27 Φεβ 2007

Κόσμημα


Το κόσμημα προέρχεται από το ρήμα κοσμώ που σημαίνει στολίζω. Ένα στολίδι προσδίδει στην γυναίκα λάμψη στην ήδη υπάρχουσα ομορφιά της και στη θηλυκότητά της. Τα κοσμήματα, όπως και τα σκευάσματα που δημιουργούμε, είναι εξίσου απαραίτητα γι’ αυτήν.

«Η Μυκηναία αρχόντισσα θα λαμποκοπούσε ολόκληρη όντας κατασκέπαστη από τα κοσμήματά της: χρυσό ή ασημένιο διάδημα στο κεφάλι, χρυσά ή ασημένια περιβραχιόνια, χρυσές ή ασημένιες καρφίτσες στα μαλλιά της, δακτυλίδια, βραχιόλια στα χέρια, κρίκους στα πόδια… Στα κοσμήματα ιδιαίτερη μνεία αξίζει για την πόρπη, ένα από τα βασικά στολίδια της γυναίκας».!

«Τα κοσμήματα της ελληνικής φορεσιάς, εκφράζοντας άμεσα το αισθητικό επίπεδο και τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες του τόπου καταγωγής τους, δένονται αρμονικά με τον τύπο της φορεσιάς και αποτελούν δικά του αναπόσπαστα διακοσμητικά στοιχεία…».

Από τους προϊστορικούς χρόνους, ο άνθρωπος συγκινήθηκε από τα αγαθά της φύσης που τον περιέβαλε και διάλεξε μερικά από αυτά για να τα κάνει στολίδια του. Τέτοια στολίδια ήταν τα περιδέραια και τα δαχτυλίδια από κοχύλια, όμορφες θαλασσινές πέτρες, κόκαλα κ.ά. Υπήρχε η εντύπωση σε αυτά τα πρώτα χρόνια ότι τα στολίδια είναι μέσο δύναμης, επιβολής, δημιουργίας, εκτίμησης από τους άλλους. Συχνά οι άνδρες στολίζονταν με σκοπό να προσελκύσουν τις γυναίκες.Αργότερα χρησιμοποιήθηκαν ο χρυσός, άργυρος, μόλυβδος, σμάλτο, ξύλο επενδυμένο με χρυσό, όλα σφυρήλατα και χυτά με πρόσθετες διακοσμήσεις.

Οι αρχαίοι Ελληνες, οι τόσο λιτοί στην εμφάνιση και ενδυμασία τους, οι μεγαλοπρεπείς μέσα στην απλότητά τους, έδιναν ιδιαίτερη σημασία σε μερικά συμπληρώματα που τόνιζαν και φανέρωναν καταστάσεις και η χρήση τους ήταν καθαρά σημειολογική. Κλαδί ελιάς φορούσε ο νικητής των Ολυμπιακών αγώνων, κλαδί από κισσό ο νικητής στις διονυσιακές γιορτές και στους θεατρικούς διαγωνισμούς δράματος, φύλλα δρυός φορούσαν στις θρησκευτικές τους τελετές, γιρλάντες από πετροσέλινο στις πένθιμες τελετές, ενώ ανθοστέφανα από φρέσκα λουλούδια φορούσαν οι άνδρες στα συμπόσια.

2 σχόλια:

witchofdaffodils είπε...

γράψε ντε ότι είναι handmade by Φυσική Μαρία!
πολύ ωραίο..

Μαρία είπε...

Πο πο! Πως το παρέλειψα??? Σ’ ευχαριστώ witch να ‘σαι καλά.
Το κολιεδάκι που βλέπετε στη φωτογραφία είναι χειροποίητο από τα χεράκια μου! Είναι φτιαγμένο με την τεχνική του Μακραμέ.