18 Δεκ 2006

Καποια στοιχεία για το σαπούνι

Το νερό ήταν το πρώτο καθαριστικό του ανθρώπου, οι γυναίκες έπλεναν στα ποτάμια μόνο με το τρεχούμενο νερό. Σύμφωνα με ελλήνικό μύθο, στην αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Λέσβο, η στάχτη από τις θυσίες των ζώων στη θεά Άρτεμη, όταν έβρεχε πήγαινε στα ποτάμια. Οι γυναίκες παρατήρησαν ότι καθάριζαν καλύτερα τα ρούχα τους με στάχτη. Σύμφωνα με τον μύθο το σαπούνι πήρε το όνομά του προς τιμήν της ποιήτριας Σαπφούς που έζησε εκείνη την περίοδο και είναι μια παράφραση του ονόματός της.

Σημασία έχει ότι το σαπούνι φτιάχνεται από την αλισίβα και έλαια. Η αλισίβα μπορεί να είναι Καυστικό Νάτριο (ΝαΟΗ) για την παρασκευή στερεού σαπουνιού, ή Καυστικό Κάλιο (ΚΟΗ η γνωστή ποτάσα) για ρευστό σαπούνι, κρεμοσάπουνο.

Η αλισίβα φτιάχνεται από στάχτη, την άσπρη που υπάρχει πάνω-πάνω. Βράζουμε την στάχτη με νερό αποσταγμένο και αφήνουμε να σταθεί ένα βράδι, έπειτα σουρώνουμε πολύ καλά το νερό και παίρνουμε την αλισίβα, το σταχτόνερο. Αυτή η αλισίβα δεν είναι καυστική, χρησιμοποιείται στην μαγειρική αντί για την μαγειρική σόδα. Κάνει φανταστικό ψωμί, μελομακάρονα, κουραμπιέδες και άλλα.



Υπάρχουν δύο τρόποι παρασκευής χειροποίητου σαπουνιού:

α) Φτιάχνοντας σαπούνι απο πρώτες ύλες, δηλαδή αναμειγνύοντας λάδια με ένα αλκαλικό προϊόν όπως το Καυστικό Νάτριο (ΝαΟΗ) για στερεό σαπούνι, ή Καυστικό Κάλιο (ΚΟΗ ποτάσα) για ρευστό σαπούνι, και νερό.

β) Τρίβοντας ένα έτοιμο άοσμο σαπούνι και προσθέτοντας διάφορα υλικά τα οποία θα δώσουν ιδιαιτερότητα στο σαπούνι, όπως βότανα ή τα αιθέρια έλαια.

Ο πρώτος τρόπος θέλει προσοχή αλλά αξίζει τον κόπο!!!

Η συνταγή παρακάτω είναι απλή και μπορεί να γίνει εύκολα στην κουζίνα του σπιτιού μας χρησιμοποιώντας σαν εργαλεία δοχεία ανοξείδωτα η Pyrex, ξύλινες σπάτουλες ή πλαστικές φόρμες σαν καλούπια.

Μπορούμε να προσθέσουμε αιθέρια έλαια στο σαπούνι, αφέψημα βοτάνων, αμυγδαλέλαιο, δαφνέλαιο, ελαιόλαδο ότι θέλουμε ανάλογα με το άρωμα και τις ιδιότητες που θέλουμε να του δώσουμε.

Μπορεί κανείς ακόμα να κάνει και συνδυασμούς καθώς επίσης αντί να χρησιμοποιήσει σκέτο νερό για να λιώσει το σαπούνι, να χρησιμοποιήσει το αφέψημα τον βοτάνων αφού τα βράσει και τα σουρώσει. Επίσης το χρώμα από λευκό μπορεί να γίνει κίτρινο, πορτοκαλί, πράσινο κλπ. με την χρήση μπαχαρικών όπως Πάπρικας, Κουρκουμά, Μοσχοκάρυδου, Κανέλλας ή ακόμα χρησιμοποιόντας χρώματα ζαχαροπλαστικής.