Χρειαζόμαστε:
- μια ανοξείδωτη κατσαρόλα
- στάχτη που να είναι 1,5 φορά περισσότερη από τον όγκο της κατσαρόλας
- νερό βρόχινο όσο είναι η κατσαρόλα σε όγκο
- πλαστικά γάντια κουζίνας, για την προστασία μας
- γυαλιά πλαστικά που καλύπτουν δεξιά – αριστερά τα μάτια
Γεμίζουμε την κατσαρόλα με στάχτη και σε μια άλλη βράζουμε
το νερό. Όταν βράσει, το ρίχνουμε
σιγά-σιγά μέσα στη στάχτη, φορώντας τα γάντια και τα γυαλιά. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε
και ένα καζάνι, το οποίο το βάζουμε πάνω σε μια υπαίθρια φωτιά και φτιάχνουμε
πιο γρήγορα μεγάλη ποσότητα ποτάσας, βράζοντας για πολλές ώρες τη στάχτη με το
νερό. Ανακατεύουμε λιγάκι, μέχρι το
μίγμα να ηρεμήσει και προσθέτουμε επιπλέον στάχτη, όση πάρει. Βάζουμε τη κατσαρόλα στο μάτι για να
σιγοβράσει αρκετές ώρες με κλειστό καπάκι.
Το ιδανικό είναι να την έχουμε μόνιμα πάνω σε μια σόμπα. Όσες περισσότερες ώρες βράσει τόσο πιο
γρήγορα θα γίνει. Κάνουμε το τεστ με το
αυγό και αν επιπλέει είναι έτοιμη!
Ελέγχουμε αν έχουμε
πετύχει την ποτάσα με ένα αυγό.
Γεμίζουμε ένα ποτήρι με την ποτάσα και βάζουμε μέσα το αυγό. Αν αυτό επιπλέει τότε τα έχουμε καταφέρει! Προσοχη η ποτάσα ειναι καυστική!!! Αλλιώς βράζουμε την ποτάσα και
επαναλαμβάνουμε όλη τη διαδικασία. Αν
θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και επιπλέον στάχτη. Περνάμε την ποτάσα από
ένα φίλτρο του καφέ για να μη μείνει καθόλου στάχτη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου