Άνθος Κυδωνιάς 2006 |
Παρακάτω θα γράψω την συνταγή!
Όμως για να γνωρίσουμε πρώτα την υπέροχη κυδωνιά και τα οφέλη της!
Κυδωνιά - Cydonia oblonga
Η Κυδωνιά είναι φυλλοβόλο δέντρο και ανήκει στην οικογένεια των Ροδιδών.
Κατάγεται από τη νοτιοδυτική Ασία και την περιοχή του Καυκάσου. Ζει περίπου 50 χρόνια.
Τα παλιά χρόνια πίστευαν πως η Κυδωνιά προστατεύει από τις κακές ενέργειες. Για αιώνες το κυδώνι ήταν σύμβολο αγάπης και ήταν αφιερωμένο στη θεά Αφροδίτη. Για τον λόγο αυτό τον ονόμαζαν και «μήλο της Αφροδίτης».
Θρεπτικά συστατικά από ένα ωμό κυδώνι (100 γρ):
Ενέργεια 238 kJ (57 kcal)
Υδατάνθρακες 15.3 g
Ζάχαρη 12.53 g
Φυτικές ίνες 1.9 g
Λίπος 0.10 g
Πρωτεΐνες 0 .4 g
Νερό 83.8 g
Βιταμίνη Α 0. 40 μg (4%)
Βιταμίνη Β3 0.2 mg (1%)
Βιταμίνη Β6 0.04 mg (3%)
Φολικό οξύ (Βιταμίνη B9) 8 μg (2%)
Βιταμίνη C 15.0 mg (25%)
Ασβέστιο 8 mg (1%)
Σίδηρος 0.7 mg (6%)
Μαγνήσιο 8 mg (2%)
Φόσφωρος 17 mg (2%)
Κάλιο 197 mg (4%)
Νάτριο 4 mg (0%)
Συστατικά:
Οι σπόροι (ή αλλιώς Κυδωνοκούκουδα) είναι πλούσιοι σε γλίσχρασμα, η οποία είναι μία ζελατινώδη ουσία που βοηθάει διάφορες φλεγμονές του πεπτικού συστήματος και χρησιμοποιούνται ως καθαρτικοί. Επίσης περιέχουν αμυγδαλίνη, εμουλσίνη, άμυλο, λίπος, μη πτητικό έλαιο και μία γομώδη ουσία που ονομάζεται κυδωνίνη. Η μαντολίνη που που γυάλιζε τα μαλλιά παρασκεύαζαν παλιά οι κουρέες από την κυδωνίνη.
Οι καρποί περιέχουν κυρίως τανίνες, μηλικό οξύ, σάκχαρο, αζωτούχα ουσία, πηκτίνη, ξυλώδεις ουσίες, λιθώδη κύτταρα, αιθέριο έλαιο και μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C.
Θεραπευτικές ιδιότητες και ενδείξεις:
Η κυδωνιά απομακρύνει την κούραση και την ατονία και βοηθά στην ανάρρωση.
Οι καρποί είναι στυπτικοί και θρεπτικοί. Χρησιμοποιούνται κατά της διάρροιας και της δυσεντερίας.
Οι σπόροι έχουν αντιφλεγμονώδεις, υπακτικές, αποχρεμπτικές και μαλακτικές ιδιότητες και χρησιμοποιούνται σε αιμοπτύσεις, μητρορραγίες, μηνορραγίες και αιμορροΐδες. Το γλίσχρασμα χρησιμοποιείται εξωτερικά για να θεραπεύσει τις χιονίστρες, το ξηρό και σκασμένο δέρμα, ραγάδες, τα καψίματα του δέρματος, φλεγμονές της στοματικής κοιλότητας και τους ερεθισμούς των ματιών. Επίσης, αποτελούν συστατικό πολλών κρεμών και λοσιόν.
Θεραπευτικά σκευάσματα με κυδώνι
Πιο γνωστές χρήσεις του κυδωνιού είναι στην ζαχαροπλαστική, όπως το γλυκό του κουταλιού, ο πελτές, το κυδωνόπαστο, ζελέ, κυδωνόκρασο, λικέρ και η κομπόστα. Από κυδώνι παράγεται επίσης αιθέριο έλαιο.
*Μπορούμε να παρασκευάσουμε ένα σιρόπι για τον βήχα βράζοντας σπόρους με λίγη ζάχαρη .
*Λάδι με σπόρους (το αφήνουμε 1 μήνα σε σκιερό μέρος φτιάχνουμε ένα πολύ καλό μίγμα κατά της τριχόπτωσης.
*Μπορούμε να φτιάξουμε ένα αφροδισιακό ποτό, κρασί με κυδώνι το οποίο είναι πολύ δυναμωτικό. Κόβουμε τα κυδώνια σε κομματάκια και τα βάζουμε σε λευκό κρασί και τα αφήνουμε περίπου ένα μήνα. Το ποτό αυτό βοηθάει και στην χαλαρότητα των γεννητικών οργάνων των γυναικών και την πτώση των μαστών. Επησις βοηθάει και σε φλεγμονές της στοματικής κοιλότητας.
*Έγχυμα ή σιρόπι Κυδωνιών σε αιμοπτυσία, διάρροια και κατά των χρόνιων εμέτων.
*Ζελέ Κυδωνιών είναι ωφέλιμο στην καθημερινή διατροφή για όσους υποφέρουν από χρόνια διάρροια.
*Το έγχυμα των φύλλων βοηθά σε προβλήματα διάρροιας και σε προβλήματα λευκόρροιας. Χρησιμοποιούνται για τις αϋπνίες, τις νευρασθένειες, τις ταχυκαρδίες, το σπασμωδικό βήχα και τον κοκίτη.
Χυμός Κυδωνιού
Τρίβουμε 3 κιλά κυδώνια και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό μέχρι να σκεπαστούν καλά. Βράζουμε το μίγμα με κλειστό καπάκι σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσει το κυδώνι. Αφήνουμε το μίγμα να σταθεί ένα βράδυ. Το πρωί το σουρώνουμε με ένα τουλπάνι, στύβοντας πολύ καλά. Βάζουμε τον χυμό σε γυάλινο μπουκάλι και τον διατηρούμε έως και μια εβδομάδα στο ψυγείο. Είναι πολύ νόστιμος χυμός και αρκετά γλυκός. Τον πολτό από κυδώνι που περίσσεψε μπορούμε να φτιάξουμε κυδωνόπαστο με ή ψωμί.
Κυδωνόπαστο
Βάζουμε στη φωτιά μια κατσαρόλα με τον πολτό κυδωνιού και 1 κιλό μαύρη ζάχαρη ( αυτή που έχει μελάσσα) και ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Η πάστα θα είναι έτοιμη όταν το μίγμα θα ξεκολλά από τα άκρα της κατσαρόλας. Μπορούμε να προσθέσουμε και μισό κιλό καρύδια για να απογειώσουμε την γεύση! Βάζουμε το μίγμα σε ένα λαδωμένο ταψί και το ψήνουμε για λίγη ώρα, περίπου μισή ώρα σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να φύγει όλη η υγρασία του. Έπειτα το αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε σε κομμάτια και πασπαλίζουμε με σουσάμι όλες τις πλευρές του κυδωνόπαστου. Τα κυδωνόπαστα μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε σε βάζο ή τα τυλίξουμε με λαδόκολλα. Μπορούν να διατηρηθούν αρκετό καιρό εκτός ψυγείου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου