14 Ιουλ 2009

Ανθόνερα ή Υδροδιαλύματα


Τα νερά βοτάνων γνωστά ως ανθόνερα, υδροδιαλύματα ή υδρολύματα είναι προϊόντα απόσταξης βοτάνων, όπου μαζί με το αιθέριο έλαιο εξάγεται και το νερό του φυτού. Τα υδροδιαλύματα είναι σαν τα αιθέρια έλαια, έχουν παρόμοιες ιδιότητες αλλά είναι λιγότερο συμπυκνωμένα. Είναι 20 με 30 φορές συμπυκνωμένα σε δύναμη από το απλό βότανο για αυτό και πρέπει πάντα να αραιώνονται αρκετά πριν από εσωτερική λήψη.

Η παραγωγή των υδρολιαλυμάτων γίνεται με απόσταξη με ατμό με τον αποστακτήρα ή άμβυκα. Αρχικά στον λέβητα μπαίνει το νερό για να παράγει ατμούς, οι οποίοι πηγαίνουν στο δοχείο με το βότανο και έτσι παρασύρονται τα συστατικά του φυτού με την εξάτμιση, όπως αιθέρια έλαια. Τελικά το μίγμα ατμών νερού και αιθερίων ελαίων ψύχεται και υγροποιείται και βγαίνει το υδροδιάλυμα και το αιθέριο έλαιο του φυτού. Το αιθέριο έλαιο συνήθως στέκεται πάνω από το νερό όταν η νότα είναι υψηλή ως μεσαία, ενώ όταν η νότα είναι χαμηλή στέκεται στο κάτω μέρος του δοχείου και από πάνω του βρίσκεται το νερό.


Από χημικής απόψεως τα υδροδιαλύματα αποτελούνται κυρίως από οργανικά οξέα τα οποία είναι υδρόφιλα δηλαδή αγαπάνε το νερό. Είναι ιδιαίτερα αντισηπτικά, στυπτικά, με όξινο PH 3 έως 4, το οποίο κάνει καλό στο δέρμα και βοηθάει σε πολλά δερματικά προβλήματα. Βακτήρια και μικρόβια είναι πολύ δύσκολο να ζήσουν σε όξινο περιβάλλον, οπότε τα υδροδιαλύματα έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής αν συντηρηθούν σωστά σε σκοτεινό μέρος μακριά από ζέστη και ατμοσφαιρικό αέρα, όπως και τα αιθέρια έλαια. Συνήθως κρατάνε γύρω στα 2 χρόνια και μπορεί και παραπάνω αν συντηρηθούν σωστά. Όξινα διαλύματα είναι το κρασί και το ξύδι και αυτά μπορούν να συντηρηθούν για πολλά χρόνια και μπορούν να συντηρήσουν ελιές, πιπέρια, πίκλες και διάφορα άλλα. Οπουδήποτε και να χρησιμοποιηθούν τα υδροδιαλύματα αυξάνουν το χρόνο ζωής του μίγματος! Όπως σε διάφορες κρέμες προσώπου ή σώματος που φτιάχνω, έχω παρατηρήσει πως δεν χαλάνε τόσο εύκολα όσο χαλούσαν παλιότερα που δεν χρησιμοποιούσα τα υδροδιαλύματα.

Πως χρησιμοποιούνται?
Μερικά υδροδιαλύματα έχουν από απαλό έως έντονο άρωμα ανάλογα με το βότανο. Παρακάτω υπάρχουν οι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα υδροδιαλύματα, έχουν πολλές ιδιότητες και είναι πολύ καλό να πειραματιστούμε ώστε να βρούμε και δικές μας χρήσεις.

Χρησιμοποιούνται:
Αντί για οποιοδήποτε νερό σε λοσιόν, συνταγές σαπουνιών, κρέμες και διάφορα άλλα για καλλυντική χρήση.

Mόνα τους χρησιμοποιούνται σαν λοσιόν
Κάποια υδροδιαλύματα όπως της λεβάντας είναι πολύ καλά για καψίματα, κοψίματα, πληγές
Στο νερό του μπάνιου
Σαν σπρέι δωματίου, σπρέι ρούχων και σπρέι σώματος και προσώπου
Σαν λοσιόν μαλλιών ή conditioner γίνονται πολύ απαλά και θεραπεύονται
Σπρέι ποδιών παπουτσιών σε περίπτωση κακοσμίας, μυκήτων ή κούρασης
Σαν σπρέι για σκύλους και γάτες
Αντί για το αποσταμένο νερό στο σίδερο, ή σπρέι για τα ρούχα την στιγμή που σιδερώνουμε, θα μυρίζουν υπέροχα!
Είναι πολύ καλά για πνευματική εργασία, όπως ρέικι, θεραπευτικά χέρια, διαλογισμός και άλλα, φέρνουν ηρεμία και γαλήνη, καθαρίζουν και εξαγνίζουν την αύρα
Στο φαγητό ή σε ροφήματα αλλά πολύ αραιωμένα
Και σε πολλές άλλες θεραπείες ανάλογα με τις ιδιότητες του υδροδιαλύματος

3 σχόλια:

fotovoltaika είπε...

Ειναι φανταστικό!!

φωτοβολταικα προσφορα

Ανώνυμος είπε...

ηθελα να ρωτησω αν γνωριζετε ..η χρηση toy water for injection, αντι για το απλο νερο, κάνει να το χρησιμοποιησουμε σε παρασκευεσ καλλυντικων;

Maria's handmade είπε...

Μονο η χρηση αποσταγμένων νερών και ειδικά τα υδροδιαλύματα ειναι καταλληλα για τα καλληντικά.