλαια ανάλογα την χρήση. Δεν κάνω πολύ τολμηρά πειράματα, παρόλα αυτά δοκιμάζω καινούριες ιδέες αν δω ότι τα συστατικά με εμπνέουν. Περιμένω ιδέες λοιπόν
Δε μ’ απαντήσατε στο λίγο άδικο μου email. Ζητώ συγνώμη. Μετά από τρίτη προσπάθεια κατάφερα ν’ ανοίξω τις αναφορές (κρύα μέθοδος και πριν ξεκινήσουμε…), σίγουρα φταίει ο ΟΤΕ.
Όμως τώρα που θέλω να κάνω σαπούνι με πορτοκάλι υπάρχουν μερικές απορίες.
Η διαδικασία №1 στην Κρύα Μέθοδος χρειάζεται διευκρίνιση: δεν ξέρουμε πόσο αποσταγμένο νερό και πόσο καυστικό νάτριο, αφού το ΝαΟΗ (520 γρ.) χρησιμοποιήσαμε στο μίγμα με χυμό. Αναμιγνύουμε αποσταγμένο νερό και ΝαΟΗ? για να κάνουμε ζεστό νερό μέσα στο οποίο θα βάζουμε τα μπόλ με μίγματα?
Ίσως μόνο αποσταγμένο νερό(?) χρησιμοποιούμε για τις δυο λεκάνες και το ΝαΟΗ ρίχνουμε μέσα στο χυμό και όχι μέσα στο νερό?
Στην διαδικασία №3 γράφετε για δυο μίγματα: λαδιών και νερό-ΝαΟΗ, μήπως εννοείτε το μίγμα χυμός-ΝαΟΗ;
Πότε βάζουμε τη βρώμη και το ξύσμα;
Γεια σου geos, συγνώμη που καθυστέρησα τόσο να σου απαντήσω, αλλα για ένα μεγάλο διάστημα δεν έμπαινα στο ιντερνετ, όσο για το άδικο σου εμαιλ σε συγχωρώ.
Τώρα στις συνταγές με χυμούς απλά αντικαθιστούμε το νερό με τον χυμό και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία αλλα με περισσότερη προσοχή, όπως αναφέρω στις οδηγίες κάθε συνταγής. Η δεύτερη λεκάνη με κρύο νερό που αναφέρω στην συνταγή με το πορτοκάλι είναι βοηθητική - προαιρετική και χρησιμοποιείται μόνο για να κρυώσουμε το μίγμα χυμός- ΝαΟΗ (κατι σαν μπέιν-μαρί), δεν θα ρίξουμε στο νερό εκείνο ΝαΟΗ!!!
Σε κάθε συνταγή που έχω γράψει λέω αν θα αντικαταστήσουμε το νερό με χυμό, έτσι στην περίπτωση του πορτοκαλιού αντικαθιστούμε το νερό με χυμό.
Τα πρόσθετα όπως βότανα, ξύσμα, βρώμη, αιθέρια έλαια και άλλες σκόνες μπαίνουν πάντα στο τέλος για να μην καταστραφούν τα συστατικά τους, όταν έχει γίνει σαπωνοποίηση κατά 80% και το μίγμα αφήνει ίχνη (βήμα 4 και 5)
Μαρία,
συγχαρητήρια για την σελίδα σου.
Που μπορούμε όμως να βρούμε την ποσοστιαία αναλογία για τα υλικά για απλό σαπούνι?
Γιώργος
Γεια σου Γιώργο, σε ευχαριστώ πολύ.
Έχω διάφορες συνταγές για σαπούνια στο μπλογκ μου και το απλο σαπούνι είναι στην διεύθυνση http://fysikaproionta.blogspot.com/
2006/12/blog-post_2200.html
Καλησπέρα :),
το ΝαΟΗ που το βρίσκουμε;
Κάποια σπάνια λάδια μπορείς να τα αγοράσεις από το ιντερνετ ή από την Ομόνοια, από τον Πλάτων που είναι στην Γερανίου με Αναξαγόρα γωνία
και
χημικά (όπως ΝαΟΗ) σε ένα ακριβώς διπλανό του μαγαζί.
Εκτός Αθήνας δεν γνωρίζω καταστήματα.
EEEEEEEE EIMAI KAI EGO EDO.THA ME BALETE STHN PAREA SAS?ME KSESIKOSATE KAI THA BALTHO NA KANO ALXIMIES.PERIMENO KAI SAPOYNI GIA PLISINO STO PLINTIRIO.
Καλώς ήρθες στην παρέα μας Κατερίνα! Περιμένουμε και τις δικές σου ιδέες στις αλχημείες με αγωνία! φιλιά
Καλημερα στην ομορφη παρεα.Ως ασχετη και αρχαρια και φοβιτσιαρα με την ποτασα, μπορειτε να μου πειτε τις αναλογιες ετοιμου σαπουνιου? Δηλαδη αν χρησιμοποιησω 1 κιλο σαπουνι,ποσα λαδια, και αιθερια ? Ετσι για αρχη μεχρι να παρω φορα............. προερετικα σας ευχαριστω.
Μαρια ευχαριστω για το καλοσωρισμα.Καλως σας βρηκα λοιπον.Οσο για τις αλχημιες μου............μονο χρηματα δινω προς το παρον,για την συγκεντρωση υλικων.Ευχηθητε καλη επιτυχια γιατι την εχω ΑΝΑΓΚΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗ.
Καλημέρα Μαρία διαβάζοντας το blog σου μπήκα στην μπρίζα για να φτιάξω σαπουνάκια και θα ήθελα την πολύτιμη βοήθεια σου. Μάζεψα στάχτη με σκοπό να την χρησιμοποιήσω αντί NaOH. Το πρόβλημά μου είναι αν την χρησιμοποιώ σαν στάχτη ή την βράζω με νερό και φτιαχνω αλυσίβα και την χρησμοποιώ στην υγρή τησ μορφή;(και πόση ποσότητα)
Κατερίνα σου εύχομαι καλή επιτυχία, και αν ακολουθήσεις τις οδηγίες κατά γράμμα τότε θα είναι σίγουρο πως θα πετύχεις. Αρχικά κοίταξε την συνταγή που έχω για τους αρχάριους http://fysikaproionta.blogspot.com/2006/12/blog-post_2200.html
και μετά όλες τις άλλες. Περιμένω να μου πεις για τα σαπουνάκια που θα φτιάξεις!
Για σου Ελένη,
Δεν έχω δοκιμάσει ακόμα να φτιάξω σαπούνι με στάχτη, αν και έφτιαξα αλισίβα με βρόχινο νερό και στάχτη με τις οδηγίες που βρήκα σε ξένη σελίδα στο ίντερνετ αλλά δεν τόλμησα να πειραματιστώ ακόμη. Όταν κάποια στιγμή θα το κάνω θα γράψω την συνταγή. Προς το παρόν έχω συνταγές με έντιμο NaOH ελπίζω να σε βοηθήσουν.
ΜΑΡΙΑ ΜΕ ΕΧΟΥΝ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΠΟΛΥ ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ. ΘΑ ΚΑΝΩ ΣΥΝΤΟΜΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΑΠΟΠΕΙΡΑ.ΚΑΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑ ΟΤΙ ΒΡΑΖΕΙΣ ΤΗ ΣΤΑΧΤΗ ΜΕ ΒΡΟΧΙΝΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ MAΓΕΙΡΙΚΗ ΣΟΔΑ.ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΑΝ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΔΑ;
Η μαγειρική σόδα δεν έχει σχέση με την καυστική σόδα από ότι ξέρω.
Χαίρομαι που σε βοήθησαν οι συνταγές μου, καλή επιτυχία να έχεις και να μου πεις τα αποτελέσματα!
Tο νερο που χρησημοποιουμε στασαπουνια πρεπει να ειναι απεσταγμενο.
Το νερο που χρησημοποιουμε στην σαπωνοποιια πρεπει να ειναι απεσταγμενο
Γεια σου Μarius, το νερό που χρησιμοποιούμε στα σαπούνια πρέπει να ειναι αποσταγμένο, ή απιονισμένο ή βρόχινο αν ειναι καθαρό.
Καλησπερα!Τωρα ανακαλυψα την πολυ ενδιαφερουσα σελιδα σας και θα ηθελα να ρωτησω για το σαπουνι με το λεμονι,σε τι θερμοκρασια θα πρεπει να γινει η αναμηξη λαδιων με το διαλυμα?Ευχαριστω πολυ και συγχαρητηρια για τα ομορφα πραγματα που φτιαχνετε.
Γεια σου και σε ευχαριστώ πολύ!
Αυτό που εχει σημασία στα 2 μιγματα είναι, να έχουν την ίδια θερμοκρασία. Για να μην χάσεις πολύτιμα συστατικά μπορεις να τα αναμίξεις στους 28 βαθμούς κελσίου.
Γεια σου Μαρία,
Ηθελα να σε ρωτησω σχετικά με την ωρίμανση των σαπουνιών πρέπει να είναι εντελώς εκτεθειμένα στον αέρα?αν πχ τα βάλουμε σε ένα χάρτινο κουτι ειναι οκ?Η διευκρίνηση αυτη θα με βοηθούσε πολυ. Τωρα τα έχω σε κοθτια το ενα πανω στο άλλο οπότε τα πάνω πανω αερίζονται αλλά αυτα που είναι στον πατο του κουτιου όχι και τόσο όσο τα άλλα!
ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Σάντυ
Γεια σου Σάντυ,
σε κουτιά δεν αερίζονται καλά. Το καλύτερο είναι να τα βάλεις σε σχάρα μεταλλική, ή οτι αλλο εχεις. (Οπως εχουν τα ψυγεία και οι φουρνοι) Και οχι το ενα πάνω στο άλλο. Οσο καλύτερα αερίζονται τοσο πιο γρηγορα θα γίνουν!
Γεια σου Μαρία.Είναι πολύ ενδιαφέροντα τα όσα γράφεις.Έχω δύο απορίες.1.Ξέρεις κάποια καλή μάρκα για μπλέντερ χειρός?Πρέπει το μπλέντερ να έχει κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό?
2.Έφτιαξα σαπούνι μόνο από ελαιόλαδο.Πρέπει να ήταν εξαιρετικά παρθένο.Όταν πλένω τα χέρια μου αφήνει κάποια αίσθηση σαν να μένει κάποιο υπόλειμμα.Ξέρεις γιατί γίνεται αυτό?Ευχαριστώ πολύ
Γεια σου Νίκο,
Το μπλέντερ χειρός θα πρέπει να έχει από 500 έως 700 Watt.Όσο πιο δυνατή είναι η ταχύτητά του τόσο καλύτερο.
Το σαπούνι φτιαγμένο από την καλύτερη ποιότητα ελαιολάδου γίνεται χειρότερης ποιότητας. Αν π.χ. βάλεις κατακάθι θα γίνει πολύ καλύτερο. Το υπόλειμμα που νοιώθεις είναι πιθανό να είναι από τις μαλακτικές ιδιότητες του ελαιολάδου. Πάντως το ελαιόλαδο δεν έχει ισχυρές καθαριστικές ιδιότητες και πρέπει να προσθέσουμε και λίγο λάδι καρύδας. Αν θέλεις διάβασε τις ιδιότητες των ελαίων που χρησιμοποιούνται στα σαπούνια.
http://fysikaproionta.blogspot.com/search/label/%CE%95%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CE%B1%20%CE%B3%CE%B9%CE%B1%20%CE%A3%CE%B1%CF%80%CF%89%CE%BD%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7
Σε ευχαριστώ πάρα πολύ.
Καλημέρα κ απο εμένα Μαρία!!!
Πρόσφατα προσβλήθηκα κ εγώ απο τον σαπουνοϊο!!!!!
Εχω διαβάσει πολύ χρήσιμα πράγματα στο blog σου κ ομολογώ οτι κάποιες συνταγές σου είναι στα μελλοντικά μου σχέδια....
Θα ήθελα να σε ρωτήσω το εξής όμως...
Πριν δυο βδομαδες περίπου έφτιαξα το πρώτο μου σαπόυνι με κρύα μέθοδο.
Στην ανάμιξη με το μπλέντερ νομίζω οτι "έπηξε" το μίγμα μου πολύ γρήγορα...
Αυτό πιστεύεις οτι οφείλεται στον συνδιασμό των λαδιών????
Μολις δούμε τα ίχνη πόσο ακόμα πρέπει να ανακατέψουμε (όσο ανακατεύουμε πήζει υποθέτω) ή απλά προσθέτουμε τα αιθέρια κλπ κ ρίχνουμε στα καλούπια???
Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντησή σου ....
Αλλά αφηρημένη καθώς είμαι βιάστηκα να στείλω το προηγούμενο μνμ μου άνευ ευχαριστιών!!!!
Γεια σου Loulou,
σε ευχαριστώ πολύ.
Το ότι έφτασε το μίγμα σου πολύ γρήγορα να αφήνει "ίχνη" οφείλεται σε πολλές αιτίες. Είναι η θερμοκρασία ανάμιξης, τα λάδια που χρησιμοποίησες, η θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Τα λάδια ίσως είναι η πιο συχνή αιτία.
Πάντως από την στιγμή που βλέπουμε ότι αφήνει ίχνη δεν πρέπει να καθυστερούμε να βάλουμε το σαπούνι στο καλούπι γιατί μπορεί να πήξει πολύ και να μην μπαίνει και να κάνουμε ένα άσχημο σαπούνι.
Κ παλι ευχαριστώ που μπήκες στον κόπο να μου απαντήσεις....
Τελικά διαβάζοντας λιγάκι παραπάνω βρήκα τι γίνεται απο το trace μεχρι το "καλούπωμα"...
Και ακόμα μια ερωτησούλα αν δεν σε πειράζει....
Το πρώτο πρώτο σαπουνάκι που έφτιαξα με την κρύα μέθοδο το αρωμάτισα με ε.ε. ylang ylang...
Αφού μέτρησα το ph του το χρησιμοποίησα όλο περηφάνια για το δημιούργημά μου (!!!) αλλά η μυρωδιά είναι απο δυσδιάκριτη μέχρι ανύπαρκτη... λογικά θα έπρεπε να είχα βάλει παραπάνω άρωμα, σωστά????
αλλά δεδομένου οτι ακολούθησα συγκεκριμένη συνταγή κ τελικά δεν ήταν επαρκής η ποσότητα, απο την εμπειρία σου ξέρεις αν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ποσότητα που χρησιμοποιούμε? Εννοώ αναλογικά με τα υπόλοιπα υλικά...
Ευχαριστώ πολύυυυυυυυυυ!!!!!!!!!!
Γεια σου loulou,
παρακαλώ!
Τα αιθέρια έλαια εξατμίζονται πολύ εύκολα γι΄ αυτό και πολλές φορές μπορεί στην αρχή να μυρίζουν και μετά όχι.
Η αναλογία που βάζουμε είναι από 1 % έως 2 % της ποσότητας των ελαίων που χρησιμοποιούμε στην συνταγή. Ανάλογα με την τιμή του αιθέριου ελαίου βάζουμε και την κατάλληλη ποσότητα.
Επίσης, αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε σε μεγάλες ποσότητες τα ερεθιστικά για το δέρμα αιθέρια, όπως κανέλα, μέντα, γαρίφαλο και τα χρησιμοποιούμε κάτω από 0.5% των συνολικών ελαίων.
γεια σας και συγχαρητηρια για το ωραιο σας blog ! 2 ερωτησεις θα ηθελα να κανω! 1ον. με τη ζεστη μεθοδο ο χρονος της ωριμανσης ειναι ιδιος με αυτης της ψυχρης ; και 2ον ψαχνω για καποια δοκιμασμενη συνταγη ζεστης μεθοδου.. αν εχετε να προτεινετε καποια ευχαριστως! και πως αντιμετωπιζετε η λευκη σκονη που ανεβαινει στην επιφανεια των σαπουνιων ;
Γεια σου Meliodora,
σε ευχαριστώ πολύ!
Για τη θερμή μεθοδο επειδη δεν τη χρησιμοποιώ καθόλου δεν γνωρίζω να σου απαντησω.
ωραιεσ ιδεεσ μπραβο
Δημοσίευση σχολίου