21 Μαΐ 2008

Φασκόμηλο - Salvia officinalis


Το φασκόμηλο έχει τις εξής ιδιότητες:

είναι σπασμολυτικό, αποχρεμπτικό, αντιαιμορραγικό, αντιιδρωτικό, αντιμικροβιακό, αντικαταθλιπτικό, αυξάνει τις θηλυκές ορμόνες, επουλωτικό, για πρηξίματα, ασθένειες ουρήθρας, δυνάμωμα του νευρικού συστήματος και βελτίωση του μεταβολισμού, κανονίζει την σεξουαλική δραστηριότητα, εξαλείφει την τρεμούλα των χεριών, χρησιμοποιείται στην παράλυση, στην αδύναμη μνήμη, στην εμμηνόπαυση, στα υπερβολικά έμμηνα, στην πολυαρθρίτιδα, στην τριχόπτωση, στους καλόγηρους, σπυριά, χτυπήματα, τσιμπήματα εντόμων, πληγές, καψίματα, κρυοπαγήματα και άλλα!

Απαγορεύεται στις θυλάζουσες μητέρες ή έγκυες γυναίκες γιατί καταστέλλει την έκκριση γάλακτος και πικρίζει το γάλα.

Στις φωτογραφίες φαίνονται 5 διαφορετικές ποικιλίες του φασκόμηλου που έχω στον κήπο μου!

3 σχόλια:

George είπε...

Γεια χαρά,

Εύγε για την δημιουργηκότητα . Νόμιζα πως υπάρχουν μόνο δύο είδη φασκομηλιάς. Έχεις κι άλλα βότανα στν κήπο σου. Τώρα στις ανθοφορίες μπορείς να μαζεύεις τα άνθη τους να τα βάζεις σε βαζάκια με λάδι και μετά στον ήλιο για 14 μέρες. Έχω ήδη φτιάξει χαμομηλέλαιο και ροδέλαιο.....είναι απείρως καλύτερα από τις κρέμες.

τα άνθη να μαζεύονται με ηλιοφάνεια...εκτός από κείνα που ευωδιούν τη νύχτα

Maria's handmade είπε...

Σ’ ευχαριστώ πολύ Γιώργο!
Και εγώ δεν ήξερα ότι υπάρχουν διάφορα είδη φασκόμηλου, στην πορεία τα ανακαλύπτω!
Έχω πάρα πολλά βότανα στον κήπο μου και όλο και πληθαίνουν! Η μεγαλύτερη μου αδυναμία είναι στις λεβάντες γι’ αυτό και έχω 6 ποικιλίες, από τις οποίες η καλύτερη είναι η γαλλική λεβάντα που από αυτήν βγαίνει το αιθέριο έλαιο. Εσύ τι φυτά έχεις?
Φτιάχνω κι εγώ συνέχεια λαδάκια και διάφορα αποστάγματα από τα λουλούδια αυτή την εποχή! Γίνονται όλα πραγματικά υπέροχα!

Ανώνυμος είπε...

πολυ καλο το αρθρο σας,δεν ξερω αν εχετε υποψην σας τον συνδιασμο αλοης βερα,με το φραγκοσταφυλλο
ενα τετοιο προιον θα το βρειτε στο elisto.gr