26 Φεβ 2010

Οι ποικιλίες της Αχιλλέας


Στην Ελλάδα υπάρχουν 24 ποικιλίες της Αχιλλέας και παρακάτω θα γνωρίσουμε πέντε είδη της Ελλάδας απο τα οποία κάποια είναι ενδημικά του Ολύμπου.

Achillea ageratifolia


Η Achillea ageratifolia είναι ένα πολυετές ποώδες φυτό που σχηματίζει χλόη. Έχει ξυλώδη βάση με αρκετούς μη ανθοφόρους ρόδακες, πολυάριθμους αδιακλάδιστους ανθοφόρους βλαστούς ύψους 10-25 cm, οι οποίοι φέρουν ένα μόνο ανθό πλάτους 15 – 25 cm . Τα φύλλα είναι επιμήκη λογχοειδή, κτενοειδή, στενά σπαθοειδή, 20-50 Χ 2-4 mm, που μικραίνουν βαθμιαία.
Αρκετά κοινό σε σχισμές ξηρών ασβεστολιθικών βράχων και ακρώρειες βράχων, μεταξύ 700 με 2000 υψόμετρο ή χαμηλά 400 μέτρα σε χαράδρες. Ανθίζει από αρχές Μαΐου έως Αύγουστο ανάλογα με το υψόμετρο.
Η Achillea ageratifolia ή Αγριαψιθιά είναι ενδημικό φυτό των Βαλκανίων και βρίσκεται και στον Όλυμπο στα χαμηλά υψόμετρα μέχρι τα 2600 m. Είναι κοινό σε γυμνούς επιφανειακούς ασβεστόλιθους και ράχες από 700 μέχρι 1500 m περίπου. 




Achillea ambrosiaca



Η Achillea ambrosiaca είναι ένα ενδημικό φυτό του Ολύμπου (δηλαδή ο Όλυμπος είναι το μοναδικό μέρος της γης όπου βρίσκεται αυτή η ποικιλία της Αχιλλέας!) και αρκετά συχνό στην περιοχή των κορυφών και περιστασιακά μέχρι τα 1800 m περίπου μέσα σε χαράδρες. Έχει πυκνά τεφροειδές με πτερότμημα φύλλα και ανιόντες βλαστούς μήκους 8- 20 cm που φέρουν 4 με 10 λευκά άνθη μήκους 2-3 mm.


Achillea grandifolia


Η Achillea grandifolia είναι ενδημικό φυτό των νότιων και κεντρικών τμημάτων της Βαλκανικής Χερσονήσου. Είναι ένα όρθιο, πολυετές φυτό, ύψους 60-110 cm και μέτρια φύλλα βλαστού        10 Χ 5 cm. Αυτή η ποικιλία είναι η ψηλότερη και με τα μεγαλύτερα φύλλα από τα άλλα είδη Αχιλλέας. Τα φύλλα είναι επίπεδα και συνήθως πτερότμημα με φυλλάρια πτεροσχιδή. Τα άνθη είναι ακτινωτά σαν ομπρέλες χρώμα άσπρο. Βρίσκεται σε σκιερές χαράδρες μεταξύ 700 και 1900 m.

Achillea crithmifolia


Η Achillea crithmifolia είναι ιθαγενές φυτό των Βαλκανίων. Είναι πολυετές είδος με απλούς βλαστούς, ύψους 20 – 50 cm , που φέρουν επίπεδα πτεροσχιδή φύλλα, και καταλήγουν σε άνθη ακτινωτά σαν ομπρέλες, χρώματος υπόλευκο. Βρίσκεται σε ξέφωτα πευκοδάσους, σε ξηρά λιβάδια, κατά μήκος οδών από τα χαμηλά υψόμετρα μέχρι τα 2300 m.


Achillea holosericea


Η Achillea holosericea είναι ενδημικό στα κεντρικά και νότια τμήματα της Βαλκανικής Χερσονήσου. Είναι ένα πολυετές φυτό με βλαστούς όρθιους, ύψους 25 cm. Τα φύλλα της βάσης είναι μεγάλα 15 Χ 4 cm, με αργυρόχροες τρίχες, πτεροσχιδή με ωοειδής λοβούς, ενώ τα φύλλα του βλαστού είναι λίγα και μικρά. Τα άνθη είναι ακτινωτά πολυάριθμα, διαταγμένα σε κόρυμβο και έχουν μήκος 2 mm και χρώμα λαμπερό κίτρινο. Το είδος αυτό είναι ευρέως διαδεδομένο μεταξύ 700 και 2300 m περίπου.




Βιβλιογραφία
Θεραπευτικά βότανα και φυτά – εκδόσεις Ίριδα
Τα φαρμακευτικά Βότανα και οι χρήσεις τους – Hans Fluck – Εκδόσεις Μπίμπης
Σημειώσεις Αρωματοθερεπείας – Πόπη Κανά – NHS
Τα βότανα στην τρίτη χιλιετία και η χρήση τους στην Οικογένεια – Χρήστος Κάτσης – Εκδόσεις Χιλιόφυλλο
Περιοδικό Natural Health Science – τεύχος 2 – Λεβάντα- Σπύρος Ζουρνατζής
Μαγικά Βότανα – Margaret Picton – Εκδόσεις Κοχλίας
100 Βότανα 1000 θεραπείες - Κώστας Μπαζαίος
Εύκρατες Γεύσεις - Στέλιος Παρλιάρου
Μ. Αβραμάκης Θ. Βραχνάκης – Αρωματικά και φαρμακευτικά Φυτά, 2005
Β. Σκρουμπής – Αρωματικά, φαρμακευτικά και μελισσοτροφικά φυτά της Ελλάδας, Εκδόσεις Αγρότυπος 1998
Β. Σκρουμπής – Αρωματικά φυτά και αιθέρια έλαια, Β’ έκδοση, 1988
Τα βότανα στην κουζίνα – Μαρία & Νίκος Ψιλάκης
Φυτά του Ολύμπου – Arne Strid – Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας –1980
Αιθέρια έλαια – Colleen K. Dodt – Εκδόσεις Ψύχαλου
Φυσικές συνταγές ομορφιάς – Τάκης και Παμπίτσα Καβαλλιεράτου – Εκδόσεις Πατάκη 

Δείτε ακόμα:
Περιγραφή και προέλευση της Αχιλλέας 
Η χρήση της Αχιλλέας 
Οι ιδιότητες της Αχιλλέας 
Η ιστορία και οι μύθοι της Αχιλλέας 

2 σχόλια:

sadigi είπε...

μαρία μπράβο,συνέχισε, κάνεις ωραία δουλειά εδώ

Maria's handmade είπε...

Καλως ήρθες sadigi!
Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!