19 Μαρ 2007

Φτιάξτε τσιτσιμπύρα!!!


Η τσιτσιμπύρα είναι παραδοσιακό ποτό από τα επτάνησα, την φτιάχνουν όμως και στην Αγγλία όπου εκεί είναι γνωστή ως ginger beer. Φτιάχνεται με τζίντζερ ή πιπερόριζα (Zingiber Officinale Roscoe) και είναι ένα καταπληκτικό αεριούχο ποτό κατάλληλο για το καλοκαίρι. Έχει πιπεράτη γεύση και κάνει καλό στα κρυώματα.
Το τζίντερ είναι αφροδισιακό Προσοχή!!! στην Τουρκία χρησιμοποιείται για τον αρωματισμό του σαλεπιού ενώ είναι γνωστή και από την μαντάμ ντυ Μπαρρύ, η οποία χρησιμοποιούσε ένα μίγμα κρόκων αυγών και πιπερόριζας για να προκαλέσει στους εραστές της αλλά και στον ίδιο τον Λουδοβίκο τον ΙΕ΄ ανεξέλεγκτο πάθος!!!

Φτιάξτε την θα ξετρελαθείτε!!!

Πριν ξεκινήσετε θα χρειαστείτε:
Ένα μπουκάλι πλαστικό 2 λίτρων (όχι γυάλινο γιατί μπορεί να εκραγεί)
Χωνί
Τρίφτη

Υλικά:
1 κούπα ζάχαρη
2 κουταλιές τριμμένο τζίντζερ (ή και παραπάνω για αυτούς που τους αρέσουν τα καυτερά)
Χυμός από ένα λεμόνι
¼ κουταλάκι του γλυκού ξερή μαγιά
Νερό χλιαρό

Εκτέλεση:
1.ρίξτε τη ζάχαρη στο μπουκάλι με την βοήθεια του χωνιού
2.ρίξτε την μαγιά στο μπουκάλι
3.κουνήστε το μπουκάλι για να ανακατευτεί η μαγιά με τη ζάχαρη
4.ανακατέψτε το τζίντζερ με το χυμό λεμονιού και ρίξτε στα στο μπουκάλι με την βοήθεια του χωνιού
5.κλείστε το μπουκάλι και ανακινήστε το για να λιώσει η ζάχαρη
6.γεμίστε το μπουκάλι με νερό αλλά όχι μέχρι πάνω, αφήστε 4 δάχτυλα περιθώριο.
7.κλείστε το πολύ καλά και αφήστε το σε ζεστό μέρος (π.χ. ήλιος, καλοριφέρ) για 24 με 48 ώρες για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
8.Για να καταλάβετε πότε έχει γίνει πιέζετε το μπουκάλι λίγο και αν δείτε ότι δεν μπορείτε να το πιέσετε τότε σημαίνει ότι είναι έτοιμη. Προσοχή μην την κουνήσετε και μην την ανοίξετε, απλά βάλτε την για λίγο στο ψυγείο και ανοίξτε την μετά από μισή ώρα περίπου.
9.Φιλτράρετε και βάλτε την σε άλλο μπουκάλι που θα κλείνει επίσης καλά για να μην φύγει το αέριο που έχει. Διατηρείτε στο ψυγείο για όχι παραπάνω από 1 μήνα.

Στην υγειά σας!!!

24 σχόλια:

witchofdaffodils είπε...

θα το φτιάξω!, πρωτότυπη συνταγη :)

Μαρία είπε...

ναι είναι πολύ καλή! τωρα που έχει ηλιο προλαβαίνεις, αλλιώς στο καλοριφερ

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά την έφτιαξα και τώρα δεν κρατιέμαι...

kiki είπε...

Ε! ότι θα έβρισκα και συνταγή για τσιτσιμπύρα που λατρεύω δεν το περίμενα! Να ρωτήσω το εξής: το τζίντζερ το τρίβουμε φρέσκο ή μπορούμε ν αβάλουμε σκόνη αποξηραμένη;
Να συμπληρώσω την ιστορία σου ότι κάποτε η τσιτσιμπύρα είχε τέτοια διάδοση που θα μπορούσε να είχε την τύχη γνωστών αναψυκτικών. Το μονο πρόβλημα για τη διάδοση και εξάπλωση σε όλη την Ελλάδα ήταν η ...έκρηξη από τη μετακίνησή της. Ήταν και ο βασικότερος λόγος (και είναι ακόμα) που δεν έφτασε σε όλες τις άκρες της Ελλάδας. Πρόπερσυ μου φέραν 2-3 μπουκάλια απο Κέρκυρα και από τη μεταφορά, όταν τα άνοιξα, αφού χύνοταν επί κάμποση ώρα, στο τέλος έμεινε ένα σφηνάκι ίσα για να δοκιμάσω....
Θα τη φτιάξω!

Μαρία είπε...

oneiromageiremata χαίρομαι που σου αρέσει η τσιτσιμπύρα! Πρέπει να βάλεις φρέσκο τζίντζερ και όχι αποξηραμένο. Πάντως εσύ μόλις πήρες την τσιτσιμπύρα που έκανε ταξίδι, επρεπε να την βάλεις στο ψυγείο και μετά να την ανοίξεις, για να μπορέσεις να την πιείς.

Εγω πρώτη φορά δοκίμασα την τσιτσιμπύρα στην κέρκυρα πέρσι που είχα πάει. Ειχα κατενθουσιαστεί και ήθελα να πίνω κάθε μέρα. Μας είχαν πει κιολας οτι δεν μεταφέρετε και ετσι δεν επιχειρήσαμε να την πάρουμε. Μόλις γυρισα Αθήνα βρήκα την συνταγή και αμέσως την έφτιαξα! Έγινε καλύτερη της κερκυρας γιατι πρόσθεσα παραπάνω τζίντζερ!

Ανώνυμος είπε...

απίστευτη συνταγή!
που την βρήκες;
απίστευτο site!
είναι όλα τέλεια!

τριαλαριλα λα...

Ανώνυμος είπε...

Φίλοι μου,

προσοχή στις παρενέργειες της τσιτσιμπύρας, που φαίνονται στο παρακάτω videaki!!!

kiki είπε...

Μαρία την έβαλα στο ψυγείο και μάλιστα εμεινε εκεί πολλές μέρες πριν καταναλωθεί. Ευτυχώς που μου 'κοψε και την άνοιξα έξω από το σπίτι αλλιώς ακόμα θα σφουγγάριζα. Απλά δεν είναι για μεταφορά... Θα τη φτιάξω όμως...

Μαρία είπε...

πράγματι, δεν είναι για μεταφορά όπως μου είχαν πεί και στην κερκυρα. Αφού ξέρουμε την συνταγή θα μπορούμε να φτιάχνουμε οπου θέλουμε.
Στην Αγγλία που ήμουν το καλοκαίρι, αγόρασα ginger beer, αλλά δεν είχε καμία σχέση με της κερκυρας και μ'αυτή που φτιάχνουμε εμείς. Ηταν πολύ αμυδρή η γεύση του τζίντζερ γι 'αυτό και μπορούσαν να την μεταφέρουν και να την πουλάνε σε όλα τα σουπερ μαρκετ. Το τζίντζερ παίζει το μεγαλύτερο ρόλο στο αέριο που περιέχει το ποτό.

tsitsimpira είπε...

Hey! Χαίρομαι ιδιαίτερα γι αυτό το blog.
Λοιπόν παιδιά σας κερνάω τσιτσιμπύρα στην πλατεία του Λιστόν καθώς είμαι Κερκυραίος!
Επίσης ήθελα να σας ενημερώσω πως κυκλοφορεί πλέον και σε τοπικά market και περίπτερα σε πλαστικό μπουκαλάκι! (σε φάση Λουξ κόλα)

Άντε καλή πόση λοιπόν!!!

Μαρία είπε...

γεια σου!!! Χαίρομαι που κυκλοφορεί σε market η τσιτσιμπύρα!!! Πέρσι που ημουν εκει ήταν πολύ δυσκολο να την βρω...μόνο σε καφενεία υπήρχε!
Εχω σκοπό να πάω και φέτος στην Κέρκυρα, να βρεθούμε λοιπόν να γευτούμε την τσιτσιμπύρα!

φιλιά

Ανώνυμος είπε...

καλη η συνταγη και η προσπαθεια αλλα δεν βγενει σωστα...αν ανοιξεις το μεγαλο μπουκα;λι και το βαλεις στα μικρα φευγει ολο το αεριο και μετα ειναι χωρις.
βρηκα τροπο να γινεται σωστα

Maria's handmade είπε...

Εγω όταν την εφτιαξα και αλλαξα μπουκάλι, δεν εχασε το αεριο που είχε, είχε αρκετό μετα απο λίγες μερες στο ψυγείο!
Εσυ τι τρόπο βρηκες για να μην χαθει το άεριο?

Nina είπε...

Μόλις σημερα επέστρεψαν οι γονεις απο το χωριο μας (Κερκυρα), τους ειχα παραγγείλει τσιτσιμπύρα μιας και κυκλοφορει τωρα πια και σε πλαστικό!Μια χαρα έφτασαν Αθήνα οι τσιτσιμπύρες (οδικώς)!Οπότε αν ειστε Κερκυρα εφοδιαστείτε....

Maria's handmade είπε...

Γεια σου Νίνα, πολύ χρήσιμη η πληροφορία σου σε ευχαριστούμε πολύ,, όποτε πάμε στην Κέρκυρα θα πάρουμε αρκετές τσιτσιμπύρες!
Φιλιά

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα,
Μια διευκρίνηση: τι ειδους μαγιά χρειάζεται για την συνταγή;
Ευχαριστώ

Maria's handmade είπε...

Καλημέρα, η μαγια που εχω χρησιμοποιήσει είναι η ξερή μαγια σε σκόνη για ψωμί που πωλείται στα σουπερ μαρκετ.

Ανώνυμος είπε...

πως θα λιωσει μια κουπα ζαχαρη με μονο ενα χυμο λεμονι????

Maria's handmade είπε...

Αυτό δεν είναι πρόβλημα! Αν δεν λίωσει προσθέτεις λιγο νερό...

Ανώνυμος είπε...

I just added your website on my blogroll. I may come back later on to check out updates. Excellent information!

AMANTA είπε...

Μόλις σε ανακάλυψα και εφήρμοσα τη συνταγή σου. Σε δυο ημέρες θα ξέρω. Με την ζύμωση δημιουργείται και αλκοόλ;

Maria's handmade είπε...

Γεια σου Αμάντα,
δεν γνωρίζω αν δημιουργείτε αλκοόλ, ίσως πάρα-πάρα πολύ λίγο. Η γεύση του είναι σαν ένα οποιοδήποτε αναψυκτικό παρόλο που λέγεται μπύρα.

AMANTA είπε...

Εφτιαξα ένα λίτρο, έγινε λίγο καφτερή αλλά μας άρεσε. Αν είναι για παιδιά ίσως χρειάζεται λιγότερο τζίντζερ και περισσότερη ζάχαρη. και ήταν πολύ απλό!!!!!

Unknown είπε...

Τσιτσιπμυρα?! Χμμ..ενδιαφερον!

φωτοβολταικα τιμες