14 Ιουν 2011

Τι είναι το σαπούνι και πως είναι φτιαγμένο
Το σαπούνι μπορεί να φτιαχτεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Με την κρύα μέθοδο σαπωνοποίησης το σαπούνι κάνει κάποιες μέρες για να γίνει και η γλυκερίνη που παράγεται από την διαδικασία παραμένει μέσα στο σαπούνι.Το σαπούνι προκύπτει από την παρακάτω χημική αντίδραση:


Οξύ       +          Βάση         --->       Σαπούνι     +         Γλυκερίνη
(Λάδια)                   (ΚΟΗ ή ΝαΟΗ)


Τα οξέα που είναι τα λάδια και η βάση που είναι το υδροξείδιο του νατρίου ή καλίου αντιδρούν μεταξύ τους και δίνουν το σαπούνι και γλυκερίνη. Το σαπούνι είναι ένα ουδετεροποιημένο προϊόν.

Τη θερμή μέθοδο σαπωνοποίησης την χρησιμοποιούν μεγάλες βιομηχανίες από τα μέσα του 19ου αιώνα. Βράζουν το μίγμα του σαπουνιού, και μετά την σαπωνοποίηση προσθέτουν αλάτι για να ανεβεί το σαπούνι στην επιφάνεια και η γλυκερίνη να μείνει στον πάτο. Μ’ αυτόν τον τρόπο παίρνουν την γλυκερίνη από το σαπούνι και την πωλούν ξεχωριστά. Επιπρόσθετα υλικά μπαίνουν στο σαπούνι για να ολοκληρωθεί.

Σήμερα το βιομηχανοποιημένο σαπούνι είναι φτιαγμένο με τη συνεχόμενη διαδικασία, στην οποία η σαπωνοποίηση γίνεται ενώ τα συστατικά βρίσκονται υπό πίεση σε μια μεγάλη δεξαμενή. Αυτή η διαδικασία επιτρέπει ακατέργαστα υλικά να προστίθενται συνεχόμενα στο ένα άκρο της δεξαμενής, ενώ συνεχόμενα το σαπούνι να αφαιρείται από το άλλο άκρο.  Η υψηλή πίεση στην δεξαμενή σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες και η προσθήκη του καταλύτη προκαλεί σχεδόν άμεση σαπωνοποίηση των συστατικών. Μετά την σαπωνοποίηση, το σαπούνι συνήθως εκτίθενται σε υδρογόνο το οποίο, το σκληραίνει.  Η συνεχόμενη διαδικασία είναι πιθανό να παράγει  υψηλής ποιότητας σαπούνια με χαμηλής ποιότητας υλικά.

Τα χειροποίητα σαπούνια που θα μπορέσουμε να φτιάξουμε στο σπίτι μας είναι πολύ διαφορετικά από τα βιομηχανοποιημένα, γιατί  χρησιμοποιούμε υψηλής ποιότητας φυσικά υλικά. Επίσης η διαδικασία της κρύας μεθόδου, που χρησιμοποιούμε, δίνει πολύ καλύτερης ποιότητας φυσικό σαπούνι από οποιαδήποτε άλλη μέθοδο.  Αυτό γιατί  τα λάδια, και τα υπόλοιπα συστατικά δεν βράζουν, απλά ζεσταίνονται έως τους 28 °C, με αυτόν τον τρόπο το σαπούνι που παράγεται διατηρεί όλα τα πολύτιμα  συστατικά των υλικών  που χρησιμοποιήσαμε. Επίσης η φυσική γλυκερίνη που παράγεται από την διαδικασία της σαπωνοποίησης δεν αφαιρείται από το σαπούνι. Το χειροποίητο σαπούνι που φτιάχνουμε, με την κρύα μέθοδο, περιέχει περίπου 25 % φυσική γλυκερίνη. Αυτή η γλυκερίνη ενυδατώνει το δέρμα, λιπαίνει τα κύτταρα και είναι καταπραϋντική.
Τα σαπούνια που φτιάχνουμε στο σπίτι μας είναι επίσης φιλικά με το δέρμα μας  και το περιβάλλον και θα τα χαρούν η οικογένειά μας οι φίλοι μας! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: