30 Απρ 2011

Την Πρωτομαγιά ελάτε να την γιορτάσουμε μαζί! Ελάτε στην Οικογιορτή του Μαραθώνα!

Αύριο Πρωτομαγιά σας περιμένουμε στην Οικογιορτή του Μαραθώνα να περάσουμε ωραία γιορτάζοντας τον Μάη!

Η οικογιορτή ξεκίνησε την Δευτέρα και αύριο είναι η τελευταία μέρα.

Βρίσκεται μέσα στο Ολυμπιακό  Κωπηλατοδρόμιο , στον Σχινιά.  

Έχει πολλά εργαστήρια, οικολογική κουζίνα και πολλούς εξαιρετικούς παραγωγούς.

Σήμερα είχε μια υπέροχη ηλιόλουστη μέρα, και το μέρος στο Κοπηλατοδρόμειο ήταν φανταστικό!

Παρακάτω μπορείτε να δείτε κάποιες φωτογραφίες από την οικογιορτή.
 




http://fysikaproionta.blogspot.com/2011/04/blog-post_27.html

http://marathonecofestival.wordpress.com/


27 Απρ 2011

Οικογιορτή στον Μαραθώνα

Oikogiorth
Ανάδειξη των δυνατοτήτων αυτάρκειας της τοπικής κοινωνίας. Επαφή των καταναλωτών με την Βιολογική και Φυσική καλλιέργεια
Την ευκαιρία να συνδυάσουν την εκδρομή με την περιβαλλοντική ενημέρωση θα έχουν μικροί και μεγάλοι στην 1η Οικογιορτή Μαραθώνα που θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την Κυριακή του Πάσχα, την Δευτέρα 25 Απριλίου μέχρι και την Πρωτομαγιά στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο αλλά και στον ευρύτερο χώρο του Εθνικού Πάρκου Σχινιά. Σε μία περίοδο κρίσης, μία γιορτή, οπού η φύση έχει την τιμητική της, έρχεται να υπογραμμίσει την σημασία της εναλλακτικής σκέψης και δυνητικά να προτείνει λύσεις μέσα από εργαστήρια, συζητήσεις, προβολές, ξεναγήσεις και πολλές άλλες εκδηλώσεις.
Η ΒΙΟΖΩ συμμετέχει στην αυτοδιαχειριζόμενη Οικογιορτή Μαραθώνα και καλεί τους καταναλωτές να συμμετάσχουν για να ενημερωθούν για τις δυνατότητες αυτάρκειας και να συνδιαλλαγούν με εναλλακτικούς τρόπους με τους βιοκαλλιεργητές και τους φυσικούς καλλιεργητές.
OikogiortiΣτόχος της Οικογιορτής είναι η ανάδειξη των δυνατοτήτων αυτάρκειας της τοπικής κοινωνίας, των βιοκαλλιεργητών και βιοπαραγωγών, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των επισκεπτών για τις δυνατότητες της οικολογικής γεωργίας και η αναζήτηση νέων εναλλακτικών μοντέλων οικονομίας και κοινωνικών δομών.
Ο Μαραθώνας, γνωστός τόσο για την σύνδεση του ονόματός του με το άθλημα του Μαραθωνίου δρόμου όσο και για την ιστορική μάχη που δόθηκε 2500 χρόνια πριν ενάντια στον περσικό στρατό, παραδοσιακά υπήρξε αγροτική περιοχή. Η 1η Οικογιορτή μέσω του περιεχομένου της και του προγράμματος των εκδηλώσεων που τη συνοδεύουν στόχο έχει να δώσει έμφαση στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ενός τόπου όπως ο Μαραθώνας και τις δυνατότητες ενίσχυσης της αυτάρκειας της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας. Στην πρώτη αυτή διοργάνωση θα συμμετάσχουν βιοκαλλιεργητές της περιοχής του Μαραθώνα αλλά και διοργανωτές σημαντικών εργαστηρίων από άλλες περιοχές της Ελλάδας
Ανάμεσα σε άλλες δράσεις και εκδηλώσεις θα γίνουν επίσης ανοικτές συζητήσεις με βιοκαλλιεργητές και κοινό, ξεναγήσεις στο Εθνικό Πάρκο και την ευρύτερη περιοχή, ποδηλατικές διαδρομές, προβολές ταινιών, μουσικές εκδηλώσεις και πολλά άλλα που θα ανακοινωθούν άμεσα στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης
Κάθε ημέρα τελειώνει με συζητήσεις, ζωντανή μουσική και δρώμενα…Για λεπτομέρειες και πλήρες πρόγραμμα προβολών, συζητήσεων, εργαστηρίων και άλλων εκδηλώσεων μπορείτε να επισκέπτεστε την ιστοσελίδα της διοργάνωσης που ενημερώνεται καθημερινά.

Η είσοδος είναι δωρεάν. 
Ενδεικτικό ωράριο: 10:00-20:00
Η διοργάνωση είναι αυτοδιαχειριζόμενη, διοργανώνεται από την Ομάδα Πρωτοβουλίας 1ης Οικογιορτής Μαραθώνα, μία ανοικτή ομάδα εργασίας και δεν υποστηρίζεται οικονομικά παρά από τους συμμετέχοντες.

Στην Οικογιορτή μπορείτε να περιμένετε ότι θα βρείτε:
• πάγκους βιοκαλλιεργητών Μαραθώνα και εκπρόσωπους από άλλες περιοχές της Ελλάδας
• Ξεναγήσεις-επισκέψεις σε αγροκτήματα της περιοχής
• Εργαστήριο Κομποστοποίησης
• Εργαστήριο Φυσικής Δόμησης
• Εργαστήριο οινοποίησης χωρις συντηρητικά
• Εργαστήριο κεραμικής
• Εργαστήριο διαρκούς καλλιέργειας (Permaculture)
• Εργαστήριο σαπουνιού, κηροποιίας και βοτάνων
• ποδηλατικές διαδρομές στο Εθνικό Πάρκο και την ευρύτερη περιοχή
• Σεμινάρια, συναντήσεις και συζητήσεις ομάδων της κοινότητας και για όλους τους επισκέπτες
• Αρχαιολογικές ανασκαφές
• προβολές ταινιών (τεκμηρίωσης) οικολογικού χαρακτήρα
• Εξερεύνηση κοινωνικών κινημάτων που φέρνουν σε επαφή την τοπική παραγωγή με τους καταναλωτές
• Εξερεύνηση των δυνατοτήτων, εργαλείων και προοπτικών για την αυτάρκεια και την ενίσχυση της περιοχής
• Παρουσιάσεις Masterclass καμπάνιας ενημέρωσης για το Πάρκο
• Μουσικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις και άλλες δράσεις
• Ανταλλακτικό παζάρι
• Και άλλες παράπλευρες εκδηλώσεις

Για περισσότερες πληροφορίες:

21 Απρ 2011

Καλό Πάσχα !


Σας εύχομαι καλό Πάσχα!

Έβαψα σήμερα κόκκινα αυγά με κρεμμυδότσουφλα και πρόσθεσα και κάποια φύλλα και λουλούδια για ομορφιά. Χρησιμοποίησα την συνταγή από το "Φτιαχνω μόνος μου" και μπορείτε να την δείτε εδώ.


Στην πιο πάνω φωτογραφία βλέπετε τα καταπληκτικά τσουρέκια με προζύμι χωρίς μαγιά!

Και μην ξεχάσετε να Ψηφίσετε το ωραιότερο blog!





15 Απρ 2011

Ψηφίζουμε το ωραιότερο blog!








Αγαπητοί φίλοι,

ξεκίνησε μια νέα ψηφοφορία στο Top blogs - Τα ωραιώτερα ιστολόγια όπου συμμετέχω κι εγώ με τα δύο μου blog Φυσικά Προίόντα και Καλλυντικά και Χειροποίητα κοσμήματα και αξεσουάρ

Η ψηφοφορία γίνεται στο υποσέλιδο στου blog  http://www.nerokota.com/ και τα blogs μου βρίσκονται στην τρίτη στήλη κάτω-κάτω, "Ψηφοφορία στήλη 3"
αν θέλετε να τα ψηφήσετε και απομένουν ακόμα 28 μέρες για να λήξει.

Σας ευχαριστώ
Μαρία

11 Απρ 2011

Αλισίβα για το πλύσιμο των ρούχων

Από πολύ παλιά χρησιμοποιούσαν την αλισίβα στο πλύσιμο των ρούχων. Η γιαγιά μου έφτιαχνε αλισίβα για τα ασπρόρουχα από την στάχτη που μάζευε από τον ξυλόφουρνο. Στην μπουγάδα που έφτιαχνε πρόσθετε και φλούδες λεμονιού για να γίνουν ακόμα πιο άσπρα τα ρούχα. Τα φρεσκοπλυμένα ρούχα μοσκοβολούσαν φρεσκάδα, καθαριότητα και υγιεινή!

Μπορούμε και εμείς να φτιάξουμε αλισίβα για να πλένουμε τα ρούχα μας, όπως κάνανε παλιά αλλά χρησιμοποιώντας το πλυντήριο. Η αλισίβα κάνει καλό στο πλυντήριο για να μην πιάνει άλατα αφού περιέχει σόδα, μαλακώνει το νερό και καθαρίζει.

Αλισίβα για τα ρούχα (4 lt περίπου)
Το αριστερό ποτήρι περιέχει αλισίβα που έχει γίνει
ένω το δεξί δεν έχει γίνει ακόμα.
5 με 6 lt βρόχινο ή απιονισμένο νερό

3 με 4 lt λευκή στάχτη κοσκινισμένη από 100% ξύλα

1 μεγάλη ανοξείδωτη κατσαρόλα περιεκτικότητας 6 lt

Διαδικασία:
Γεμίζουμε την κατσαρόλα μέχρι τη μέση στάχτη και μετά ρίχνουμε σιγά-σιγά το νερό μέχρι γεμίσει. Η στάχτη μετά από λίγες μέρες ή ώρες θα καθίσει στον πάτο της κατσαρόλας και το νερό πάνω, αυτό είναι φυσικό φαινόμενο.

Βράζουμε το μίγμα για 10 λεπτά κάθε μέρα για ένα μήνα περίπου και περιμένουμε το νερό να γίνει καφέ- κίτρινο, τότε θα είναι έτοιμη η αλισίβα.

Όταν τελικά έχει γίνει η αλισίβα μας πρέπει να την περάσουμε από ένα φίλτρο του καφέ. Βάζουμε σε ένα χωνί ένα φίλτρο του καφέ και παίρνουμε σιγά-σιγά την αλισίβα με ένα ποτήρι χωρίς να ταράξουμε την στάχτη που έχει καθίσει κάτω. Βάζουμε την αλισίβα που έχουμε περάσει από το φίλτρο του καφέ σε ένα δοχείο.

Μπορούμε να προσθέσουμε και αιθέρια έλαια όπως λεμόνι, λεβάντα και θα μυρίζει τέλεια! Στα 4 lt αλισίβας μπορούμε να βάλουμε 1 κουταλάκι του γλυκού (ή και λιγότερο) αιθέριο έλαιο, κλείνουμε καλά το δοχείο και το ανακινούμε. Το καταπληκτικό είναι ότι το αιθέριο έλαιο διαλύεται μέσα στην αλισίβα και δεν κάθεται στην επιφάνεια όπως κάνει σε άλλα υγρά, όπως το νερό!

Η δόση που μπορούμε να βάλουμε σε κάθε πλύση είναι 1 ποτήρι του νερού κατευθείαν μέσα στον κάδο.

Συμβουλές:

Δεν χρησιμοποιούμε αλουμινένια κατσαρόλα ή κάτι άλλο έκτος από ανοξείδωτη γιατί η αλισίβα αντιδρά με τα μέταλλα και μπορεί να έχει προβλήματα το τελικό προϊόν.

Δεν χρησιμοποιούμε την κατσαρόλα αυτή για φαγητό.

Το κατακάθι της αλισίβας (την λάσπη από στάχτη) δεν την πετάμε, την κρατάμε και την χρησιμοποιούμε στον καθαρισμό της τουαλέτας.

Tip: Την κατσαρόλα της αλισίβας την είχα πάνω στην σόμπα, το χειμώνα και ζεσταινόταν - έβραζε κάθε μέρα, τώρα που αρχίζει να καλοκαιριάζει την έχω πάνω στην κουζίνα και όταν κάποιο μάτι είναι ζεστό την βάζω πάνω για να βράσει.

Η συνταγή για την αλισίβα για το πλύσιμο των ρούχων είναι διαφορετική από την αλισίβα που χρησιμοποιείται στα φαγητά. Είναι και τα δύο αλκαλικά διαλύματα σόδας. Η αλισίβα για τα ρούχα έχει όμως πολύ υψηλό pH=14, ενώ για τα τρόφιμα έχει pH=10. Το χρώμα της αλισίβας για τα ρούχα είναι καφέ-κίτρινο σκούρο, ενώ για τα τρόφιμα είναι ελαφρώς κίτρινο.

Για περισσότερες πληροφορίες για την στάχτη διαβάστε εδώ.

5 Απρ 2011

Αιθέρια έλαια για το πεπτικό σύστημα

Υπάρχουν πολλά αιθέρια έλαια που βοηθάνε το πεπτικό σύστημα.  Λίγες μόνο σταγόνες από κάποιο συγκεκριμένο αιθέριο έλαιο διαλυμένο σε λάδι βάσης ακούν για να κάνουμε μασάζ και να ανακουφιστούμε από πολλά προβλήματα του πεπτικού συστήματος. Τα αιθέρια έλαια περνάνε από το δέρμα στην κυκλοφορία του αίματος σε λίγα μόνο λεπτά και έτσι θεραπεύουν πολύ γρήγορα.

Μπορούμε επίσης να φτιάξουμε κάποιο ρόφημα από τα αντίστοιχα βότανα και να το πιούμε για πιο γρήγορη ανάρρωση.

Τα αιθέρια έλαια που βοηθάνε το πεπτικό σύστημα είναι:

  • Το αιθέριο έλαιο της αγγελικής είναι πολύ καλό για στομαχικά έλκη,  νευρικές ανορεξίες και σε τυμπανισμούς.
  • Τα αιθέρια έλαια του γλυκάνισου, μάραθου και του εστραγκόν βοηθάνε στην πέψη, στον τυμπανισμό, στην δυσπεψία.
  • Το αιθέριο έλαιο του βασιλικού βοηθάει σε γαστρεντερίτιδες και μολύνσεις των εντέρων.
  • Τα αιθέρια έλαια της μέντας, του μοσχοκάρυδου σε διάρροιες και δυσπεψία.
  • Το αιθέριο έλαιο του δενδρολίβανου σε κολίτιδες, δυσκοιλιότητα, διάρροια, τυμπανισμός, γαστρεντερίτιδα, πόνοι στομαχιού.
  • Το αιθέριο έλαιο του τζίντζερ σε διάρροια και δυσκοιλιότητα, φέρνει το πεπτικό σε ισορροπία.
Για Πόνους στομαχιού φτιάχνουμε το παρακάτω μίγμα και κάνουμε μασάζ στην κοιλιά ή και σε όλο το σώμα:

20 ml βαλσαμόλαδο
3 στ αιθέριο έλαιο εστραγκόν
3 σταγ. αιθέριο έλαιο μάραθο
2 σταγ αιθέριο έλαιο μέντα
1 σταγ αιθέριο έλαιο λεβάντα

1 Απρ 2011

Ρωτήστε εδώ!


Γεια σας, εδώ μπορείτε να θέσετε την ερώτησή σας σχετικά με τα φυσικά προϊόντα.
Επειδή καθημερινά δέχομαι πολλά ερωτήματα θα ήθελα να τα βάλω σε μία τάξη ώστε να μπορούν όλοι να τα διαβάζουν εύκολα, χωρίς να ψάχνουν πολύ.